VLADO KOS / CROPIX
MADE IN CROATIA

IZA REVOLUCIONARNE GIMNASTIČKE IDEJE STOJI SVESTRANI HRVATSKI DVOJAC 'Učinit ćemo gimnastiku atraktivnijom, a prvo Grand Finale želimo u Osijeku'

Kao što atletika ima Dijamantnu ligu, gimnastika bi od 2021. trebala imati Platinastu ligu.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 23. listopad 2019. 11:53

Dok se drugi sportovi trude koliko-toliko pratiti moderne trendove i ići u korak s vremenom, mijenjajući pravila i formate natjecanja, gimnastika je ostala zatvorena u svojoj ljušturi, koju je jako teško razbiti. Najuporniji u pokušajima da prodrmaju tu konzervativnu utvrdu posljednjih su godina upravo hrvatski gimnastički umovi.

Najprije su uspjeli progurati novi, kudikamo pravedniji kvalifikacijski sustav za Olimpijske igre, što je prije nekoliko dana iskoristio i Tin Srbić, osiguravši plasman u Tokio, a kako sada stvari stoje, uskoro će početi nova atraktivna serija natjecanja s oznakom “made in Croatia”.

Redizajn Challenge Cupa

Priča nije nova, ali sada je dobila konkretne obrise i ime World Platinum League, odnosno Svjetska platinasta liga. Ako atletičari imaju Dijamantnu ligu, gimnastičari će se uskoro natjecati u Platinastoj. Iza projekta stoji dinamičan i svestran hrvatski dvojac - trener Vladimir Mađarević, dopredsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza i direktor World Challenge Cupa u Osijeku, te trener Mario Vukoja, međunarodni sudac najvišeg ranga i član Tehničkog odbora Europske gimnastičke federacije.

- Natjecateljska komisija Međunarodne gimnastičke federacije (FIG) dala nam je zeleno svjetlo i sada idemo pred Izvršni odbor. Radi se, zapravo, o redizajniranom formatu sadašnjeg Challenge Cupa, a trebali bismo krenuti 2021. godine - pojašnjava Vukoja.

Danas se Svjetski kup sastoji od četiri turnira A kategorije, koji su trenutno i kvalifikacijski za Olimpijske igre, te od turnira Challenge Cupa, među kojima je i Osijek. Od 2021. cijeli se sustav mijenja, turniri A kategorije postat će kvalifikacijski za plasman na svjetska prvenstva, a umjesto Challenge Cupa počela bi znatno atraktivnija i financijski bogatija Platinasta liga.

OSNOVNE IDEJE PLATINASTE LIGE
■ četiri kvalifikacijska turnira i Grand Finale na kojem bi nastupilo šestero najboljih na svakoj spravi
■ nagradni fond na Grand Finalu bio bi 950.000 dolara, pobjedniku bi pripalo 50.000 $
■ pobjednici po spravama bi imali izravan plasman na Svjetsko prvenstvo
■ isti vizualni identitet i scenarij svih turnira, što sada nije slučaj
■ mogućnost praćenja natjecanja i rezultata uživo putem službene internetske stranice
■ predstavljanje sportaša i rezultata na velikom video-zidu u dvorani

- Predložili smo da se napravi potpuno drukčiji format. Dogovor je da imamo četiri kvalifikacijska turnira, odnosno četiri kola, a nakon toga bi najboljih šest gimnastičara na svakoj spravi išlo na Grand Finale. Naša je želja da pobjednici tog finala također imaju izravan plasman na SP, a nadali smo se i na OI, ali šansa da se to prihvati nije baš velika jer je već prihvaćen novi kvalifikacijski sustav. Grand Finale bilo bi kraće i atraktivnije od ostalih turnira, a ideja je da nagradni fond bude puno veći i da si gimnastičari, recimo, nakon godinu dana nastupanja u toj ligi mogu od tog novca kupiti manji stan i osigurati si mirniju budućnost - ističe Vukoja.

Jedan od velikih problema sadašnjeg Svjetskog/Challenge kupa je što se najveće zvijezde, poput Simone Biles ili Koheija Uchimure, u njemu gotovo uopće ne pojavljuju. Veći nagradni fond Platinaste lige trebao bi privući i više atraktivnijih imena, pa bi to bilo, kaže Vukoja, “malo svjetsko prvenstvo”.

- Tražili smo da mi vodimo cijeli projekt, odnosno da upravljamo ligom koja bi, dakako, bila pod ingerencijom FIG-a. Sada se vode pregovori, u sljedećih mjesec dana znat ćemo sve.

Jaka imena gradova

Gdje je u toj priči Osijek, hoće li jedan od najboljih svjetskih turnira biti uključen u Platinastu ligu?

- Nude nam čak da Osijek uđe u ovu A kategoriju, odnosno kvalifikacijsku seriju za SP. Ali, s obzirom na to da smo mi predložili Platinastu ligu, bilo bi glupo da barem u prvom ciklusu naš grad ne sudjeluje u njoj. Zapravo bismo htjeli da prvo Grand Finale bude u Osijeku, a da u tom prvom ciklusu lige budu i jaki gimnastički gradovi, poput Stuttgarta, Glasgowa, Tokija... Želja nam je da podignemo gimnastiku i populariziramo je. Odmaknuli smo jako daleko s time, vjerujem da će se sve realizirati vrlo brzo te da će 2021. startati novi format - zaključio je Vukoja.

Linker
20. travanj 2024 03:05