GLORIA CUP
GLORIA CUP

HRVATSKE ODBOJKAŠICE NAPRAVILE OZBILJNE PROBLEME SVJETSKIM I EUROPSKIM PRVAKINJAMA 'Ako nastavimo ovako, očekujte od nas velike stvari na Euru'

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 17. kolovoz 2019. 12:13

Srbija je aktualni svjetski i europski prvak u odbojci, Srpkinje su se već kvalificirale i za Olimpijske igre u Tokiju, i protiv takvih suparnica jednostavno morate osjetiti strahopoštovanje. Pogotovo ako ste mlada reprezentacija u stvaranju, kakva je hrvatska nacionalna izabrana vrsta. No, ako je i bilo strahopoštovanja, nije bilo straha, a to je velika razlika. Hrvatske su odbojkašice, osokoljene sjajnim susretom dan ranije protiv brončanih s posljednjeg EP-a Turkinja, kada su doduše izgubile 1:3, i to nakon jutarnjeg jakog treninga, protiv Srbije izašle spremne za borbu. I već u ranoj fazi utakmice pokazale da se ne boje, dapače, povele su sa 5:4. OK, ne zadugo, ali nisu se niti predavale, pa bilježimo i egal 13:13. Srbija se tu lagano odvojila, najprije na +4 (19:15), te su taj set riješile u svoju korist 25:17. Previše, definitivno.

Visoka razina igre

U drugom setu naš izbornik Daniele Santarelli iz igre izvlači indisponiranu Mateu Ikić i stavlja Karlu Klarić, što se pokazalo u ovoj utakmici odličnim rješenjem. Također, treba reći da je u odnosu na dan ranije, u postavi sada igrala Božana Butigan na poziciji srednje blokerice, umjesto Martine Šamadan koja i nije ulazila u igru. Uostalom, osim libera Nikoline Božičević, koja je nakratko ušla u prvom setu, u ovoj utakmici Santarelli nije bio sklon izmjenama. Prijem servisa bio nam je na 36%, a Srbiji na 32%.

- Ponovno smo odigrali utakmicu na vrlo visokoj razini, a pogotovo su se tu istaknule naše napadačice. Jako sam zadovoljan prikazanim, jer već drugi susret zaredom pokazujemo vrlo visoku razinu igre, i to protiv izuzetno jakih suparnica. Definitivno se potvrđuje još jednom da je pravi pogodak što smo uopće na ovom jakom turniru. Svaki dan na ovakvom turniru za nas je ogroman dobitak. Jako mi je žao što nismo uspjeli osvojiti i četvrti set, bili smo vrlo, vrlo blizu, jer bih baš volio vidjeti kako funkcioniramo u petom setu.

Zaista su odigrale sjajnu utakmicu naše djevojke, bolju nego dan ranije. U drugom su setu došle na samo poen zaostatka, 22:23, i izgubile 22:25, no zato su treći set, kao i dan prije, riješile u svoju korist. Dominantno, kao da s druge strane nisu svjetske prvakinje. Ako kažemo da su vodile 22:13, onda je vjerojatno jasno o kakvoj se dominaciji radilo. A Srbija je igrala u najjačem sastavu...

Kapetanica Samanta Fabris, nakon utakmice žalila je za propuštenim četvrtim setom, koji je mogao vrlo lako otići na našu stranu:

- Na kraju četvrtog seta nervoza je ušla u naše redove, bezrazložno, a možda smo mogle utakmicu odvući u peti set. U prvom smo setu nehtijući imali veliki respekt prema njima kao prvakinjama svijeta i Europe, no kako je utakmica odmicala, bivale smo sve smirenije i bolje. Šteta za taj četvrti set, no i to nam je dobrodošla lekcija. Moramo iz ovog meča izvući puno pozitivnih stvari i već ih u sljedećem susretu s Italijom primijeniti.

Šteta za taj četvrti set, bilo je šansi, vodile su naše 20:15, no nešto se moralo pitati i naše suparnice, koje si nisu željele uoči EP-a dozvoliti neplanirani poraz.

Velike stvari

Božana Butigan, najugodnije iznenađenje ove utakmice, 19-godišnjakinja, na kraju je ovako prokomentirala utakmicu:

- Zadovoljne smo igrom, ali ipak i pomalo tužne zbog toga što je utakmica završila pobjedom Srbije od 3:1, jer mislim da smo trebale uzeti barem još jedan set. No, ipak, pokazale smo da se, ako se budemo ovako nastavile boriti kao ekipa, jedna za sve, sve za jednu, od nas na Europskom prvenstvu mogu očekivati velike stvari. No, prije toga, želimo odraditi još jednu dobru utakmicu danas (subota) protiv Italije.

Protiv Italije, koja je od Srbije u prvom setu prvoga dana ostala na 6 poena, izgubivši 0:3 u setovima, ali reprezentacije koja je na Gloria kupu izvela jednu nepopularnu “igru”. Naime, stigle su s U20 reprezentacijom, drugom s nedavno održanog Svjetskog prvenstva, jer se seniorke ne žele pokazati u punom sjaju uoči EP-a. S takvom ekipom igraju naše danas (subota) u 16.00 sati.

Linker
26. travanj 2024 23:12