Damjan Tadic / CROPIX
LIGA PRVAKA

MLADOSTAŠI OPREZNI PRED PRVI EUROPSKI ISPIT BEZ PUNO INFORMACIJA O GOSTIMA 'Bit će nam lakše igrati u Londonu jer ćemo ih sad dobro upoznati'

Odbojkaši Mladosti večeras (20.00) u prvoj utakmici prvog pretkola dočekuje engleskog prvaka Poloniju iz Londona.
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 22. listopad 2019. 11:58

Grad Zagreb voli Ligu prvaka, a ima i dosta sportskih kolektiva koji mogu na taj način zadovoljiti apetite zahtjevne sportske publike. No, onda se dogodi “šum u komunikacijskom kanalu” i utakmice se uguraju u isti termin. Poput današnjih susreta nogometne i odbojkaške Lige prvaka. Nogometaši Dinama gostuju kod Šahtara u 18.55, a odbojkaši Mladosti u 20.00 dočekuju londonsku Poloniju u prvom pretkolu Lige prvaka.

- Šteta što nam se poklapaju termini, ali nismo mogli ništa protiv toga. Tražili smo da se susret igra u srijedu, no CEV nam je odredio i dan i sat početka susreta - kaže trener mladostaša Radovan Malević, koji ipak očekuje dobru popunjenost na novoobnovljenim tribinama Doma obojke Bojan Stranić.

O engleskom prvaku, svojevrsnoj poljskoj podružnici nakrcanoj stranim igračima, gdje je domaćih najmanje, klub za koji je lani registriran bio i svjetski superstar Brazilac Giba, doduše već 43-godišnjak, odbojkaši Mladosti imaju malo informacija.

Višić ugodno iznenadio

- Odradili smo dosta skroman skauting, ali vidjeli smo sve što nas zanima. Imaju tri odlična napadača, visoka i moćna, srednji bloker, korektor i primač-pucač. Mislimo da ih možemo već našim dobrim servisom poremetiti u igri, i da će već prva od dvije jednako važne utakmice otići na našu stranu. Zapravo će nam biti lakše igrati u Londonu za tjedan dana, nakon što ih dobro upoznamo doma. Oni nemaju veliko iskustvo, nemamo niti mi, ali smo ga barem lani dotakli u pretkolu Lige prvaka. Mislim da smo ove godine uz dobar ždrijeb kakav nam se za sada otvara na dobrom putu do jedne od skupina Lige prvaka. Ali, neozbiljno bi bilo od nas da se već sada time bavimo. Idemo korak po korak - kaže Malević.

Posljednji susret u regionalnoj MEVZA ligi protiv Brčkog je bila “generalka”.

- Odigrali smo posljednja dva susreta s kombiniranim sastavima, probao sam oba tehničara što mi je jako važno. Bakonjija znam što može još od lani, a Višić me je ugodno iznenadio u posljednjoj utakmici, tako da mirno čekamo ogled s Englezima - kaže Malević, a njegov najiskusniji igrač, hrvatski internacionalac i reprezentativac, koji se nakon 10 godina vratio u Dom odbojke, Ivan Raič (30), nastavlja:

- Gledali smo njihovu prijateljsku utakmicu protiv belgijskog Noliko Maaseika, gdje je Noliko uredno dobio susret, no Englezi su se tu pokazali kao znalačka momčad s nekoliko izrazito zanimljivih pojedinaca. Zapravo i ne znamo puno o njima. Prvaci su Engleske, no kakva je kvaliteta tamošnje lige također ne znamo. No, to nas i ne treba zamarati, mi moramo gledati sebe, i biti na onoj razini kakvoj stremimo. Dakle, agresivni, i još malo popraviti blok da budemo kompaktniji, iako je to u posljednje dvije utakmice MEVZA lige u Austriji i doma protiv Brčkog izgledalo puno bolje nego li na otvaranju sezone protiv Kaštelana. Igra nam mora biti još tečnija. Za sada mi se čini da je susret u Austriji bio naš najbolji do sada.

Njihove klupske kolegice u pretkolu Lige prvakinja protiv Himika su imale sjajnu atmosferu na tribinama.

- Nadam se da će doći naša publika u velikom broju, sjećam se lani protiv Vojvodine također u pretkolu Lige prvaka bilo je lijepo popunjeno, sjajna atmosfera. Iako, znamo da termin početka utakmice nije najsretnije odabran, zbog Dinama.

Mladost je favorit u ovom susretu, a to onda može biti nezgodno, jer niti u momčadi Zagrepčana nema puno europskog iskustva, a i s ekipama kakva je Polonia nikad se ne zna.

- Točno, ne smijemo se zato previše baviti njima, niti prihvatiti njihov stil igre, već tjerati svoje. Uostalom, bilo kako završila prva utakmica, dobili mi lagano sa 3:0, ili možda čak izgubili, postoji uzvratni susret sljedeći utorak, gdje se sve može popraviti ili pokvariti. Niti mi nismo još u optimalnoj formi, još je nova momčad, još se malo tražimo, iako to iz dana u dan ide sve bolje. Ono što mi se čini je da ova momčad ima karakter, i da će samo rasti tijekom sezone.

Ždrijeb se bolje otvara

Ivan ima iskustvo igranja u Ligi prvaka, svojevremeno u Budvi.

- Liga prvaka je izazov za svakog sportaša, zato sam se, da se mi ne lažemo, i vratio u Mladost. To je cilj ove sezone, i moj i klupski. Jer, ždrijeb se ove godine puno bolje otvara nego lani, ako pobijedimo Poloniju idemo na austrijsku Posojilnicu koju dobro poznajemo iz MEVZA liga, a onda bi, u trećem pretkolu mogla naići Benfica. Dakle, sve klubovi po mjeri. Ali, daleko je to još, idemo korak po korak, prvo Polonia doma...

Linker
19. travanj 2024 23:37