Foto: Tom Dubravec / CROPIX
JEDRENJE

JOSIP OLUJIĆ BEZ PLOVA ZA ODLIČJA NA SP-U U AARHUSU I BEZ OLIMPIJSKE NORME Stipanović drži 15. mjesto unutar norme

Piše: HinaObjavljeno: 09. kolovoz 2018. 00:00

Na Svjetskom prvenstvu u jedrenju u Aarhusu hrvatski jedriličar Josip Olujić u Finnu nije izborio plov za odličja i time ni normu za Olimpijske igre u Tokiju 2020, dok je Tonči Stipanović u Laseru nakon devet jedrenja 15., ali unutar norme za OI.

Treći dan zaredom startalo se s odgodama zbog bonace, ovoga puta suci su barem flotu poštedjeli plutanja, tako da se isplovilo tek oko 15 sati kad se pojavio vjetar, a kraj dana obilježilo je nevrijeme s vjetrom na udare čak 35 čvorova.

Klasa Finn je oko 19 sati zaključila svoj drugi plov dana, deseti ukupno, koji je odlučio o deset najboljih koji će sutra jedriti plov za odličja, no čak sedam prosvjeda uloženo je za taj deseti plov i oni mogu utjecati na vrh poretka. Prije prosvjeda Josip Olujić je na 11. mjestu, dakle na korak do plova za odličja, a među deset najboljih je točno osam nacija, koliko će ih i na ovom prvenstvu steći pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, tako da bi neka diskvalifikacija protivnika mogla Olujiću otvoriti put prema deset najboljih. Prema rezultatima prije prosvjeda Nenad Bugarin je 17. nakon što je u zadnjem plovu bio odličan drugi, a Milan Vujasinović je 19. Prvi je Šveđanin Max Salminen.

Nakon devet jedrenja za Laser Tonči Stipanović je 15, a u jedinom današnjem plovu Tonči je bio 20. Hrvatski kormilar je unutar norme za Tokio, deseto mjesto i plasman u plov za odličja mu nisu nedostižni, ako se uopće u četvrtak bude jedrio zadnji, deseti plov. Filip Jurišić je napredovao na 33. mjesto, 148. je Alec Cvinar. Vodi Cipranin Pavlos Kontides. U ženskom Laser Radialu nakon devet jedrenja Anđela de Micheli Vitturi je 79., na 90. poziciji je Karla Šavar, a 91. je Sandra Lulić.

Muški 49er nije danas ništa odjedrio, iako su isplovili, podsjećamo Šime i Mihovil Fantela su 11. nakon šest jedrenja. Ženski 49er jedrio je prvi dana, po vjetru koji se još formirao, tri plova je zlatna skupina odradila, Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi nakon devet jedrenja pale su na 25. mjesto. Ova klasa ima još tri plova prije plova za odličja.

Daskaši su imali dan odmora, neolimpijski Formula kite je odjedrio jedan, Martin Dolenc i dalje drži jako dobro 15. mjesto.

Linker
20. travanj 2024 07:26