Zeljko Puhovski / Hanza Media / Hanza Media
MA LEGENDA DO LEGENDE

IVANIŠEVIĆ JE ZA NJIH 'MALA BEBA' Žena iza svjetskog zlata otkrila rituale Barakuda: 'Uh, morala sam paziti da ne uđem zadnja u prostoriju...'

Sportska psihologinja prof. dr. sc. Renata Barić još od travnja 2016. godine bitan je dio hrvatske vaterpolske reprezentacije i jedina žena u stručnom stožeru Barakuda
Piše: Kristina LeovacObjavljeno: 02. kolovoz 2017. 01:05

U zlato je vjerovala od prvoga dana priprema. Baš kao i svaki član hrvatske vaterpolo reprezentacije. No, jedina žena u timu naših svjetskih prvaka, sportska psihologinja prof. dr. sc. Renata Barić na nešto ipak nije bila spremna.

- Pitali su me prije finala jesam li ponijela rezervnu odjeću, a ja nisam imala pojma o čemu govore.

Luka Lončar, koji je u žaru slavlja prvi shvatio da samo Renata nije u bazenu, brzo je iskočio iz vode i pokazao joj zajedničkim letom u bazen zašto je rezervna odjeća bila bitna.

- Drugi šok bio mi je kad smo došli na zagrebački Trg bana Jelačića. Vidjela sam takve dočeke “milijun” puta, ali kad tisuće ljudi to napravi zbog vas, zbog vašeg uspjeha... tada su mi emocije najviše proradile - priznat će jučer nakon tri prospavane noći od one zlatne subote u Budimpešti.

Izbornik je cijelo vrijeme bio u istoj košulji, Sukno zadnji ulazi u prostorije, svatko uvijek sjeda na istu stolicu...

Renata Barić
Zeljko Puhovski / Hanza Media / Hanza Media

Ima još nešto na što Renata nije bila naviknuta prije nego je došla među Barakude.

- Uh, njihov sustav “rituala”... - smije se.

- Ja ih nisam imala, ali malo po malo povukli su me u sustav. Iako, barem šest puta sam prekršila taj njihov sustav. Čisto iz neznanja, ali svaki put kad bih nešto zabrljala, oni bi me odmah korigirali. Jako im je bilo bitno gdje tko sjedi u autobusu, na sastancima, kako se sjedi kad se gleda video... Kako se prvi put sjelo, tako se mora sjesti do kraja turnira, tj. dok se pobjeđuje. Ja bih na sastanku sjela bilo gdje, a oni svi skoče, “Renata, brzo na svoju stolicu”. Pa onda moram paziti da ne uđem zadnja u prostoriju za sastanke jer Sukno je taj koji ulazi zadnji. I izbornik je uvučen u to, on je cijeli turnir vodio u istoj košulji - kroz smijeh će psihologica.

- Ali još su oni dobri. Jedan naš trener mi je pričao da je kao igrač jednom zaboravio kupaće gaće. Kako vaterpolisti nose dvoje, on je svoje jedne ostavio u svlačionici. Poslao je fizioterapeuta da ih donese, a kako su pobijedili, svaku sljedeću utakmicu “zaboravljao” je gaće u svlačionici i slao ovoga po njih.

Junak s gaćama je naša legenda Mile Smodlaka...

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISNAOM IZDANJU SN-a U SRIJEDU!

Linker
20. travanj 2024 21:32