Varazdin, 100819.
Stadion Sloboda.
Ekipno europsko prvenstvo u atletici.
Na fotografiji: Sandra Perkovic.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

EUROPA-SAD

NAJBOLJA HRVATSKA SPORTAŠICA U RUJNU SE BORI PROTIV SAD-A Sandru nije trebalo moliti jer Minsk pikira još od početka sezone

AUTOR:
  • Vedran Božičević

 • OBJAVLJENO:
 • 14.08.2019. u 10:42

 • Bude li se EA pridržavala kriterija, poziv bi trebao dobiti i naš kuglaš Filip Mihaljević ispred kojega su trenutno trojica na europskoj ljestvici, ali je među njima i pobjednik iz Bydgoszcza Michal Haratyk.

  Uobičajeni završetak Dijamantne lige početkom rujna i nikad kasniji termin Svjetskog prvenstva (27. rujna - 7. listopada) stvorili su na prvi pogled rupu u ovogodišnjem atletskom kalendaru. Ali, ipak ćemo 9. i 10. rujna imati zgodan intermezzo u obliku novopokrenutog dvoboja između Europe i SAD-a, koji će se održati na stadionu Dinamo u Minsku.

  Jučer je u glavnom bjeloruskom gradu idejni začetnik ove priredbe, predsjednik Europske atletske federacije (EA) Svein Arne Hansen, potvrdio prvi dio sudionika, dakako kad je u pitanju reprezentacija Starog kontinenta, a nas veseli što će i Hrvatska biti zastupljena na ovom događaju zahvaljujući Sandri Perković.

  Sandra je u subotu navečer na Europskom ekipnom prvenstvu (2. liga) u Varaždinu lansirala disk na 68,58, a već je sljedeće jutro na mobitel predsjednika Hrvatskog atletskog saveza Ivana Veštića stigla Hansenova poruka s molbom da pita hrvatsku rekorderku želi li nastupiti za Europu u Minsku. Nije Sandru trebalo moliti jer Minsk pikira još od početka sezone, a odmah poslije natjecanja u Varaždinu je najavila da kao vlasnica najboljeg kontinentalnog rezultata sezone namjerava braniti boje Europe u Bjelorusiji.
   

  Po četiri predstavnika

  Dvoboj će se odvijati tako što će u svakoj disciplini nastupiti po četiri predstavnika Europe i SAD-a, pobjednik će dobiti devet bodova, drugoplasirani sedam, trećeplasirani šest i tako sve do posljednjeg mjesta i jednog boda. Pobjednici u svakoj disciplini bit će nagrađeni sa 7000 eura, ukupni nagradni fond iznosi 818.000 eura, a kompletan popis sudionika bit će poznat do kraja ovog tjedna. Načelna je ideja da Europu predstavljaju svi pojedinačni pobjednici s nedavnog Europskog ekipnog prvenstva (Superliga) u Bydgoszczu te još po troje najboljih s ovosezonske ljestvice, uz određene popuste za domaćina.
   

  Pune tribine?

  Bude li se EA pridržavala tih kriterija, poziv bi trebao dobiti i naš kuglaš Filip Mihaljević ispred kojega su trenutno trojica na europskoj ljestvici, ali je među njima i pobjednik iz Bydgoszcza Michal Haratyk. Naravno, pitanje je i uklapa li se ovo natjecanje u Filipov program priprema za SP u Dohi, a odgovore na ova pitanja doznat ćemo do kraja tjedna.

  Hansen je inspiraciju za pokretanje ovakvog dvoboja našao u sličnim okršajima koji su se vodili tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina, ponajprije između SSSR-a i SAD-a. Uzor su mu bili i Ryder Cup i Solheim Cup, golferski okršaji između Europe i SAD-a. Prvi čovjek europske atletike uvjeren je da je nedavno obnovljeni stadion Dinamo idealan za ovu priredbu i da će tribine, na koje stane 22.000 gledatelja, biti ispunjene oba dana.

  Hansen je jučer potvrdio da će Minsk za dvije godine biti domaćin Superlige, najvišeg ranga ekipnog EP-a. Iako je Bjelorusija u drugom europskom razredu (1. liga), za ovu će prigodu kao domaćin dobiti priliku nastupiti u Superligi pa ćemo u ovom rangu umjesto osam, imati devet reprezentacija.

  POTVRĐENI PREDSTAVNICI EUROPE
  Atletičari
  Sergej Šubenkov (Rus/110 m prepone)
  Orlando Ortega (Špa/110 m prepone)
  Yasmani Copello (Tur/400 m prepone)
  Ramil Gulijev (Tur/200 m)
  Amel Tuka (BiH/800 m)
  Daniel Stahkl (Šve/disk)
  Piotr Malachowski (Polj/disk)
  Miltiadis Tentoglou (Grč/dalj)
  Pawel Wojciechowski (Polj/motka)
  Piotr Lisek (Polj/motka)
  Armand Duplantis (Šve/motka)
  Michal Haratyk (Polj/kugla)
  Konrad Bukowiecki (Polj/kugla)
  Thomas Röhler (Njem/koplje)
  Dmitrij Nabokov (Bje/vis)
  Maksim Nedosekov (Bje/vis)

  Atletičarke
  Justyna Swiety-Ersetic (Polj/400 m)
  Sandra Perković (Hrv/disk)
  Marija Lasickene (Rus/vis)
  Julija Levčenko (Ukr/vis)
  Anželika Sidorova (Rus/motka)
  Katerina Stefanidi (Grč/motka)
  Irina Žuk (Bje/motka)
  Elvira Herman (Bje/100 m prepone)
  Tatjana Haladovič (Bje/koplje)
  Karina Taranda (Bje/vis)
  Nastasija Mirončik-Ivanova (Bje/dalj)
  Darija Barisevič (Bje/1500 m)
  Aliona Dubickaja (Bje/kugla)
  Hana Mališik (Bje/kladivo)

   

  Iz drugih medija