IHF
SP KADETA

IZBORNIK MARKOTA ODASLAO UPOZORENJE 'Moji dečki su malo poletjeli kada su vidjeli da ih svi stavljaju u ulogu favorita'

Iako hrvatski kadeti nakon tri kola imaju tri uvjerljive pobjede na SP-u u Skoplju, opreza ususret raspletu skupine protiv Slovenije i Španjolske nikad dosta.
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 11. kolovoz 2019. 13:32

Hrvatski kadeti na Svjetskom prvenstvu u Sjevernoj Makedoniji furiozno su startali. U tri utakmice imaju isto toliko pobjeda i ostavljaju dojam momčadi koja je u misiji osvajanja medalje i ništa je drugo ne zanima.

Nakon tri kola izabranici Siniše Markote zabili su najviše golova (111) na prvenstvu poslije Švedske (115), drugi su u rubrici primljenih pogodaka (60) iza Mađarske (58), a najvažnije od svega, imaju šest bodova u džepu i osiguran prolazak u osminu finala.

Ipak, tek im slijedi borba za poziciju u grupi protiv Slovenije i Španjolske. Iz prva tri susreta valja posebno apostrofirati odličnu igru na startu protiv Norveške koju su hrvatski kadeti pregazili s 10 razlike, dok su susreti protiv Čilea i Saudijske Arabije bili lakši trening, iako je u posljednjoj utakmici bilo malo “kašljucanja” na startu.

- Protiv Čilea smo cijelu utakmicu odigrali dobro i bez opuštanja, a dvoboj protiv Saudijske Arabije bio nam je upozorenje za dalje. Na početku utakmice smo gubili, na poluvrijeme smo otišli samo sa šest golova prednosti, ali u nastavku smo pokazali pravo lice i tome u prilog govore samo četiri primljena gola - ističe izbornik Markota, koji u nastavak prvenstva ulazi s pozitivnim zdravstvenim kartonom.

Jedino je lijevi vanjski Poreča Ivan Filipović prestrašio izbornika u drugom kolu, kada je s terena izašao šepajući s bolnom grimasom na licu.

- Filipović je na utakmici protiv Čilea primio neugodan udarac koljenom u koljeno koje ga je otprije boljelo. Protiv Saudijske Arabije odigrao je 10 do 15 minuta, ali je onda opet morao izaći van jer je osjetio bol pa nismo htjeli ništa riskirati. Za Sloveniju i Španjolsku ipak bi trebao biti spreman.
Dva derbija u dva dana već je spomenuo izbornik. Prvi slijedi danas protiv Slovenije, a onda dan nakon Španjolska. Te dvije reprezentacije susrele su se u trećem kolu, a kao pobjednici su izašli Španjolci čija pobjeda ni u jednom trenutku nije došla pod znak pitanja, a tek su pred kraj Slovenci uspjeli smanjiti na podnošljivih minus tri.

- Moram priznati da me Slovenija dosad na prvenstvu malo razočarala, očekivao sam više od njih. Činjenica je da im nedostaje Makuc koji je njihov najvažniji igrač, ali čudilo me i što je njihov drugi srednji bek Domen Tajnik igrao malo, i to tek protiv Španjolske - kaže izbornik Markota koji ima veliko iskustvo iz Slovenije.

Tamo je posljednje tri godine radio kao trener Škofje Loke i Ribnice s kojom je bio i slovenski viceprvak. Njihova kadetska reprezentacija nije se proslavila ni u prva dva susreta protiv Čilea i Saudijaca. Iako su uzeli obje pobjede, Slovenci su se itekako čupali protiv Čileanaca u prvom kolu gdje su do minutu i pol prije kraja vodili s dva razlike.

S druge strane, imali su i Španjolci svoju “žutu minutu”. Njihova je bila Norveška s kojom su igrali izjednačeno i protiv Hrvatske imaju imperativ pobjede žele li prvo mjesto u skupini.

- Španjolska igra neugodnu obranu 3-3 i bit će nam teško u jednom danu prilagoditi se na takvu obranu. Ipak, kako nama, tako i njima jer će im biti teško pripremiti se za našu 3-2-1 obranu koju smo igrali protiv Norveške.

Izbornik puno nade polaže u obranu koja je dosad funkcionirala besprijekorno. Kada su i vodili, Saudijci su nas iskontrirali, a u trenutku svođenja njihovih napada na postavljenu obranu hrvatski kadeti su počeli raditi razliku.

- Iz dobre obrane dolazi i dobar napad. Vidjeli smo kako je to funkcioniralo protiv Norveške i na tome će se naša igra temeljiti i dalje. Dosad smo probali sve tri obrane (3-2-1, 5-1 i 6-0), sve tri funkcioniraju i mirno možemo krenuti u nastavak prvenstva - kaže Markota, koji je osim Pribetića na prednjem vanjskom isprobavao i drugog pivota Načinovića.

- Zadovoljan sam kako je Veron reagirao na prednjem, ali u 5-1 obrani. Imamo i tu varijantu u igri pa neka se Slovenci i Španjolci prilagođavaju nama.

Ipak, za kraj je izbornik imao potrebu odaslati upozorenje kako se njegovi kadeti ne bi opustili.

- Zasad sve ide prema planu i programu, ali moji dečki čitaju portale i malo su poletjeli kada su vidjeli da ih svi stavljaju u ulogu favorita. Vidimo i u drugim grupama kako svatko može pobijediti svakoga i moramo biti koncentrirani na sebe i s pravim pristupom ući u svaku utakmicu želimo li ostvariti cilj, a to je osvajanje medalje - zaključio je Markota.

REZULTATI:
SKUPINA A
1. KOLO: HRVATSKA - Norveška 32:22 (16:7), Španjolska - Saudijska Arabija 36:21 (15:10), Slovenija - Čile 35:30 (18:18)
2. KOLO: Norveška - Španjolska 28:28 (13:13), Čile - HRVATSKA 21:43 (11:23), Saudijska Arabija - Slovenija 22:30 (9:16)
3. KOLO: HRVATSKA - Saudijska Arabija 36:17 (19:13), Španjolska - Slovenija 24.21 (10:7), Norveška - Čile 38:23 (20:9)
TABLICA
1. HRVATSKA 3 3 0 0 111:60 6
2. Španjolska 3 2 1 0 88:70 5
3. Slovenija 3 2 0 1 86:76 4
4. Norveška 3 1 1 1 88:83 3
5. Čile 3 0 0 3 74:116 0
6. Saudijska Arabija 3 0 0 3 60:102 0
4. kolo (11. VIII.)
16.30 Španjolska - Čile
18.30 Slovenija - HRVATSKA
20.30 Saudijska Arabija - Norveška
5. kolo (12. VIII.)
16.30 Čile - Saudijska Arabija
18.30 Slovenija - Norveška
20.30 HRVATSKA - Španjolska

Linker
19. travanj 2024 14:46