Srđan Vrančić / CROPIX
NASTAVAK SAGE

HRGOVIĆ SE VRATIO S ODMORA I POSLAO PORUKU ČELNICIMA HOO-a i HBS-a 'Moramo sjesti za stol i jednom za svagda riješiti neke naše neriješene račune'

Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. rujan 2019. 11:56

Filip Hrgović, najbolji hrvatski boksač, profesionalac s omjerom 9-0, posljednjih je tjedan dana bio malo, iako on osobno na odmoru, u žarištu pozornosti domaće sportske javnosti. Sve je inicirano prvotno odlukom izbornika Leonarda Pijetraja temeljem koje Hrgović nastup na OIimpijskim igrama u Tokiju može osigurati samo kroz nastupe na Prvenstvu Hrvatske, izlučne sparinge, pa tek potom ako izbori kvalifikacije.

Željko Mavrović, direktor hrvatske boksačke vrste, ali potom i Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora su drukčijeg stava. Štoviše, obojica su to javno, jasno i nedvosmisleno izjavili utvrdivši da je Filipu Hrgoviću mjesto izravno na predolimpijskim kvalifikacijama za Tokio. Drugim riječima, nije mu potreban nikakav nastup na državnom prvenstvu i slično.

Sve za Hrvatsku

Filip Hrgović minulog se vikenda vratio s kraćeg privatnog odmora te mu tema, jasno, nije strana, nepoznata.

- Neću i ne mogu puno na ovu temu, osim sljedećeg - u startu će Hrgović.

- Prvo se moram čuti, sjesti, jednom za svagda po ovom pitanju i sa svojim promotorom, menadžerom, te čelnicima HOO-a i Hrvatskog boksačkog saveza. Moramo dogovoriti tada moju sudbinu po pitanju odlaska na Olimpijske igre u Tokiju i po pitanju plaćanja mojeg trenera Hasana Yousefa koji me već nekoliko godina sprema i za Igre. Te neke naše neriješene račune. Prije tog sastanka ja ne mogu ništa više komentirati. Mogu samo reći da ću napraviti sve najbolje moguće za Hrvatsku - rezolutno će Filip Hrgović koji će sljedećih najmanje dva tjedna još boraviti, pripremati se u Zagrebu.

U međuvremenu je tročlano izaslanstvo HBS-a, koje su činili predsjednik Bono Bošnjak, glavni tajnik Marko Marović i čelnik Zagrebačkog boksačkog saveza Nenad Ivanković, boravilo na prijamu u HOO-u na temu predstojećih boksačkih olimpijskih kvalifikacija. U konstruktivnom razgovoru s glavnim tajnikom HOO-a Josipom Čopom i njegovim pomoćnikom za Olimpijski program Damirom Šegotom te direktorom HOO-ovih razvojnih programa Nevenom Šavorom, konstatirano je da HBS mora odlučiti o kandidatu za europske kvalifikacije u ožujku 2020. u Londonu i završne svjetske u svibnju 2020. u Parizu.

O tome bi Savez trebao izvijestiti i boksačkog profesionalca Filipa Hrgovića koji je izrazio želju za nastupom na svjetskim kvalifikacijama u svibnju 2020. godine. Budući da bi na londonskoj kontinentalnoj “raspodjeli” olimpijskih viza za Tokio, drugi potencijalni hrvatski olimpijac, superteškaš Marko Milun, mogao izboriti normu, otklonio bi Hrgoviću priliku i da pokuša izboriti nastup u Tokiju. Dakle, mogućnost da Milun ide na prve, a Hrgović na druge olimpijske kvalifikacije, sadrži u sebi i potencijalno neprihvatljiv epilog za Hrgovića.

Čeka se Pijetraj

Hrgović je temeljem osvojene bronce u Riju 2016. na listi olimpijskih top kandidata HOO-a i takav status zajamčen mu je sve do kraja svibnja 2020. godine, dok ne prođe posljednja mogućnost kvalificiranja na OI u Tokiju. Glavni tajnik HOO-a Josip Čop istaknuo je da HOO ne podržava prijedlog, prema kojem bi se dvojica naših teškaša trebala međusobno boriti za status kandidata na olimpijskim kvalifikacijama.

Predstavnici HBS-a obećali su usuglasiti stavove s izbornikom Leonardom Pijetrajem po njegovu povratku sa SP-a u Rusiji.

Linker
20. travanj 2024 09:20