CROPIX
SVEČANOST SPORTSKIH NOVOSTI

ISKUSNI MARKO I NOVO LICE HTV-A KAO VODITELJSKI TANDEM ZA SN SPORTAŠA GODINE On se nekada bavio košarkom, no kakva je njezina poveznica sa sportom?

DAJANA ŠOŠIĆ I MARKO ŠAPIT Mlada novinarka HTV-a nekada je pratila košarku zajedno s kolegom iz sportske redakcije te Snježnu kraljicu
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 16. prosinac 2017. 23:32

Novo lice HRT-ova Dnevnika, mlada i ambiciozna novinarka Dajana Šošić, krajem će godine, točnije 26. prosinca točno u podne, kako i nalaže tradicija, zajedno s kolegom iz sportske redakcije Markom Šapitom voditi svečanost dodjele nagrada najboljim sportašima i sportašicama za godinu na izmaku. Marko se nekada, kao klinac, bavio košarkom i rukometom, no kakva je Dajanina poveznica sa sportom? Ipak je prvenstveno znamo kao novinarku informativnog programa koju viđamo na Markovu trgu kako političare poziva na red.

- Radim u informativnom programu, podnevni Dnevnik i Vijesti u pet, i po logici stvari više pratim taj politički dio, ali me sport oduvijek zanimao. A i nekada sam radila u sportu, Marko i ja smo prije surađivali na Areni.

Po lokalnoj liniji, ili...

- Ne, tako je ispalo, ali stvarno je bilo slučajno - ubacuje se odmah Marko.

- No kada malo bolje pogledamo... Ja sam iz Makarske, Dajana iz Brela, a Željko Vela, s kojim smo tada radili, je iz Podgore, tako da smo se stvarno pokrili u nekoliko kilometara - šali se Marko, a Dajana uskače:

- Meni je sport oduvijek bio blizak. Naravno, Hajduk je uvijek bio na prvom mjestu. Na Areni sam pratila regionalnu ABA košarkašku ligu, Marko bi komentirao, a ja radila intervjue. Baš mi je bio gušt raditi u sportu, a i privatno sam jako često znala ići na utakmice. Radila sam i na Snježnoj kraljici. Pokušavam i danas pratiti sport što više, odem na utakmice reprezentacije, nogometne i košarkaške, ali više ne stignem toliko često kao nekada. Zato se i veselim što su me sada posudili iz informativnog programa za ovu priredbu.

Dajana je nekada igrala tenis

Iako će ovo biti vaše vatreno krštenje u ovakovoj novinarskoj formi, čini se da ste vi i Marko jako sinkronizirani?

- O, da, jako se dobro poznajemo, osim što smo radili zajedno, i to u sportu, poznajemo se dugo i privatno. Pa i po lokanoj smo liniji bliski.

Svoju savršenu liniju Dajana može zahvaliti, naravno, sportu. Kao djevojčica je igrala tenis, a gdje je danas reket?

- Zaigram koji put, za rekreaciju, ali zato redovito idem na jogu, trčanje i pilates.

Sportske su novosti oduvijek bile cijenjeno štivo na HTV-u, slaže se i Dajana.

- Prolistam ih svakodnevno jer kada dođem na posao, jedna mi je od glavnih stvari pročitati hrpu novina koje dobivamo u redakciji, naravno da su tu i Sportske.

- Kod nas se u sportskoj redakciji obavezno čita SN, a ako ih slučajno taj dan ne stignem na poslu prolistati, onda to obavezno napravim doma. Recimo, kada sin jede, ja čitam, a on me pita, što radim? Domaću zadaću, sine, kažem mu. Jer je to, jednostavno, tako. Znaju me često pitati koliko mi treba vremena da se pripremim za neku emisiju i na to je teško odgovoriti jer se, zapravo, pripremaš cijelo vrijeme, svaki dan. A tu spada, naravno, i čitanje SN-a. I to sport u cjelini, neshvatljivo mi je da netko prati samo nogomet, a da ga ne zanima recimo skijaško trčanje - kaže Marko.

- Slažem se s Markom, to je isto kao da radiš u informativnom programu i pratiš Sabor, a ne zanima te kultura. Ili jesi ili nisi unutra - dodaje Dajana.

- Pogotovo kada radim Vijesti u pet, gdje imamo i sportski blok, pa naravno da me to zanima.

Ambiciozna djevojka iz Brela priprema doktorat.

- Završila sam ispite i sada pišem doktorat, samo ne ide onako brzo kako bih htjela, ne stignem toliko od posla. Tema je utjecaj društvenih mreža na informativni program televizija, javnih i komercijalnih.

Pripremaju iznenađenje

Marko je već domaći na priredbama proglašenja sportaša godine u organizaciji SN-a.

- Jesam, ali ako me pitate koliko sam puta vodio tu priredbu, hm... I inače sam slab s brojkama, ali mislim da bi ovo mogla biti peta.

Kako je, uopće, Dajana izabrana da bude uz bok Marku na priredbi SN-a?

- Nekako je to bio logičan izbor. U razgovoru s vašim glavnim urednikom Mariom Zorkom od nekoliko imena ispalo je da je baš Dajana najbolja osoba za to. S HTV-a je, novo je lice, ima iskustva u sportu...

Je li Dajana kada pratila dodjelu nagrada SN-a?

- Jesam i znam da je uvijek u podne, po tome sam upamtila. Lani sam čak i imala namjeru doći uživo to pogledati, ali sam na kraju gledala na TV-u.

Sudeći po radnim zadacima, Dajana je, nekako, više jutarnji tip.

- To mi više odgovara. Prije ljeta sam radila Dnevnik 3, koji ide kasno navečer, i dan se onda, nekako, oduži. Ovako mi je bolje, dođem ujutro, ali barem ne moram odmah nakon posla u krevet.

Voditeljski nam par priprema i neke novìne, o čemu Marko malo otkriva karte.

- Pokušat ćemo na nešto drugačiji način ljudima približiti koliko se ti sportaši trude, što sve oni rade, kakvi su to napori, muke, odricanja... Između ostaloga, meni je zato uvijek jako drago voditi tu priredbu, jer mi novinari provedemo puno vremena sa sportašima, imamo tu sreću, i zato mislim da su naš cilj i obveza ljudima pokazati s kakvim se oni borbama oni suočavaju svakodnevno. Ma sjetimo se samo Damira Martina, čovjek se skoro rasplakao kada je dobio nagradu, to nije gluma, on je stvarno to duboko proživljavao. Kada osjetiš da ga guši u grlu, e to je to...

U božićnom raspoloženju

- Meni je jako drago što se dodjeljuje i nagrada za fair-play, to strašno cijenim u sportu - uskače Dajana.

Radite na zajedničkom scenariju?

- To je stvar našeg odabira, vidjet ćemo kakav je moj, a kakav njezin način rada. Ja jesam neki šef parade, ali ako ona ima neki svoj način pripreme, OK, poštujemo to. Ići ćemo svakako da to bude što spontanije, a ne da čitamo s papira. Ljudi se znaju fokusirati na pripremljena pitanja, a onda ne slušaju čovjeka kada govori, pa sve ispadne usiljeno.

Dajana se doista vidno veseli ovom, za nju novom poslu.

- Baš se veselim, velik je to događaj. Pogotovo što je pozitivan, dosta mi je negativnosti u informativnim emisijama, meni i svima ostalima, ovo će biti prekrasan odmak od toga. Pogotovo jer se uklapa i u božićne blagdane, priredba je 26. prosinca.

- Probu smo uspjeli namjestiti na 23., tako da Badnjak i Božić ipak nećemo nikome kvariti - na kraju će Marko.

Linker
21. travanj 2024 22:15