Ronald Gorsic / CROPIX
GENERALKA U TURSKOJ

HRVATSKA SE ZA EP PRIPREMA U KRUGU SVJETSKE ODBOJKAŠKE ELITE 'Ovo je finalni dio svega onoga na čemu smo mukotrpno radili cijelo ljeto'

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija u Turskoj na Gloria Cupu ima posljednju provjeru uoči Europskog prvenstva koje počinje 23. kolovoza
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 15. kolovoz 2019. 11:46

Odbojkašice Srbije lani su osvojile naslov svjetskih prvakinja, sa 3:2 u finalu pobijedivši Italiju. Srbija je prije dvije godine osvojila i europsku krunu, a Turkinje su bile brončane. Eto, u takvom društvu nastupaju naše odbojkašice na Gloria cupu u Antaliji, posljednjoj pripremi uoči skorašnjeg Europskog prvenstva, koje počinje 23. kolovoza i igra se u četiri države, Turskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Vrhunski uvjeti

- Ovdje smo odlično dočekane, vidi se da je turnir organizacijski iznimno visoke kvalitete. Imamo odlične uvjete, pruženo nam je sve što trebamo. Jasno nam je da se ostale ekipe smatraju favoritkinjama više od nas, no mi smo, definitivno, spremne i željne dobrih igara i rezultata. Nadam se da ćemo pokazati da smo dobro posložene i uigrane i da će se vidjeti velika razlika od igranja na početku priprema i sada. Sigurna sam da će nam ove utakmice biti sjajna priprema za EP i da ćemo ostvariti prvi cilj, a to je biti jedna od prve dvije reprezentacije u skupini, što bi nam omogućilo lakše suparnice u kasnijoj fazi - rekla je Beta Dumančić, srednja blokerica naše reprezentacije, uoči turnira.

- Pokazalo se kao pun pogodak što smo odlučili odraditi posljednju fazu priprema baš ovdje u Antaliji jer ćemo preostalih desetak dana do početka EP-a ovdje imati vrhunske uvjete. Došli smo tri dana prije i ostat ćemo još četiri dana nakon turnira ovdje na pripremama te odigrati i neke prijateljske trening-utakmice. Gloria Cup je jedan od najcjenjenijih u svijetu i doista smo počašćeni što nam je omogućeno da odradimo turnir i pripreme u ovakvim uvjetima. Tu veliku zaslugu nosi i predsjednik našeg saveza Ante Baković, bez kojega to ne bi bilo moguće - nadovezao se direktor reprezentacije i katica za sve, bivši reprezentativac Frane Žanić.

Riječ, dvije dodao je i o atmosferi u ekipi:

- Očekujemo dobre igre u svakoj utakmici, kao znak da smo se dobro pripremali za EP. Pokušat ćemo već na ovom turniru nekoga iznenaditi, a na EP-u pogotovo. Atmosfera u ekipi je sjajna, nema nekih ozljeda ili tegoba, no moram svakako izraziti žaljenje što s nama neće biti Ema Strunjak koja se nije uspjela oporaviti nakon ozljede pete još dok smo igrali Europsku ligu, gdje smo u Zlatnoj skupini osvojili srebro. Ali, u odnosu na tu ekipu priključile su nam se neke iskusnije igračice, poput Šamadan, Ikić i Brčić, i to nam daje jednu novu dimenziju kao ekipi.

Samanta Fabris, kapetanica ove mlade reprezentacije, jako je zadovoljna uvjetima u Antaliji.

- Kompleks u kojem se nalazimo je među tri najbolja od svih centara u kojima sam dosad bila na pripremama. Sve je na vrhunskom nivou, od dvorane do medicinskih tretmana, kako bismo se što bolje pripremile za turnir, ali i EP, što je konačni cilj nove sezone. Izazov je igrati ovaj turnir i to je, definitivno, pravi test za nas. Vidjet ćemo nakon ovog turnira kako smo se pripremile i što će eventualno trebati popraviti prije EP-a. Santarellijev nam sustav kao ekipi sve više leži, sve smo uigranije i ostaje nam još tih desetak dana za završnu glazuru prije Mađarske. Najvažnije će nam na ovom turniru biti da mislimo na sebe, da vidimo što možemo još bolje napraviti i inzistirati na nekim detaljima u kojima smo do sada često griješile. A što se EP-a tiče, očekujem svakako prolazak skupine i ulazak u drugi krug, dok će o konačnim ciljevima više reći baš ovaj turnir pred nama - zaključila je kapetanica.

Doraditi nedostatke

I za kraj simpatični i pomalo samozatajni izbornik Daniele Santarelli:

- Ovo je posljednji dio ljetnih priprema za nas, ali iznimno važan. Finalni dio svega onoga na čemu smo dosad mukotrpno radili cijelo ljeto. Ekipe s kojima se susrećemo na turniru su najbolje od najboljih i privilegij je biti u tom društvu. Nakon te tri utakmice ostat će nam nekoliko dana da doradimo eventualno uočene nedostatke iako vjerujem da toga i neće biti puno jer mislim da smo u dobroj formi.

RASPORED:

Četvrtak, 15. kolovoza
16.30 Turska - Hrvatska
19.00 Srbija - Italija

Petak, 16. kolovoza
16.30 Hrvatska - Srbija
19.00 Turska - Italija

Subota, 17. kolovoza
14.30 Turska - Srbija
17.00 Italija - Hrvatska

Linker
19. travanj 2024 17:18