JUDO

HRVATSKA DEBITANTICA NA GRAND PRIXU SVE BLIŽE TOKIJU Karla Prodan oduševila broncom u Taškentu

Trećeg dana natjecanja u glavnom uzbekistanskom gradu Taškentu Karla Prodan (21) osvojila je broncu u kategoriji do 78 kilograma. U njezinoj debitantskoj sezoni na Judo Touru Karli je ovo druga medalja nakon bronce na Grand Prix mitingu u Zagrebu.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. rujan 2019. 14:23

Karla Prodan je dan otvorila dominantnom pobjedom (wazari i ippon) nad Talijankom Giorgiom Stangherlin. Uslijedila je uzbudljiva četvrtfinalna borba s Inbar Lanir iz Izraela, koja je na samom početku borbe kontrirala Karlu i poentirala wazarijem. Karla je sredinom borbe izjednačila, a 12 sekundi prije isteka vremena bacila je i drugi pobjedonosni wazari te osigurala polufinale protiv Austrijanke Bernadette Graf.

- Prije prve borbe bila sam vrlo nervozna, jer me Talijanka u prijašnjem susretu pobijedila, no trener me vrlo dobro fokusirao pa sam ovoga puta uspjela izaći kao pobjednica. Četvrtfinale također nije bilo nimalo lako jer sam morala okretati borbu - rekla je Karla nakon prve dvije borbe.

Uslijedilo je polufinale u kojem se borila hrabro, no iskusna Graf za Karlu je uspjela pronaći rješenje. Sredinom borbe Graf je bacila prvi, a pred sam kraj i drugi wazari za pobjedu. U borbi za broncu mlada je Splićanka još jedanput pokazala zrelost i protiv Amerikanke Papadakis sredinom borbe bacila wazari, te taktički zatvorila borbu i osvojila svoju drugu Grand Prix medalju.

- Presretna sam, ovo mi je druga medalja, a nastupala sam na tek tri Grand Prixa dosad. Mislim da sam još jednom potvrdila koliko vrijedim i koliko daleko mogu dogurati. Ovo mi je prva seniorska sezona, pa su ovakvi uspjesi još slađi. Ne znam na kojem mjestu ranking ljestvice za olimpijske kvalifikacije ću sada biti, ali znam da ću biti vrlo dobro pozicionirana.

Baš kao što je izbornik ženske reprezentacije Vladimir Preradović nakon Svjetskog prvenstva u Tokiju i najavio, Taškent je bio sjajna prilika za Karlu i skupljanje velikog broja bodova za olimpijske kvalifikacije te nastup na Mastersu u kineskom Qingdaou u prosincu ove godine. Karla je ovu priliku iskoristila te se trenutačno nalazi na popisu direktnih putnika za Olimpijske igre u Tokiju.

Za Hrvatsku su u Taškentu nastupili i Dominik Družeta (do 81 kg) te Ivana Šutalo (preko 78 kg). Družetu je u prvom kolu zaustavio Kazahstanac Didar Hamza, a Šutalo u otvarajućoj borbi dana nije bila uspješna protiv Španjolke Sare Alvarez.

Linker
20. travanj 2024 20:38