Bryn Lennon/Getty Images / Getty Images
NIJE POŠTENO

NAJVEĆI HRVATSKI ADUT U NAJLJEPŠOJ UTRCI NA SVIJETU 'Vozim Tour i Giro, osvajam etape i velike utrke, ali u Hrvatskoj sam podcijenjen'

KRISTIJAN ĐURASEK Najbolji hrvatski biciklist i najveći adut za još jednu domaću pobjedu na Touru of Croatia, koji u utorak starta etapom od Osijeka do Koprivnice
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 16. travanj 2017. 15:06

Kristijan Đurasek ima 29 godina, Varaždinac je i u tretmanu najboljeg hrvatskog biciklista. Koliko je dobar, možda će najbolje otkriti neki detalji iz njegove karijere, neopravdano premalo zastupljene u hrvatskim okvirima. On je od 2013. godine član World Tour momčadi Lampre, koja se od ove sezone zove Team Emirates. Iza sebe ima šest odvoženih Grand Tourova, bio je tri puta na Tour de Franceu, dva puta na Vuleti i jednom na Giru. Lani je osvojio četvrto mjesto na jednoj etapi Tour de Francea!

Ima iza sebe ukupnu pobjedu na Tour of Turkey 2015. godine i etapnu pobjedu na utrci Oko Švicarske. Lani je u Riju završio kao 18. olimpijac na cestovnoj utrci, taj bi rezultat bio i puno bolji da nije ostao zaključan iza sudara. No, i ovako, to 18. mjesto iz Rija najbolji je hrvatski rezultat jednog biciklista na Igrama.

Sad sam, srećom, zdrav

A od utorka i Osijeka bit će u statusu prvog vozača Team Emiratesa na Touru of Croatia, što je već samo po sebi priznanje jer je riječ o World Tour momčadi, pa biti kapetan, onaj za kojega će raditi ostatak momčadi ima veliku težinu.

Ovo su Đurasekova razmišljanja uoči našeg Toura...

- U svakom slučaju ovo je domaća utrka, na vrhunskoj razini i bit će lijepo u njoj sudjelovati i voziti je. Motiv je to više za dobar rezultat.

Tour of Croatia
Mario Stiehl

Kad je Tour of Croatia imao prvo izdanje, prije dvije godine u ovo vrijeme, Đurasek je osvajao utrku po Turskoj. Bio je tada u sjajnoj formi, da je bio u Hrvatskoj u to vrijeme...

- Bila je ta utrka u istom razdoblju, a s obzirom na to u kakvoj sam formi bio, mogao sam konkurirati za pobjedu i na domaćem Touru. Godinu poslije sam opet bio u Turskoj, mogao sam i tada do pobjede, ali me u tome spriječila ozljeda. Ove godine je sve OK sa zdravljem, pa se nadam da će se to i vidjeti kroz ono što nas čeka sljedećeg tjedna.

Kakva je bila sezona Kristijana Đuraseka do sada?

- Mogu reći da sam zadovoljan prvim dijelom. Bio je to pripremni dio za Tour of Croatia, utrku u kojoj ću u svojoj momčadi imati slobodne ruke, na kojoj mogu voziti za sebe. Do sada sam u sezoni sudjelovao na utrkama u kojima smo imali kapetana za koga sam radio, kome sam pomagao, a onda je u takvoj situaciji tvoj rezultat u drugom planu, moraš se podrediti jednom ili dvojici vozača, koji love pobjedu u ukupnom poretku. To je bila moja dosadašnja zadaća, no u Hrvatskoj će biti drukčije, a to je i prilika za mene da napravim zapaženiji rezultat.

Tour of Croatia

Dogovor u Team Emiratesu je da će Đurasek biti kapetan kroz Hrvatsku?

- U principu je to tako, ima nas trojica koji smo dobri na brdu, koji možemo biti jako dobri. Nakon prve brdske etape, koja na programu drugi dan, u srijedu, vidjet ćemo tko je od nas trojice u najboljoj formi, pa će se do konca Toura raditi za njega.

Što bi više trebalo?

Varaždinac je najbolji hrvatski biciklist, no je li Hrvatska svjesna koliko je Đuarsek dobar i koliko mu smeta što se to ne prepoznaje?

- Mediji daju popularnost svakom sportu, a kada nema zanimanja medija za neki sport, onda nema ni tolike svijesti o vrijednosti u široj javnosti. Na žalost, biciklizam je u Hrvatskoj dosta podcijenjen jer ako gledamo koje su svjetske sile u biciklizmu, ali i u ostalim sportovima, onda je jasno da su to iste države, poput Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke. Svi oni biciklizam iznimno cijene, Tour de France ove sezone počinje u Njemačkoj, jer žele imati svoju etapu na najvećoj utrci na svijetu. Biciklizam se jako prati u svim tim zemljama, a kod nas je slučaj da nemamo ni momčad na najvišoj razini. Znamo kakva je situacija kod nas s financijama, a onda je jasno i zašto je tu biciklizam. Bez potpore sponzora, bez medijske potpore teško je bilo što napraviti ili postići da je netko svjestan kakve rezultate postižete.

sn arhiva

Ili da sve promijeni u trenu, da se dogodi neka situacija, da osvojite etapu na Tour of France, što nije, zapravo, nemoguće?

- Pa lani sam u jednoj etapi na Tour de France bio četvrti, bio sam blizu, pobijedio sam utrku kroz Tursku, pobijedio na Pro Touru, na utrci Kroz Švicarsku osvojio etapu, znači, to je to. No, to nije dovoljno da bi se pokrenuo biciklizam u Hrvata. Stoga je ova utrka silno važna za hrvatski biciklizam, jer kroz nju ovaj sport dobiva na promociji, ljudi mogu direktno vidjeti i doživjeti što je to biciklizam, ovo je za naš sport odlična stvar.

Sigurno idem na Tour

Nakon Toura of Croatia, kakvi su dalje planovi Kristijana Đuarseka?

- Utrka Kroz Hrvatsku je jedan cilj, onda mi slijedi jednodnevna utrka u Njemačkoj, pa imam pauzu od nastupa, ali ne i od treninga, od mjesec dana. Zatim slijedi posljednja priprema za Tour de France, utrka od tjedan dana u Francuskoj. Nakon toga slijedi Tour de France...

Vozite samo Tour de France ove godine, ili ćete ići i na Vueltu?

- Postoji mogućnost da vozim i Vueltu, ali nije sigurno. Nakon Tour de Francea će sve ovisiti o tome kako ću se osjećati.

No, prije svega naš Tour. Od utorka do nedjelje. I velik okršaj Kristijana Đuraseka s Vincenzom Nibalijem.

I ne samo s njim...

Linker
21. travanj 2024 08:38