HANZA MEDIA
ČEKA SE KONAČNA ODLUKA

JANICA KOSTELIĆ U ČETVRTAK POSTAJE DRŽAVNA TAJNICA ZA SPORT? Velika je želja premijera Plenkovića i ima podršku Mosta...

Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 09. studeni 2016. 19:39

U četvrtak bi hrvatski sport napokon trebao dobiti čelnu osobu, a prema informacijama iz dobro obaviještenih izvora, to će biti Janica Kostelić. Doduše, u politici su preokreti uvijek mogući, ali, po svemu sudeći, najbolja hrvatska sportašica svih vremena bit će prvi hrvatski državni tajnik za sport, točnije tajnica. Uostalom, Janica je velika želja premijera Plenkovića koji je od prvog trenutka na toj poziciji vidio upravo nju.

Zgodno se “poklopilo” da je u utorak Most održao konferenciju za novinare na kojoj su istaknuli da nemaju ništa protiv da na čelo Državnog ureda za sport dođe baš Janica Kostelić, iako im to nije bila najvažnija tema zbog koje su sazvali “druženje” s medijima.

- Ured ne bi trebalo popuniti podobnim, nego stručnim kadrovima. Oni bi trebali izraditi strategiju razvoja hrvatskog sporta i napraviti kategorizaciju sporta te odrediti novo mjesto i ulogu Hrvatskog olimpijskog odbora - istaknuto je na konferenciji.

Dok Ured ne zaživi, nužno je striktno provoditi postojeći Zakon o sportu, smatraju u Mostu.

- Vrijeme je da se zakon počne poštivati. Imali smo problema s bivšim ministrom Predragom Šustarom u provedbi Zakona o sportu jer su interesne skupine koje nisu željele primjenu Zakona očito bile jače od nas - rekao je saborski zastupnik Mosta Marko Sladoljev.

Ured kao ‘lijek’

Sladoljev je odbio novinarske primjedbe da je Most i ovu konferenciju sazvao kako bi preko medija pojačao pritisak na svoje koalicijske partnere da primjenjuje odredbe Zakona o sportu koje su na snazi već devet mjeseci.

- Za nas je neprihvatljivo da se Hrvatski nogometni savez ograđuje od Zakona o sportu. Inspekcije su odavno morale biti na terenu. Baš u tom dijelu vidimo koliko je stanje u sportu kritično. Osnivanje Ureda za sport povijesni je trenutak i mogućnost da sport krene putem ozdravljenja - smatra drugi Mostov saborski zastupnik, Maro Kristić.

Po njegovim riječima, nijedan se zakon ne može ocijeniti ako se ne primjenjuje.

- Ovaj Zakon, u čijoj je izradi sudjelovala i udruga Naš Hajduk, svakako unapređuje transparentnost, a indikativno je da su interesne skupine oko HNS-a bile protiv njega. Hrvatskom sportu prije svega treba nacionalna strategija, ali i čitav paket zakonskih rješenja. Tu spadaju i Zakon o navijačima te Zakon o sportskoj inspekciji. Sve zakone treba unaprijediti, pa i ovaj postojeći - rekao je Antun Đok.

Linker
26. travanj 2024 09:34