sn arhiva
POREČKI DELFIN

NA POREČKI DELFIN STIGLO VIŠE OD TISUĆU PLIVAČA Na spektakl stigao i jedan od najboljih i najtrofejnijih plivača na svijetu Laszlo Cseh

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. rujan 2018. 21:03

Najpoznatiji među sudionicima na najvećem hrvatskom rekreativnom plivačkom događaju bio je mađarski olimpijac i jedan od najboljih i najtrofejnijih plivača na svijetu Laszlo Cseh

Unatoč ružnom vremenu staza u sjevernom porečkom akvatoriju bila je danas puna plivača iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Luksemburga, Italije, Slovenije, Srbije i drugih zemalja. Održan je, naime, 19. Porečki Delfin, najveći hrvatski rekreativni plivački događaj. Tom se prilikom jutros na plaži Pical okupilo gotovo 1000 natjecatelja, ali i njihovi brojni navijači.

Iako se glavni događaj na manifestaciji - natjecateljski CRO CUP plivački maraton - trebao plivati na 5.000 metara, a rekreativni maratoni na 1.500, 3.000 i 5.000 metara, zbog loših vremenskih uvjeta i CRO CUP i rekreativni maraton održani su na udaljenost od 1.500 metara.

- Vrijeme nam nažalost nije bilo naklonjeno, pa smo zbog sigurnosti sudionika smanjili stazu i to je bio dobar potez. Očekivao sam puno manje ljudi zbog lošeg vremena, ali ipak je njih gotovo 1000 ukupno ovdje. I nikome ne smeta kiša - rekao je Milan Žužić, predsjednik Hrvatskog saveza daljinskog plivanja i organizator Porečkog delfina.

Apsolutni pobjednik CRO CUP-a u muškoj kategoriji je Grgo Mujan iz Splita, drugi je također Splićanin Dino Špadina, obojica iz KDP-a Split, a treći Filip Husnjak iz KDPSR-a Poreč. U ženskoj kategoriji apsolutna pobjednica je Antonia Buličić iz KDP-a Split, druga najbolja je njezina klupska kolegica Karla Šitić, a treća Jovana Jećanski iz srpskog kluba Swim Star Bečej.

Iako su sudionici stigli iz različitih zemalja, svake godine na Porečkom Delfinu najbrojniji su susjedi Mađari. Inače, Poreč i Siofok, turističko središte na jezeru Balaton, su gradovi prijatelji, pa je i zamjenik gradonačelnika Siofoka, Hamvas Peter, danas bio među brojnim posjetiteljima. Ipak najpoznatiji Mađar danas je u Poreču bio olimpijac i jedan od najtrofejnijih i najpoznatijih plivača na svijetu Laszlo Cseh koji je sudjelovao na rekreativnoj utrci.

- Stvarno sam uživao u plivanju. More je bilo izvrsno, temperatura vrlo ugodna, plivao sam opušteno i bez ikakvog opterećenja. Nisam hvatao nikakav rezultat niti se natjecao već sam baš uživao. Teže mi je plivati u moru nego u bazenu, jer moram često podizati glavu da vidim u kojem smjeru ideš, drugačije je. Ali jako sam zadovoljan. I ova kraća ruta mi je bila idealna. Ona na 5.000 bi bila možda previše, ali ova je baš bila po mojoj mjeri - komentirao je Cseh nakon što je otplivao rekreativni maraton u Poreču.

Rekreativni maraton plivao se prsno, leđno ili bilo kojom drugom disciplinom, a sudionici su mogli koristiti i rekvizite kao što su peraje ili luftmadrac.

Jaka kiša spriječila je, nažalost, održavanje popratnih programa u Sport zoni, pa planirani vaterpolo i brzinska utrka Australiana nisu održani. Ipak, atmosfera je danas na plaži Pical bila izvrsna. Loši vremenski uvjeti nikome nisu pokvarili raspoloženje, a na plaži Pical su danas bili i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar koja je otvorila rekreativnu utrku, predsjednik Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik i mnogi drugi.

Organizator Porečkog Delfina, Klub za daljinsko plivanje i sportsku rekreaciju Poreč, uz potporu Grada Poreča i TZ grada Poreča, te Valamar Riviere kao glavnog sponzora događaja, pripremio je za posjetitelje i bogati prateći program: besplatnu zabavu za djecu u Kids i Fun zonama, nastup limene glazbe Porečki delfini, glazbu uživo dueta The Blondes, ukusnu hranu i piće, besplatno korištenje 'napuhanaca' i na moru i na kopnu, te druge zanimljive sadržaje.

---------------------------------------------------------------

Rezultati CRO CUP

Apsolutna kategorija - Muški

1. Grgo Mujan, KDP SPLIT - 0:14.19

2. Dino Špadina, KDP SPLIT- 0:14.20

3. Filip Husnjak, KDPSR POREČ - 0:14.20

Apsolutna kategorija - Ženske

1. Antonia Buličić, KDP SPLIT - 0:14.56

2. Karla Šitić, KDP SPLIT - 0:15.01

3. Jovana Jećanski, SWIM STAR BEČEJ (SRB) - 0:15.39

---------------------------------------------------------------

Linker
20. travanj 2024 05:41