Tom Dubravec / CROPIX
ZLATKO ŽAGMEŠTER

JEDAN OD NAJVEĆIH HRVATSKIH RUKOMETAŠA NEMA DILEME 'S igračima koje imamo, olimpijsko zlato je imperativ; tom cilju treba podrediti i žene i djecu'

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 11. rujan 2019. 11:45

Rukometna sezona koja je u povojima bit će najduža u četverogodišnjem olimpijskom ciklusu. Naravno, razlog su Olimpijske igre u Tokiju na kojima će 11 reprezentacija pokušati s trona skinuti Dance koji su svjetskim naslovom ove godine tamo već osigurali svoje mjesto.

Ulog je velik, ali i napori, jer uz dugu klupsku sezonu treba izdržati Europsko prvenstvo, možda i kvalifikacije za Tokio, a onda tamo i otići te izboriti se za medalju. Hrvatska na nju čeka od Londona 2012., a zlato smo posljednji put ponijeli u Ateni 2004.

S velikim naporima nikada nije imao problema jedan od najboljih hrvatskih rukometaša Zlatko Žagmešter. Svojevremeno proglašen najboljim svjetskim rukometašem u izboru cijenjenog francuskog lista L’Equipe kao najmlađi igrač kojemu je to pošlo za rukom, Žagmešter je igrao za reprezentaciju Jugoslavije, a zlatnim slovima upisan je u povijest rukometnog kluba Medveščak. Krasio ga je izvanredan vanjski šut, zabijao je i s 14 metara što je danas u modernom rukometu nezamislivo. Uvijek je bio meta grubih protivničkih obrana, ali nije imao zaštitu sudaca poput one koju danas uživaju rukometaši. Ipak, nekad i danas, za njega je sport u koji se zaljubio još u školskim klupama ostao isti.

- Rukomet se uvijek igra grubo i rukomet mora biti grub jer to nije odbojka. Događaju se sudari i to čini rukomet onime što je. Ne bih volio ni onda ni danas da je mekan. Ne šakom u glavu, ali ovo drugo je u redu. Kako je rekao Dominiković svojim klincima: “Poderi ga!”. Pa i mene su derali. Ja sam završio karijeru s četiri frakture kralješka i još sam nakon toga odigrao dvije utakmice. Nije mi bilo žao jer sam znao u što sam ušao. Ja sam za to da rukomet bude grub - otkrio je za početak Žagmešter koji o svemu govori direktno.

Nismo bili pripremljeni

Nikada ne okoliša i kaže ono što mu je na umu, a ovih dana puno razmišlja o reprezentaciji koju čeka iznimno važna godina. Nakon što smo 2016. u Rio otišli s nekolicinom mlađih igrača i kadrom koji se tek trebao izgraditi, danas su to sve rukometaši koji u svojim klubovima igraju važnu ulogu i sazrijeli su za velike uspjehe.

S obzirom na to da je na liniji često s izbornikom Linom Červarom, upoznat je i s događanjima “iznutra” te kao takav nudi zanimljiv pogled na ono što se događalo posljednjih godina. U zadnje tri brojeći i Olimpijske igre u Riju medalju nismo osvojili.

- Tamo gdje smo bili zlatni, tamo smo bili najbolji, to je jasno. Međutim, na zadnjih nekoliko svjetskih i europskih prvenstava nije bilo dobro. Kada izgubimo utakmicu igrači kažu da im nije išlo, trener da su imali peh i da su se borili, ali boriti se mogu i ja danas. Druga je stvar što ne mogu ništa napraviti. Nisu dobro bili pripremljeni, ali nisu ni igrači sebe dovoljno pripremili fizički i mentalno - kaže popularni gospodin Žaga koji je u jednom dahu nastavio misao.

- Individualnog treninga za igrače ja ne vidim u Hrvatskoj. Sprintati možemo svi, ali pivot koji se kao medvjed hrva na crti ne može imati isti trening kao šuter koji puca sa 10 metara. To su kao dva sporta. Krila su opet nešto treće, a vratari četvrto. Od naših trenera nitko ne zna igrače pripremati individualno.

Francuzi su bili bolji

U godinama najvećih uspjeha između Portugala 2003. i Atene 2004. Žagmešter je često boravio na treninzima reprezentacije, ali osim lijepih uspomena nije ostalo ništa jer živimo u novom trenutku gdje je mjerilo opet rezultat.

- Oni su bili strašna generacija predvođena Balićem, Metličićem, Džombom, željni svega i talentirani. Međutim, sve je to prošlost, a na posljednjih nekoliko natjecanja bez medalje smo bili neuspješni. Vaterpolisti su bili treći na nedavnom Svjetskom prvenstvu. Dobro, medalja je tu, ali za mene je to neuspjeh. Oni nisu postigli svoj maksimum, trebali su biti prvi. Sada će netko reći da je bronca dobra, ali trebalo je biti zlato - kategorično će Žagmešter koji se brzo prebacio na aktualnu rukometnu situaciju.

- Mi trenutno imamo dobre igrače kao što su Duvnjak, Cindrić, Stepančić i izbornika koji trenutno slovi za najboljeg trenera u Hrvatskoj. Među juniorima imamo talentirane igrače Martinovića, Šarca, Vistoropa i Jaganjca koji su možda trebali biti prvi na svijetu. Smeta me što nas Francuzi uvijek pobijede u finalu.

Zagreb, 020214.
Bukovacka ulica.
Reportaza i prica o bivsem velikom rukometasu Zlatku Zagmestaru.
Na fotografiji: Zlatko Zagmestar.
Foto: Goran Mehkek / CROIX *** Local Caption ***
Goran Mehkek / CROPIX
Zlatko Žagmešter

Tricolori su nam uvijek bili trn u oku, posebno u godinama kada su Balić i društvo harali terenima, a mogli su još i više da nije bilo Galskih pijetlova.

- Oni su imali izbornika Claudea Onestu koji je za mene prvi trener svijeta. Kada god sam gledao Francuze njihova je igra imala smisao u obrani i napadu. Uz to su bili odlično fizički i taktički pripremljeni. Mi smo gubili jer su bili bolji. Oni su bili lošiji pred Olimpijske igre u Londonu i Riju, ali su znali da ih onda čekaju krv i znoj. Oni su u svakom pogledu kod Oneste bili bolji od nas i mi smo primjerice imali dobrih vratara, ali nijedan nije bio kao Omeyer. Kad je najbitnije, on je bio tu. Njega je isto doveo Onesta i kod njega se sve znalo u svakom trenutku, sve je bilo uigrano. Možete dovesti 100 psihijatara, ali neće pomoći kad su oni bolji.

Claudea Oneste više nema, sad je tu Didier Dinart koji je zanat učio baš od bivšeg izbornika, ali Žagmešter smatra kako nisu jači od nas kada se pogleda s čime kao rukometna nacija u ovom trenutku raspolažemo.

- Mi imamo tri odlične generacije. Ovu mladu juniorsku, ove dečke ‘94. i ‘95. godišta među kojima su Šebetić, Mihić, Mamić i starije od 30 godina poput Duvnjaka i Muse. Imamo nekoliko odličnih krila poput Štrleka i Horvata koji igraju u odličnim klubovima i dokazani su. Te generacije se odlično mogu uklopiti i svi oni obećavaju - mišljenja je Žagmešter koji oči ima uprte prema Tokiju i smatra da smo tamo zreli za nešto veliko.

- Olimpijska godina je već počela. Treba igračima otvoreno reći da ako fanatično ne žele zlato, da će se pronaći drugi. Naravno, u tom trenutku će svi reći da to žele. Potrebno se žrtvovati godinu dana da svi oni iskoče individualno, a onda i kolektivno. U godinu dana do Olimpijskih igara sve trebaju podrediti cilju, i ženu i djecu. Izbornik isto mora podnijeti teret i biti spreman napasti zlato jer s igračima koje imamo imperativ je zlato. Imamo sve preduvjete da s radom osvojimo zlato.

Igrače treba obilaziti

Zna Žagmešter i način kako da naši rukometaši postanu još bolji za vrijeme provedeno u klubovima. Slično funkcionira nogometna reprezentacija u kojoj izbornik često obilazi igrače na koje računa.

- Svaki od tih rukometaša zna gdje je slabiji i mora raditi dodatno da u tom segmentu bude što kvalitetniji. Bilo bi idealno da su svi u Hrvatskoj, ali to su drugi faktori. Netko bi trebao obilaziti klubove i igrače te im sugerirati rade li dobro, odnosno pomaže li im taj trening ili ne. Moraju sami još dodatno raditi. Imamo sve preduvjete da osvojimo zlato s kvalitetnim radom. Svi igrači moraju reći da su spremni gristi parket da osvoje zlato - ističe Žaga koji se osvrnuo i na aktualne svjetske prvake.

- Pogledajte Dansku. Pa oni nemaju bolje igrače od nas. Imaju tu kontru i Hansena, ali kada bi mi svoju momčad uigrali oni nas ne mogu dobiti jer imamo veći broj talentiranih igrača od njih, ali talent nije sve. Sve ovisi o radu s igračima i pristupu trenera. Ako će svi u reprezentaciji to prihvatiti, to im diže svijest i oni postaju sigurniji u sebe - podvlači Žagmešter.

Linker
17. travanj 2024 01:10