GLASGOW, SCOTLAND - AUGUST 03: Brothers Martin Sinkovic and Valent Sinkovic of Croatia compete during the Men's Pair Semi-final A/B 1 during the rowing on Day two of the European Championships Glasgow 2018 at Strathclyde Country Park on August 3, 2018 in Glasgow, Scotland. (Photo by Mark Runnacles/Getty Images)
Mark Runnacles/Getty Images

LOV NA TOKIO

JEDNO OD NAJMASOVNIJIH SP-A U VESLANJU Najveća gužva vlada u samcu Damira Martina, Sinkovićima prijete Talijani koji su ih ranije pobjeđivali

AUTOR:
  • Vedran Božičević

 • OBJAVLJENO:
 • 15.08.2019. u 10:29

 • U Linzu će svoj osmi nastup na Olimpijskim igrama loviti živuća legenda, Bjeloruskinja Ekaterina Karsten (47), dvostruka olimpijska i šesterostruka svjetska prvakinja u samcu.

  Svjetsko veslačko prvenstvo koje će se od 25. kolovoza do 1. rujna održati u Linzu bit će jedno od najmasovnijih u povijesti. Natjecanje koje će biti glavno kvalifikacijsko sito za Olimpijske igre u Tokiju sljedeće godine privuklo je u Austriju gotovo 1200 veslačica i veslača iz rekordnih 80 država.

  U olimpijskim disciplinama najveća gužva vlada u muškom samcu, u kojem će svoj put prema Tokiju tražiti i naš Damir Martin. Za samac su stigle prijave iz 44 države, a Martinu će glavna konkurencija biti branitelj naslova Kjetil Borch, europski prvak Oliver Zeidler, pobjednik posljednjih dviju regata Svjetskog kupa Sverri Nielsen, peterostruki svjetski prvak Ondrej Synek... Devetorica najboljih osigurat će Olimpijske igre.
   

  Dva ženska čamca

  Braća Martin i Valent Sinković će kao branitelji naslova u dvojcu bez kormilara imati protiv sebe 28 posada. Sinkovića na posljednja dva Svjetska kupa nije bilo, točnije u Rotterdamu su odustali nakon kvalifikacija zbog Martinove bolesti, a na objama su regatama pobijedili Australci s dvjema različitim posadama. No nijedna od njih nije prijavljena za SP, već će Australiju u dvojcu predstavljati Sam Hardy i Joshua Hicks (potonji je lani bio svjetski prvak u četvercu).

  U Linz stižu i srebrni i brončani s lanjskog SP-a, Rumunji Cozmiuc i Tudosa, te francuska braća Onfroy, kao i Talijani Matteo Lodo i Giuseppe Vicino, koji su pobijedili Sinkoviće na SP-u prije dvije godine, kad su se Martin i Valent tek prebacili u dvojac bez. U ovoj će disciplini, dodajmo, 11 posada izboriti Tokio, ne sumnjamo da će među njima biti i Sinkovići.

  Ženski četverci bez kormilara u Tokiju će prvi put biti u olimpijskom programu. Za Linz je prijavljeno 16 posada, Japan će osigurati njih osam, a svoju će priliku tražiti i naš četverac u kojem su sestre Ivana i Josipa Jurković te Bruna Milinović i Marcela Milošević. Hrvatsku će u Austriji predstavljati i ženski dvojac bez kormilara, sestre Žana i Izabela Krakić te Luka Radonić u neolimpijskom lakom samcu.
   

  Karsten i Tufte idu dalje

  Spomenimo i da će u Linzu svoj osmi nastup na Olimpijskim igrama loviti živuća legenda, Bjeloruskinja Ekaterina Karsten (47), dvostruka olimpijska i šesterostruka svjetska prvakinja u samcu. Sličan će pothvat pokušati napraviti i neuništivi Norvežanin Olaf Tufte (43), još jedan dvostruki olimpijski pobjednik, koji je za ovu priliku izabrao četverac na pariće. Njemu bi Tokio bile sedme Olimpijske igre u karijeri.

  Iz drugih medija