Foto: Damir Krajac / CROPIX
PODUŽI POPIS

KOME TO SMETA JANICA KOSTELIĆ I ZAŠTO SE PROŠIRILO MIŠLJENJE DA ONA NIŠTA NE RADI? Evo što je sve naša heroina napravila za hrvatski sport

Iza huliganizma na Braču krije se puno dublji problem - kome doista smeta Janica Kostelić i zašto se neutemeljeno proširilo mišljenje da ‘ona i Ured za sport ništa ne rade i ništa ne mijenjaju’ Izdvojili smo što je zapravo dosad napravio Središnji državni ured za šport otkako je na njegovom čelu proslavljena bivša hrvatska skijašica.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 12. lipanj 2017. 17:29

Donosimo pregled poslova, ostvarenih projekata, onih koji su u izradi ili pri kraju, a koje je u malo više od 6 mjeseci učinio Središnji državni ured za šport na čelu s Janicom Kostelić.

Napominjemo, ovo je samo dio, ne i cjelokupan popis. Procjenu o nečijem radu, znanju i uspješnosti ostavljamo svakom na izbor temeljem podastrtih činjenica.

- Povećan proračun za sport ove godine na državnoj razini za 50 milijuna kuna (ukupno 250 milijuna) te je slijedom toga za pet krovnih sportskih organizacija (HOO, Hrvatski paraolimpijski odbor, Hrvatski savez gluhih, Hrvatski akademski sportski savez i Hrvatski školski sportski savez) proračun povećan u odnosu na olimpijsku godinu za 22 milijuna kuna.

Ovo je prvi put od osamostaljenja da je država u postolimpijskoj godini izdvojila više novca nego u olimpijskoj godini

- Prvi put nakon najmanje 15 godina netko uistinu ozbiljno, sustavno i planski radi na nacionalnoj strategiji sporta (službeno se zove Nacionalni program sporta), koji već godinama zazivaju malo HOO, malo sportaši, pokoji saborski zastupnik, poneki ministar, ali za koji nitko nikad ni prstom nije ozbiljno mrdnuo. Nacionalni program sporta prošao je nekoliko već zakonskih etapa, u Saboru će biti do kraja ove godine, a sadržava između ostalog: porezne olakšice, kategorizaciju sporta, sufinanciranje planiranja i izgradnje sportske infrastrukture, sufinanciranje sportskih priredbi u suradnji s Ministarstvom turizma...

- U posljednjem kvartalu ove godine pred sabornicima će se naći i tekst novog Zakona o sportu RH s uređenim svim stavkama, poreznim olakšicama, kriterijima, Nacionalnim programom sporta, ali i sustavom koji omogućava nadzor trošenja sredstava, što sada, primjerice, zakonski uopće nije propisano?!

- Prvi put od osamostaljenja donesen je Pravilnik o priznavanju inozemnih stručnih (trenerskih) kvalifikacija u sportu

- Početkom srpnja bit će raspisan natječaj za sufinanciranje školovanja sportaša, za što je već osigurano milijun kuna

- U suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog osiguranja, a kroz Europski socijalni fond, pokreće se inicijativa da bi se uspješnim sportašima osigurale stipendije za visoko obrazovanje.

Vlado Kos / CROPIX
CROPIX

- U suradnji sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje donijet će se do konca ove godine zakonska osnovica i propisani kriteriji za stambeno zbrinjavanje sportaša i trenera.

Država posjeduje diljem Hrvatske na tisuće praznih stanova i kao što već godinama za naciju zaslužni kulturni djelatnici (glumci, glazbenici...) uživaju korištenje državnih stanova gdje je to moguće, isto sada SDUŠ priprema za sportaše i njihove trenere

- U suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, a kroz Europski socijalni fond, osigurat će se novac za poticanje uključivanje djece, posebno one slabijeg imovinskog stanja, osoba s invaliditetom i starijih u sportske aktivnosti.

- Apsolutno sav novac kojima raspolažu HOO i ostale četiri krovne sportske organizacije priskrbljuje samo i jedino Središnji državni ured za šport Republike Hrvatske. Svakog sportaša u Hrvatskoj, uživatelja različitih programa HOO-a, HPO-a i ostalih u biti prate država ili SDUŠ

- Do konca lipnja slijedi raspodjela 1,4 milijun kuna iz Državnog proračuna za sufinanciranje programa poticanja sportsko-rekreativnih aktivnosti

- SDUŠ je prisilio Hrvatski nogometni savez, koji je posjetila Sportska inspekcija, na usklađivanje s aktualnim Zakonom o sportu. U HNS-u su, nakon početnog negiranja i negodovanja, uvidjeli pogrešku i izmijenili Statut radi usklađivanja sa Zakonom o sportu. Isto su učinili i županijski nogometni savezi.

Linker
22. travanj 2024 07:50