Izbornik Nenad Šoštarić prepoznao je potencijal u mladoj igračici Podravke
 GORAN ŠEBELIĆ / CROPIX
NENAD ŠOŠTARIĆ

HRVATSKE RUKOMETAŠICE PRVI PUT U ARENI BEZ POMOĆI NAJBOLJIH IZ PODRAVKE I INOZEMSTVA 'Žao mi je, ovo nije bila moja odluka, ali dat ćemo sve'

Izbornik rukometašica uoči dva susreta s Njemačkom u 'šarenom' sastavu.
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. listopad 2019. 12:00

Selekcija Hrvatske lige bez rukometašica Podravke i strankinja suprotstavit će se danas Njemačkoj. Neće biti lako našoj mladosti, jer im ni veće nisu pokazale da mogu s Njemačkom. No, bit će to prilika da odigraju za njih veliku utakmicu prvi put u zagrebačkoj Areni, deset godina nakon otvaranja.

- Imamo to što imamo, nećemo plakati. Žao mi je da je tako kako jest, jer ovo je lijepa prilika da nastavimo započeto u kvalifikacijama za Euro. Neću govoriti ni o onima kojih nema. Ima tu igračica koje vjerojatno nikad nisu pomislile da će biti tu, ima i mladih igračica koje vidimo kao perspektivu, kao Guskić, Mrazović, Prkačin... Imamo veliki deficit na krilima i crti. Od pivota nijedna od Turske i Islanda nije tu, na desnom krilu smo uključili Vukojević... Žao mi je da neke mlađe igračice još nisu ovdje, ali to nije bila moja odluka. Znam da ćemo dati sve od sebe i molio bih ljude koji dođu da nas ne gledaju kroz tamne naočale, nego da nam pomognu, jer neće nam biti lako. Želio sam i Vidak, Dobrić iz Slovenije, ali nažalost ni to nije bilo moguće.

Igraju muški rukomet

Kako ćete sastaviti obranu u kojoj nema Debelić, Milošević, Ježić, Glavan, Krsnik...

- Probat ćemo visinu držati s Mrazović i Šenvald, Kalaus i Posavec na standardnim pozicijama, Pijević na golu, pa ćemo vidjeti. Nema puno mjesta za ambicioznije, jer cure nisu u istom radnom procesu, mnoge nisu ni mislile da će biti tu. Mislim da bi nam iskustvo Lacković i Šuster moglo pomoći.

Samo dvije naše pobjede
U odnosu s Hrvatskom apsolutno bolje Njemice. Zadnja pobjeda prije četiri godine u Umagu, a prva prije 19 godina u Zagrebu. Jedina dva naša uspjeha.

Odigrale su Hrvatska i Njemačka ukupno 14 prijateljskih dvoboja uz 10 pobjeda Njemačke, 2 pobjede Hrvatske i dva egala.

Službene utakmice
SP 1995. osmina finala
Mađarska 24:28
EP 2008. skupina
Makedonija 27:32
EP 2012. skupina Srbija 16:17
EP 2014. skupina
Hrvatska 24:26
SP 2019. kvalifikacije
Japan 24:24
SP 2019. kvalifikacije
Japan 21:25

Protivnice su ekstra.

- Njemačka je među osam u svijetu, igra muški rukomet, dovest će za subotu i Benke koja igra u Rostovu Ligu prvaka, vratili su Naizievicius, Minevskaju... Jedino neće biti Smits iz Metza koja je ozlijeđena. Pobijedili su nas u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Oni su sada kompletni, mi smo bez 11 igračica od te akcije. Tada je njihov izbornik rekao da su za prolaz morali dati maksimum i to je znak da smo na dobrom putu. Volio ih da kroz ove utakmice dobijemo još neku igračicu za jačanje kadra za dalje.

A plan je...

- Rekao sam curama, cilj je na OI u Parizu 2024., za to moramo biti na EP-u, SP-u, dobro se plasirati. Naš sljedeći cilj je biti među osam na Euru - zaključio je Šoštarić.

A danas “kak’ bu, bu”. Što se može kad državni dres nije najvažniji...

Linker
19. travanj 2024 21:12