Tomislav Krišto / CROPIX
CROATIA OPEN

MALO SVJETSKO PRVENSTVO U VARAŽDINSKOJ ARENI Trebao je to biti najjači turnir u Hrvatskoj, a narastao je do najviše svjetske kategorije

Piše: Dean BauerObjavljeno: 18. rujan 2019. 13:13

Kada je skupina sportskih zanesenjaka, stolnoteniskih entuzijasta, 2013. godine u Varaždinu pokrenula, nakon što je ishodila zeleno svjetlo od ITTF-a (Međunarodnog stolnoteniskog saveza), juniorski i kadetski turnir Croatia Open, trebao je to biti najjači turnir tog uzrasta u Hrvatskoj, pa i u ovom dijelu Europe.

No, s vremenom, i to poprilično hitro, Varaždinci su otišli puno, puno dalje. Stolnoteniski su svijet već u premijernoj sezoni oduševili smještajem turnira u tamošnju velebnu Arenu. Teško da u cijelom svijetu postoji ljepše i veće poprište juniorskih i kadetskih turnira od varaždinskog sportskog zdanja uz Dravu. Turnir je tako dosegnuo kategoriju Premium, a od ove su godine na najvišoj mogućoj razini - Golden.

Samo za usporedbu, postoje godišnje samo četiri Golden ITTF juniorska i kadetska turnira: u Bangkoku, kineskom Taicangu, Hong Kongu i našem Varaždinu! Jedini izvan Azije, jedini u Europi!

- Ujedno i najveći Golden turnir ove godine na svijetu - ne bez ponosa u glasu kaže Tomislav Crnadak, predsjednik Stolnoteniskog kluba Varaždin koji organizacijski stoji iza ITTF Golden Croatian Open turnira u Varaždinu (18. do 22. rujna).

- Potvrđen je dolazak 335 igračica i igrača, što jer značajno više od Golden turnira u Bangkoku gdje ih je u svibnju bilo 266. Ujedno, nije rekordan samo broj natjecatelja, nego i država jer dolaze iz čak 43 države sa šest kontinenata. Dosadašnji nam je rekord bio 38 zemalja prije dvije godine. Ovo je apsolutno prebačaj svih naših planova, očekivanja koje smo imali kada smo pokretali Croatia Open u Varaždinu.

Ovaj turnir ima još jedno lijepo značenje, samo za organizatora.

- Ove godine Stolnoteniski klub Varaždin obilježava 50. obljetnicu postojanja. Ljepši poklon za pola stoljeća djelovanja nismo mogli niti zamisliti - ističe Tomislav Crnadak.

Najbrojniji bi u Varaždinu trebali biti naši mladi sportaši, najavljeno je njih 38, ali ništa puno manja nije ni brojka sportaša iz Rusije (25), Mađarske, Španjolske i Češke (19), Rumunjske (18), Njemačke i Tajvana (16), Kine (15). Dolaze i iz Katara, Tajlanda, Čilea, Egipta, Argentine, Izraela, Japana, Hong Konga, Brazila... U Varaždin su dolazak najavili trenutačno druga juniorka svijeta, Kineskinja Xuanyao Shi, te prvi kadet i prva kadetkinja na svjetskoj rang-listi, također iz Kine. Poljsku predvodi treći junior svijeta Samuel Kurczycki.

Glede hrvatskih predstavnika, na turniru na kojem su nekoć briljirali, počinjali Mateja Jeger, Tomislav Pucar, Frane Tomislav Kojić i drugi, sada su uzdanice, između inih, Ivor Ban i Leon Šantek.

Program traje od srijede do nedjelje od 9 sati. Prva dva dana, srijeda i četvrtak, rezervirana su za nadmetanja juniora i juniorki.

Linker
26. travanj 2024 19:26