Split, 170619.
Predstavljanje Adriana Vilagos bacacica koplja nove clanice ASK Split.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Duje Klaric / CROPIX / CROPIX

Adriana Vilagoš

NEVIĐENI TALENT

KAKO JE NOVO SPORTSKO ČUDO IZ SRBIJE ZAVRŠILO U HRVATSKOJ 'Strašna je, jedno od najvećih pojačanja u povijesti našeg kluba!'

AUTOR:
  • Vedran Božičević

 • OBJAVLJENO:
 • 18.06.2019. u 15:01

 • Na Prvenstvu Hrvatske za kadete u Parku mladeži jučer je prvi put u dresu splitskog ASK nastupila 15-godišnja Adriana Vilagoš, atletsko čudo od djeteta, djevojčica koja baca koplje dalje nego ikad itko njezina uzrasta.

  Adriana je srpska Mađarica, živi u naselju Mali Iđoš u Vojvodini, a trenira je majka Đerđi. Članica je SAK-a iz Sente, a dvojna registracija joj je omogućila da odsad nastupa i za splitski ASK, u kojem ističu da je riječ o jednom od najvećih pojačanja u klupskoj povijesti.

  Trenira i rukomet

  - Lani sam čuo da je riječ o ekstra talentu. U siječnju su bili kod nas na pripremama, potom i u travnju i otvorila se mogućnost da riješimo dvojnu registraciju, tako da je ona odsad i članica ASK. Čast nam je i zadovoljstvo što ćemo sudjelovati u njezinu razvoju i što joj možemo ponuditi dobre uvjete u Splitu - rekao je predsjednik ASK Ivan Veštić.

   

  Adriana je upravo u Splitu prije nešto manje od dva mjeseca bacila koplje od 500 grama (seniorsko je 100 grama teže) 64,73 metra, najbolji rezultat u povijesti jedne 15-godišnjakinje. Za usporedbu, svjetski rekord za mlađe juniorke, a to su atletičarke koje su dvije godine starije od Adriane, iznosi 65,90. Toliko je blizu mlađahna Vojvođanka.

  - To je strašno - ne može se načuditi Veštić.

  Adriana će i dalje primarno biti u Malom Iđošu, gdje ide u školu, ali veliki će dio vremena provoditi u Splitu gdje je jučer na PH ponovno bacala daleko (62,65).

  - Surađivat ćemo, povremeno će trenirati kod nas, pomoći ćemo joj sve što možemo - kaže Veštić.

  Split,160619.
Mlada ASK-ova bacacica koplja Adriana Vilagos.
Foto: Josko Supic / Cropix
  CROPIX
   

  Zanimljivo je da Adriana trenira i rukomet, a atletikom se počela baviti slučajno, kad se na jednom školskom natjecanju okušala u bacanju vortexa, koji je ubrzo prerasla. Za vježbu je zbog toga koristila metlu, a nakon što je dobila koplje, počela ga je bacati oko svoje kuće.

  - Prostor je dužine oko 30 metara i mislila sam da će on barem neko vrijeme biti dovoljan. Ali vrlo brzo, već poslije mjesec dana, postao je kratak pa je koplje letjelo na drvo ili preko, u policiju. Gledajući na internetu kako trenira Jan Železny i drugi najbolji bacači, napravili smo treninge i tehniku koji joj najbolje odgovaraju. Na kraju, iako sam tužiteljica po struci, i ja sam završila za atletskog trenera - rekla je nedavno srpskim medijima Adrianina majka Đerđi.

  Iz drugih medija