Chris Graythen/Getty Images / Getty Images
SPEKTAKL U HRVATSKOJ

NA 'TOUR OF CROATIA' STIŽE JEDNA OD NAJVEĆIH BICIKLISTIČKIH ZVIJEZDA DANAŠNJICE Čovjek je osvojio Tour de France, Giro d'Italia i španjolsku Vueltu

Piše: HinaObjavljeno: 11. travanj 2017. 20:57

Na ovogodišnjem izdanju biciklističke utrke "Tour of Croatia", koja je na rasporedu od 18. do 23. travnja, nastupit će jedna od najvećih biciklističkih zvijezda današnjice 32-godišnji Talijan Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), objavio je u utorak organizator utrke.

Nibali je tijekom karijere osvojio sve tri Grand Tour utrke, odnosno Tour de France, Giro d'Italia i španjolsku Vueltu, a to je uspjelo još samo petorici biciklista u povijesti, Francuzima Bernardu Hinaultu i Jacquesu Anquetilu, Talijanu Feliceu Gimondiju, Belgijancu Eddyju Merckxu i Španjolcu Albertu Contadoru.

Za Nibalija će "Tour of Croatia" biti važna utrka u okviru završnih priprema za Giro, koji ove godine slavi 100. izdanje, i očekuje se da će doći u top formi.

Još jedan Talijan dolazi na "Tour of Croatia", 28-godišnji Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo), koji je pauzirao zbog ozljede. Nizzolo je prošle godine pobijedio na dvije etape i brani titulu najboljeg sprintera.

Među hrvatskim se predstavnicima ističu prošlogodišnji pobjednik Matija Kvasina (Team Felbermayr Simplon Wels), Kristijan Đurasek (UAE Team Emirates), Radoslav Rogina (Adria Mobil) te Emanuel Kišerlovski (Meridiana Kamen).

Na utrci kroz Hrvatsku nastupit će 20 momčadi, a među njima su i četiri World Tour ekipe, koje pripadaju najvišem rangu Svjetske biciklističke organizacije (UCI), a to su momčadi Bahrain Merida, Astana, Trek-Segafredo i UAE Team Emirates.

Vincenzo Nibali
Chris Graythen/Getty Images / Getty Images

Treće izdanje "Tour of Croatia" bit će najzahtjevnije do sada, sa dvije brdske etape, a biciklisti će u šest etapa prijeći više od 1.000 kilometara kroz cijelu državu.

Utrka opet započinje u Osijeku, u utorak (18. travnja), a cilj prve etape dugačke 227 km bit će u Koprivnici. Nakon toga, 19. travnja karavana seli u Trogir, otkud kreće etapa dužine 123 km, i koja bi mogla bitno utjecati na ukupni poredak, jer joj je cilj na 1.762 metra visokom Svetom Juri na Biokovu.

Treća etapa vozit će se između Imotskog i Zadra u dužini od 236 km, a četvrta povezuje Crikvenicu i Umag, a dugačka je 171 km.

Peta etapa, dugačka 141 km, donosi nova brdska uzbuđenja. Nakon starta u Poreču bicikliste očekuje cilj na Učki (na Poklonu) na koju će se prvo popeti s istarske, pa onda i sa kvarnerske strane.

Posljednja etapa, duga 145 km, je u nedjelju, 23. travnja, i ona starta u Samoboru, a cilj je, uz već tradicionalne završne krugove u Zagrebu, na Trgu sv. Marka, gdje će se održati i svečano proglašenje pobjednika.

U prvom izdanju "Tour of Croatia" 2015. godine ukupni pobjednik bio je Poljak Maciej Paterski, a prošle godine slavio je Hrvat Matija Kvasina.

---------------------------------------------------------------

Popis momčadi koje će sudjelovati na ovogodišnjem izdanju utrke "Tour of Croatia":

World Tour momčadi -

Bahrain Merida

Astana

Trek-Segafredo

UAE Team Emirates

Professional Continental momčadi -

Bardiani

CCC–Sprandi–Polkowice

Gazprom-Rusvelo

Nippo- Vini Fantini

Novo Nordisk

Israel Cycling Academy

Caja Rural-Seguros

Continental momčadi -

Adria Mobil

Team Felbermayr Simplon Wels

Meridiana Kamen

Torku Sekerspor

Bicicletas Strongman

Roth-Akros

Team Wiggins

GM Europa Ovini

Kolss

------------------------------------------------------

Linker
16. travanj 2024 06:20