HVK Gusar
SP JUNIORA

HRVATSKI VESLAČI NA OLIMPIJSKOJ STAZI NAPRAVILI SJAJAN REZULTAT U disciplini kojom haraju braća Sinković imamo i zalog za budućnost

Ivan Vuković i Karlo Borković u dvojcu bez kormilara u Tokiju su osigurali Hrvatskoj treće uzastopno A finale u ovoj disciplini na svjetskim juniorskim prvenstvima
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 10. kolovoz 2019. 17:08

Prije dvije godine u Trakaiju osječka braća blizanci Anton i Patrik Lončarić osvojili su svjetsko juniorsko zlato u dvojcu bez kormilara. Prošle su godine Lončarići u Račicama bili brončani, a da bismo i treću godinu uzastopno imali posadu u A finalu svjetskog juniorskog prvenstva u ovoj disciplini, pobrinuli su se Ivan Vuković i Karlo Borković.

Mladi veslači slavnog splitskog Gusara sigurno su, bez da je ijednog trenutka njihov plasman u finale bio upitan, uplovili među šest najboljih svjetskih juniorskih dvojaca. Iz njihove skupine kao prvoplasirani su u A finale prošli mladi Talijani s vremenom 6:42.12, drugi su bili Nijemci sa 6:42.28, a naša je posada odveslala utrku u vremenu 6:46.74.

Iz druge skupine su kao prvoplasirani i ukupno s najboljim vremenom u finale prošli Rumunji (6:40.99). Florian Arteni-Fintinariu i Alexandru Gherasim su i najveći favoriti za zlato, lani su osvojili srebro na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu, a Arteni-Fintinariu već ima i svjetsko juniorsko zlato u ovoj disciplini ali prije godinu dana na SP-u u Račicama partner u čamcu bio mu je Alexandru-Laurentin Danciu. Iz ove skupine u A finale su prošli još Francuzi (6:43.82) i Belgijanci (6:49.76).

Vuković i Borković su imali dobre uzore u svom Gusaru jer su nekad braća Siniša i Nikša Skelin u ovoj disciplini osvajali najveće medalje. Danas to rade braća Valent i Martin Sinković, a očito ne treba brinuti niti za budućnost.

Hrvatskom osmercu u sastavu Lovre Klarin, Viktor Pujas, Niko Morović, Bruno Majić, Mislav Đomlija, Nino Perišić, Luka Markulinčić, Jerko Radovčić i kormilar Denis Capan nastup u A finalu doslovno je izmaknuo za dlaku. Iz repesaža su četiri posade ulazile u utrku za medalje, naši su bili peti, ali bila je to utrka u kojoj su se čak četiri čamca natiskala u samo jednu sekundu - Poljska 5:49.14, Mađarska 5:49.27, Kina 5:49.90 i Hrvatska 5:50.19. Kinezi o kojima brigu vodi proslavljeni Steve Redgrave izbacili su nas za samo 29 stotinki, a naše je prolaza koštalo sporijih prvih 500 metara, ali sasvim sigurno je svoju ulogu odigralo i veslanje u posuđenom čamcu.

Linker
23. travanj 2024 14:15