Goran Mehkek / CROPIX
IVAN MARTINOVIĆ

MVP SVJETSKOG PRVENSTVA NAKON NEZABORAVNA DVA TJEDNA ZAHVALIO JEDNOM ČOVJEKU 'Titulu za najboljeg igrača zamijenio bih momčadskim trofejem'

Čudno, pomalo nevjerojatno, zvuči podatak kako od neovisnosti u rukometu nismo imali juniorsku reprezentaciju u finalu Svjetskog prvenstva. Posebno zato što je seniorska nacionalna vrsta tijekom godina polučila brojne uspjehe koje je između ostalih kovao i izbornik juniora Davor Dominiković.
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 30. srpanj 2019. 12:45

Igrače do 21 godine preuzeo je tek prije ovog turnira, a obranu je posložio tako da se u trenucima činilo kako ju Vekić i društvo zajedno igraju godinama. Iako je obrambeno sve štimalo perfektno, bilo je tako i na drugoj strani, onoj napadačkoj koja također zaslužuje veliki naklon.

Tamo je najbolji bio Ivan Martinović, od jeseni igrač Hannovera gdje će provesti svoju drugu bundesligašku sezonu. On je statistički bio najbolji Hrvat u postignutim golovima i podijeljenim asistencijama, a čak je tri puta proglašavan za igrača utakmice. Kao šlag na tortu došla je i nagrada za igrača turnira nakon finalnog poraza od Francuske.

Prva hrvatska violina u Španjolskoj javila nam se jučer iz Madrida od kuda je Martinović sa suigračima putovao prema Zagrebu. Nije se u hrvatskoj metropoli predugo zadržao jer je odmah krenuo za Beč gdje živi cijela obitelj Martinović, ali prije toga još je jednom sabrao dojmove o nezaboravna dva tjedna na Pirinejima.

Dva sušna ljeta

- Ponosni smo i sretni na ono što smo ostvarili. Mislim da nakon prošle godine i šestog mjesta na Europskom prvenstvu nije puno ljudi vjerovalo u nas i naše sposobnosti. Svima smo pokazali da smo talentirani, da znamo i da možemo igrati s najboljima - samouvjereno, ali pomalo umorno kazao je MVP Svjetskog prvenstva u vrhunskoj konkurenciji.

Zagreb, 290719.
Zracna luka Franjo Tudjman.
Povratak rukometne reprezentacije do 21 godine koja se sjajno predstavila na ovogodisnjem Svjetskom prvenstvu.
Na fotografiji: rukometasi sa srebrnim medaljama.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Desni vanjski Portugala Diogo Silva bio je najbolji strijelac i asistent turnira, Francuz Elohim Prandi nedavno je potpisao za PSG, a obojicu i mnoge druge pomeo je Martinović koji je zasluženo postao najbolji u Pontevedri i Vigu.

- Zadovoljan sam osvojenom nagradom i turnirom koji sam odigrao, razinom na kojoj sam bio. Ipak, svima s kojima razgovaram ovih dana govorim kako bih titulu za najboljeg igrača zamijenio momčadskim trofejem. To je nešto što smo svi od prvog dana željeli, za što smo radili i žao nam je na kraju što nismo uspjeli pobijediti u finalu.

Žal za porazom u finalu ipak neće predugo trajati. Nakon kadetskog srebra na domaćem Euru 2016. godine Martinović i društvo proveli su dva sušna ljeta dok nisu dočekali novog izbornika Davora Dominikovića koji je potpisao najveći uspjeh hrvatskih rukometaša u mlađim uzrastima.

- Zahvalio bih se prije svega treneru Dominikoviću. Puno je toga promijenio u našem pristupu, vratio nam je vjeru kao igračima i donio je samopouzdanje u momčad, Inzistirao je na čvrstoj obrani i pokazali smo kako je možemo igrati tijekom cijelog turnira - otkrio je Martinović pa se još konkretnije osvrnuo na obranu koja je u prosjeku primala samo 24 gola po utakmici.

- Trener je na obrani inzistirao od prvog dana priprema. Ne samo na momčadskoj obrani, već i na individualnim kretnjama i meni je to osobno puno pomoglo kao igraču. Od Dominikovića sam puno naučio, a nama kao reprezentaciji to je donijelo veliki rezultat i zasluženo srebro oko vrata.

Ojačala ga Bundesliga

Hrvatska je u finalu prožetom oscilacijama izgubila od Francuske s pet pogodaka razlike. Imali su Tricolori i nekoliko sati odmora više, a neshvatljivo je da se nedjeljno finale turnira igra u 16.30, a drugo subotnje polufinale od 20.30. Već dugo vremena IHF finala svih svojih prvenstava stavlja u popodnevno vrijeme, umjesto da ga pomakne u primetime termin, ali to je već priča za neki drugi tekst.

- Utjecalo je to na nas iako nije nešto na što se želim vaditi niti je nešto na što bi se trebali vaditi. Kasno smo završili s utakmicom, a ujutro smo žurili sa svime. Doručak je bio na brzinu, zatim video pa fizioterapeuti i onda žurba u dvoranu nakon kasne utakmice dan ranije - priznao je desni vanjski koji je prošle sezone bio jedan od najboljih igrača Gummersbacha u Njemačkom prvenstvu.

- Puno mi je pomoglo igranje u Bundesligi nakon odlaska iz Austrije. Moram najviše zahvaliti treneru Bahtijareviću u Gummersbachu koji je imao povjerenja u mene i koji mi je od početka davao puno prilika na terenu. Sazrio sam tamo kao igrač i kao osoba, osamostalio sam se.

Odlične igre i ispadanje Gummersbacha u drugu ligu donijeli su mu transfer u Hannover. Iako je to stabilan bundesligaš, nakon SP-a se čini kako su dobili jackpot potpisavši Martinovića dok ga ne zgrabi neka bolja momčad.

- Nije Hannover više u vrhu njemačkog rukometa. Prošle sezone u Bundesligi su bili 13., a na ljeto im je otišlo šest do sedam igrača među kojima je i njemački reprezentativac Kai Häfner. Ja bih trebao biti njegova zamjena na desnom vanjskom - kazao je Martinović kojemu smo zaželjeli sreću u novom klubu na što je on u šali odvratio.

- Nadam se samo da ćemo ostati u Bundesligi

Linker
22. travanj 2024 19:55