Zeljko Hajdinjak / Hanza Media / Hanza Media
ODBOJKA EP

HRVATSKA DRUGI PUT ZAREDOM ISPALA U OSMINI FINALA EUROPSKOG PRVENSTVA Nizozemska s 3:0 u setovima ispratila kući Hrvatice

OSMINA FINALA Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija oprostila se od Europskog prvenstva u Bakuu nakon poraza od braniteljica europskog srebra, Nizozemki u tri seta
Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 26. rujan 2017. 22:23

Hrvatske odbojkašice oprostile su se od Europskog prvenstva. Sinoć su u Bakuu u osmini finala s glatkih 3:0 izgubile od Nizozemske. Iako još uvijek aktualne viceprvakinje Europe u skupini D nisu dominirale, počele su se dizati kada je bilo najpotrebnije, u play-offu i preko Hrvatske dočekale četvrtfinale u četvrtak protiv Italije.

A mi idemo kući nakon što drugo EP za redom ostajemo bez četvrtfinala. Prošli put u osmini finala izbacile su nas Talijanke (3:0), na kraju smo završili kao deseti, a sada su to isto ponovile i igračice Jamiea Morrisona. Do sada smo se s Nizozemkama šest puta našle na EP-ima, ovo nam je četvrti poraz, a najviše se pamti onaj 1995. kada su nam uzele europsko zlato. Posljednji put dobili smo ih 2013. (3:2), ali na zadnja tri susreta svaki put su Nizozemke bile bolje (2015. na Europskim igrama i Grand Prixu te 2016. na kvalifikacijama za OI).

Ovo nam je 30. poraz na Europskim prvenstvima, isto toliko imamo i pobjeda, ali od sinoć ostaje veliki žal što nismo pokazali igru kao primjerice u nedjelju protiv Talijanki ili pak onu iz prva dva seta s Bjeloruskinjama. Kasno su se naše djevojke razigrale, tek u trećem setu...

U prvom setu smo se raspali nakon 12:13, napravili su nam seriju 9:3 i na kraju uzele set sa 25:18. No, drugi set je bio puno, puno lošiji za nas. Nizozemke su nam dopustile samo 8 poena. Prijem nas je poprilično mučio, djevojke kao da se nisu usudile riskirati na servisu, blok uopće nismo imali, a ni u napadu te lopte nisu bile onako silovite kako su mogle biti. Nizozemski izbornik naredio je svojim djevojkama da neumoljivo servisima gađaju Fabris kojoj mjesto primača nije primarna pozicija i pogodio je.

Na sreću, probudili smo se konačno u trećem setu.

- Ajmo konačno igrati - digla se glas na svoje cure kapetanica Samanta Fabris.

I upalilo je, jer startali smo sa 6:0. Ali, sreća nije dugo trajala. Nizozemke su nam došle na 13:13, a onda kod 16:17 i prvi put povele. Držali smo se u igri poen za poen, vraćali vodstvo još tri puta (18:17, 19:18 i 20:19), pa popili seriju 4:0 (20:23).

Konačno nam se ukazao jedan blok (Ikić, Dumančić), ali u slijedećem napadu Fabris je loptu poslala debelo u out za meč loptu Nizozemske koju su protivnice znale iskoristiti (21:25).

Šteta, velika šteta što u prva dva seta nismo igrale kao u tom trećem. Ako, ništa, bar bi više namučile Nizozemsku. Ovako taj završni dojam s ovog EP-a opet nije onakav kakav je mogao biti. Italija je pokazala da smo bolji nego smo to pokazali protiv Nizozemske...

U drugoj utakmici osmine finala, Bjelorusija je preokrenula 2:0 u setovima protiv Češke i na kraju sa 3:2 izborila četvrtfinale u četvrtak sa Srbijom.

Linker
19. travanj 2024 02:51