HVK GUSAR
JUNIORSKO SP U VESLANJU

GUSARI KARLO I IVAN U ZAVRŠNICI OSTALI BEZ MEDALJE 180 metara prije cilja bronca je bila u njihovim rukama

Hrvatski dvojac bez kormilara četvrti u A finalu na stazi Sea Forest Waterway u Tokiju na kojoj će se iduće godine dijeliti olimpijska odličja.
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 11. kolovoz 2019. 13:49

Prije dvije godine feštalo se na zagrebačkom aerodromu, a potom u Osijeku i na Korčuli. Osječki blizanci, Anton i Patrik Lončarić vratili su se iz litavskog Trakaija sa svjetskim juniorskim zlatom u dvojcu 'bez', a korčulansko-zagrebačka kombinacija u kojoj su veslale blizanke Josipa i Ivana Jurković, Bruna Milinović i Izabela Krakić zlato je osvojila u ženskom četvercu 'bez'. Prošle godine su braća Lončarić u Račicama u polufinalu odveslali još uvijek najbrže juniorsko vrijeme u dvojcima 'bez' (6:27.91) u skupini s Nijemcima i Rumunjima da bi u finalu doveslali do svjetske bronce iza tih istih Rumunja i Nijemaca.

Malo, jako malo je nedostajalo da se i treću godinu uzastopno fešta zbog svjetske juniorske veslačke medalje. Posebno u splitskom Spinutu, u domu slavnog Gusara čiji su mladi veslači - Karlo Borković (18) i Ivan Vuković (17) do posljednjih metara finala dvojaca 'bez' u Tokiju bili u igri za broncu. Na stazi Sea Forest Waterway na kojoj će se za godinu dana voditi bitke za olimpijska odličja, mladi "gusari" odveslali su odličnu utrku, a od medalje ih je dijelila sekunda i 40 stotinki koliko su zaostali za brončanim Nijemcima.

- Bila je to utrka s četiri vrlo brza čamca, a naš cilj nije bio da budemo četvrti čamac u cilju - rekao je Tom Tewes iz brončanog njemačkog dvojca.

Nije to bio cilj ni Karla Borkovića i Ivana Vukovića, ali tako se na kraju rasplelo. Utrku su poveli Talijani Achille Benazzo i Alessandro Bonamoneta, a lovili su ih Rumunji, Nijemci i Hrvati.

- Bili smo ispred prvih 500 metara, ali onda su Rumunji uzvratili, odvojili se, a na oko 1250 metara staze počeli su pritiskati Nijemci i Hrvati - izjavio je Achille Benazzo.

U jednom trenutku su Rumunji, koji su i bili glavni favoriti za zlato, "pobjegli", ali pratnji nije palo na pamet odustati. Naš dvojac je cijelu utrku vodio veliku bitku s Njemcima, na pola staze su bili samo 18 stotinki iza njih, na 1.500 metara su mladi "gusari" držali brončani plijen u rukama, 86 stotinki su bili ispred njemačkog dvojca, ali u završnici im je bronca iskliznula, odnosno Nijemci su im oteli "plijen".

Zlato su osvojili Rumunji Florian Arteni-Fintinariu i Alexandru Gherasim, a Arteni-Fintinariu je tako obranio naslov svjetskog prvaka koji je prije godinu dana osvojio u Račicama gdje mu je partner bio Alexandru-Laurentin Danciu. Srebrni Talijani Achille Benazzo i Alessandro Bonamoneta zaostali su nešto manje od 3 sekunde (+2.85), brončani Nijemci Kasper Virnekäs i Tom Tewes stigli su do cilja 59 stotinki iza Talijana, a naši "gusari" sekundu i 40 iza Nijemaca.

- Teško nam je ovako vrućima išta pametno reći. Četvrto mjesto, borbeno veslanje, uzdignute glave vraćamo se u našu Hrvatsku, Split, Spinut, Gusar… Momci su stvarno odradili odlično ovo SP. Rasli su iz utrke u utrku i najbolje veslali u finalu. Šteta zbog medalje, znali smo da će biti gusto i na to smo se pripremili, na 180 m do cilja smo bili treći, ali posada Njemačke je još negdje našla malo rezerve i prestigla nas. Sljedi nam povratak kući, odmor pa sredinom rujna početak nove sezone. Sad više nema nazad, imamo kvalitetne mlade veslače koje treba dalje graditi i razvijati. Karlo i Ivan su predvodnici tog vala koji će, nadamo se, i u seniorskim vodama ići naprijed - prokomentirao je trener Denis Boban koji je želio još nešto posebno istaknuti:

- Hvala svima koji su nas sve ove dane pratili i bodrili, budili se rano ujutro da bi pratili naše utrke. Jako sam ponosan na momke.
Četvrto mjesto ili „drvena medalja“ sportašima uglavnom najteže pada, ali kad se emocije smire ostat će činjenica da je velika stvar graditi nastavak sportske karijere od pozicije četvrtog na svijetu. Dobra je to, jako dobra polazna točka na izlasku iz juniora za Karla Borkovića (2001), a Ivan Vuković (2002) ima pravo nastupa u ovoj konkurenciji i dogodine.

U Tokiju je nastupio i osmerac u sastavu Lovre Klarin, Viktor Pujas, Niko Morović, Bruno Majić, Mislav Đomlija, Nino Perišić, Luka Markulinčić, Jerko Radovčić i kormilar Denis Capan koji je SP završio na sedmom mjestu.

Linker
20. travanj 2024 01:59