Zeljko Hajdinjak / Hanza Media / Hanza Media
EP ODBOJKAŠICA

KAPETANICA I LOKOMOTIVA HRVATSKE REPREZENTACIJE UOČI TREĆEG SUSRETA U SKUPINI 'Nizozemska je favorit, ali mi protiv jakih igramo najbolje'

Samanta Fabris (27) lokomotiva je ove hrvatske mlade odbojkaške reprezentacije. Sa svojih 190 cm i razornim smečevima i servisima ruši protivničke obrane i igračice poput čunjeva na kuglanju.
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 26. kolovoz 2019. 11:29

Zvijezda ove naše selekcije i definitivno jedna od zvijezda ovoga Europskog prvenstva. Iako se ona tako ne ponaša. Za razliku od nekih drugih razvikanijih igračica.

S vama je u Coneglianu igrala srednja blokerica nizozemske reprezentacije, jedna od njihovih najboljih odbojkašica, 28-godišnja Robin de Kruijf. S obzirom na to da su sve ekipe na ovom EP-u smještene u istom hotelu, viđate se svakodnevno, barem na obrocima. Ima li već kakvih prepucavanja prije utakmice?

- Jedva smo čekale vidjeti se, jer cijelo ljeto smo bile na pripremama svaka sa svojom reprezentacijom. Lani smo i ljetovale zajedno, odlična mi je prijateljica, i malo se zezamo pred utakmicu. Naravno da svaka vuče na svoju stranu, ja vjerujem da ih možemo dobiti, ona tvrdi suprotno.

Osim Robin vi jako dobro poznajete i ostale Nizozemke jer sve mahom igraju u vrhunskim klubovima s kojima se i vi susrećete tijekom sezone.

Bljesnula 2013.

- Nizozemske je vrhunska reprezentacija, po mnogočemu najbolja u skupini. Četvrte na OI, druge u Europi... Prijašnjih smo se godina uvijek nekako tukle s njima, često su nam susreti završavali sa 3:2. Mogu reći da sam baš znatiželjna kako će to završiti, jer smo mi kao ekipa pokazali da protiv boljih ekipa puno bolje igramo, što možda i nije za pohvalu, jer bismo trebali svesti našu igru na konstantu, i da ne osciliramo.

Vi ste bljesnuli na europskoj sceni EP u Njemačkoj 2013. godine, tada smo igrali s Nizozemskom i pobijedili ih 3:2 te smo išli na domaćina Njemačku u četvrtfinalu, od kojih ste na kraju izgubile 3:0. Na tom ste EP bile pete na kraju.

- Kako se ne bih sjećala, to je bilo moje prvo seniorsko Europsko prvenstvo, i prvo prvenstvo na kojem sam igrala na poziciji korektorice, jer sam do tada bila srednji bloker manje-više. Od tog EP-a ništa nisam očekivala, pogotovo ne ja osobno, no dobila sam priliku kod tadašnjeg izbornika Lovrinova i tada prvi put u reprezentativnom smislu privukla neku pozornost.

Tada vas je Europa vidjela i upoznala.

- Točno, prije toga sam bila četiri godine u Rijeci, onda je došla Italija, Chieri pa sve dalje.

Očekuje neki rezultat

Iz te perspektive vama je prilično jasno u kakvom su sada stanju naše mlade snage poput 19-godišnjakinja Deak i Butigan.

- Je, shvaćam ih u potpunosti. Znam da je najvažniji rad, bez toga ne ide, bez obzira na potencijal, bez tog nema plodova. Od lani, otkako je Božana Butigan došla u reprezentaciju strahovito je napredovala, Lea Deak također, veliki je radnik. Cura dolazi pola sata prije treninga, puno radi individualno, baš se trudi, i to mora isplivati. I napredovala je. I samo se tako i može, uz talent treba i puno rada. Za neko vrijeme će ionako reprezentacija ostati na njima.

Protiv Estonije se izgubio set, neplanirano, no to je valjda ta cijena školovanja. Kako vi gledate na tu utakmicu, pogotovo u svjetlu poraza dan prije od Azerbajdžana 2:3?

Nizozemke vodi Amerikanac
Nizozemska je osvojila srebro na Europskom prvenstvu 2015. i 2017. godine. Imaju i četvrto mjesto na OI u Riju 2016. godine, to im je najbolji olimpijski rezultat, te četvrto mjesto Svjetskom prvenstvu 2018.

Domaćini su Svjetskog prvenstva 2022. zajedno s Poljskom.

Izbornik im je američki stručnjak Jamie Morrison (37) koji je bio pomoćni trener velikom Karchu Kiralyju u nekoliko velikih uspjeha SAD-a, uključujući i zlatne medalje na SP 2014. godine, Grand Prixu 2015. i bronci na Ol 2016.

Sada je pomoćnik Giovanniju Guidettiju u Vakifbanku.

- Rekla bih da smo mi kao ekipa malo u toj utakmici popustile i opustile se. I to je ono što sam maloprije rekla, mi igramo bolje protiv jačih ekipa, protiv slabijih se nepotrebno i bezrazložno znamo opustiti. U svakom slučaju, uzeli smo maksimalna tri boda, a to je najvažnije. Što se Azerbajdžana tiče, mogu samo reći - šteta. Velika šteta, imale smo tu utakmicu u rukama, i u četvrtom i u petom setu, i samo našim pogreškama je nismo dovele do kraja u našu korist.

Rumunjska je dobila sa 3:1 domaćina Mađarsku, rezultat kojem se malo tko nadao.

- Točno, domaćini su, mislili smo da će ih publika ponijeti do pobjede, ali ipak, Rumunjska je dobra ekipa, prva u srebrnoj Europskoj ligi, imaju talijanskog izbornika...

Jesu li i one na putu kao Hrvatska, i vi ste bile lani prvakinje srebrne lige, imate talijanskog izbornika...?

- Izgleda, jer do prije nekoliko godina nisu puno predstavljale u Europi, prije dvije godine nisu niti bile na EP. Dakle, sustavno su nešto počele raditi i to je počelo donositi ploda.

Znači li to da nema slučajnog rezultata, i još k tome, da talijanski stručnjaci definitivno garantiraju dobar rad?

- Oni su stvarno stručnjaci, vidi se to na mnogim primjerima, pa i na našem, Iako, ja iskreno mislim da još nismo pokazale što smo radile cijelo ljeto, da ćemo to tek pokazati. Pokazale smo samo da napredujemo, ali ja očekujem i neki rezultat.

Najlošije EP

Koji?

- E ne bih čarala, ja imam neku svoju želju ali je ne bih javno izrekla, da ne ureknem. Uglavnom, imam svoj cilj i dat ću sve da dođem do njega. Ali, prolazak u drugi krug mislim da je svakako realnost.

Lider ste u reprezentaciji, kapetanica u pravom smislu riječi, i na terenu, ali i izvan njega. Je li to uloga koja vam je nametnuta ili uloga s kojom ste se saživjeli?

- Kad su mi prvi put dali traku kapetana bila sam strahovito ponosna, pogotovo nakon Maje Poljak. Ali, trebala je proći jedna godina da i u tome steknem iskustvo, i sada je već puno lakše. A i u ovoj ekipi nije teško biti kapetan, jer je atmosfera odlična, sve se trude cure i nema nikakve zamjerke.

I za kraj, kako ste zadovoljni organizacijom ovog EP-a?

- Nikako, mislim da organizacija ove skupine u Mađarskoj nije na razini natjecanja, od smještaja i hrane nadalje. Meni je ovo četvrto EP i u organizacijskom smislu najlošije.

Rusija me intrigira, jedva čekam tamo otići
Odlazite iz Italije nakon sedam godina, u Rusiju. Razmišljate li već o tome kako ćete se snaći?

- Joj, to me svi pitaju, kako ću se snaći u Rusiji. Ja sam stvarno uzbuđena, i nije to došlo samo tako. Već sam prije nekoliko godina željela napustiti Italiju i probati nešto novo, ali je naišao klub Conegliano koji me htio i u kojem sam se u potpunosti našla. Ta odluka da ostanem tamo bila je najbolja u mojoj karijeri do sada, od organizacije, kluba do trenera. Ali, nije mi nimalo žao što idem, dapače, jedva čekam, novo iskustvo, to me baš intrigira.

Linker
25. travanj 2024 07:26