Damir Krajač / CROPIX
ALLYSON FELIX

ISTINSKA SPORTSKA IKONA PONOVNO U HRVATSKOJ 'Svoju bebu vodim na sva natjecanja, ona je moja najveća navijačica, a Zagreb je upoznala bolje od mene'

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 05. rujan 2019. 13:53

Lijepo je bilo ponovno vidjeti Allyson Felix u Zagrebu. Čak i kad ne pobjeđuje i kad rezultat možda nije na razini koju je sama očekivala, Allyson je zvijezda koju svi povlače za rukav, stalna meta lovaca na selfieje i autograme.

Kako i ne bi bila, kad je riječ o istinskoj atletskoj i sportskoj ikoni, o ženi koja je osvojila šest olimpijskih i 11 svjetskih zlata, o najtrofejnijoj atletičarki u olimpijskoj povijesti. Još tamo 2005. u Helsinkiju je bila svjetska prvakinja na 200 metara, pa onda to i ponovila u Osaki 2007. i Berlinu 2009., da bi 2015. u Pekingu skočila na svjetski tron i na 400 metara, a sve silne štafetne medalje u tom razdoblju teško je i pobrojati.

I još joj nije dosta, još ima motiva na pretek. Forma joj trenutačno nije kao nekad, ali za to ima dobar razlog. U studenome prošle godine je carskim rezom, u 32. tjednu trudnoće, rodila djevojčicu Camryn. Vratila se natjecanjima osam mjeseci kasnije, ušla u finale američkog prvenstva na 400 metara, osvojila šesto mjesto i izborila mjesto u štafeti za nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Dohi. Prije toga je u polufinalu trčala 51.45, što joj je najbolji rezultat sezone.

Uvijek sam iscrpljena

Nadala se da će ga popraviti u Zagrebu, to je i istaknula kao glavni cilj dan prije Hanžekovićeva memorijala, ali ipak nije uspjela, završila je na drugom mjestu sa 51.67, zaostavši za svjetskom prvakinjom Phyllis Francis. Izgledala je prilično iscrpljeno nakon zagrebačke utrke, trebalo joj je vremena da dođe do daha.

- Ma sve je u redu, uvijek sam iscrpljena nakon 400 metara. Ovo je samo jedan korak prema staroj formi i vraćanju kondicije - pričala je Felix nakon utrke.

Povratnička staza nikad nije lagana, trebat će vremena da bude ona stara.

- Imala sam vrlo težak porod, trebat će mi vremena da se vratim, nemam baš puno treninga iza sebe. Glavni je cilj zapravo vratiti se u formu za sljedeću godinu. Olimpijske igre u Tokiju su mi primarni cilj, zasad idem polako s namjerom da se korak po korak vratim tamo gdje sam bila.

Zagreb, 030919. 
Stadion Sportskog parka Mladost. 
Atletski miting IAAF World Challenge Zagreb 2019.  69. memorijal Borisa Hanzekovica. 
Na fotografiji: Felix Allyson.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Život joj se u posljednjih deset mjeseci promijenio za 180 stupnjeva.

- Jako je užurbano, puno je posla, a puno vremena gubim u pokušaju da se prilagodim svemu. Još moram sve posložiti.

Planira li u budućnosti voditi kćer sa sobom na natjecanja?

- Ne samo u budućnosti. Evo, i sada je bila sa mnom u Zagrebu! I moja je mama doputovala s nama, kako bi mi pomagala oko Camryn. Svi zajedno ćemo i u Dohu na Svjetsko prvenstvo.

U svakom slučaju, dobila je novu najveću navijačicu.

- Najveću navijačicu i najveću motivaciju - uz široki će osmijeh Allyson.

Od hotela do stadiona

Drugi smo je put gledali u Zagrebu, prije sedam je godina sa 22.35 srušila rekord mitinga na 200 metara.

- Da, drugi sam put bila u Zagrebu i stvarno je bilo lijepo vratiti se. Ali, ovaj put nisam uspjela ništa vidjeti, samo sam išla od hotela do stadiona. Moja je kći zapravo vidjela više od mene jer ju je mama vodila po gradu - zaključila je Amerikanka i uputila se prema Minsku, gdje će u ponedjeljak i utorak sudjelovati u dvoboju Europa - SAD.

Linker
20. travanj 2024 08:50