Filip Zubčić
 Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
OTKRIO ZA SN

NAŠ NAJVEĆI ADUT NA ZIMSKIM OLIMPIJSKIM IGRAMA 'Svi očekuju medalje zbog Janice i Ivice, ali ne opterećujem se. Kako se karte poslože, tako će biti'

FILIP ZUBČIĆ Naš najveći adut na Zimskim olimpijskim igrama daje nam uvertiru za svoju ulogu na Igrama, koja je utemeljena na nastupu na utrci veleslaloma
Piše: Edi DžindoObjavljeno: 08. veljača 2018. 19:01

Na prošlim smo Olimpijskim igrama, u Rio de Janeiru 2016, osvojili čak deset medalja; nismo se prestajali ponositi i hvaliti zbog pet zlata, tri srebra i dvije bronce koje je hrvatska selekcija u Brazilu ostvarila. Pa i na posljednjim ZOI, u Sočiju, uz posljednje prave skijaške zavoje Ivice Kostelića uspjeli smo dobiti srebrnu medalju. Ove godine, na ZOI u Pjongčangu, realno, ne očekujemo medalje te naši mogu nakon Igara bez problema doći kući sretni i zadovoljni.

Očekujemo solidne rezultate koji će biti dovoljan poticaj i motivacija našim sportašima za i daljnje izgrađivanje karijera i samopouzdanja. Ali kada bismo od naših 20 aduta na Igrama morali izdvojiti onoga koji ima najviše šanse za osvajanje medalje u Koreji, to bi definitivno bio Filip Zubčić.

Faktor sreće

Naš je najbolji skijaš ove sezone definitivno napravio korak naprijed i počeo popravljati svoje veleslalomske plasmane. Ove je godine ostvario i dva Top 10 plasmana, od kojih valja izdvojiti utrku u Beaver Creeku, gdje je Zubo bio peti nakon prve vožnje. Na kraju je završio na iznimno dobrom osmom mjestu, no pokazao je da može biti, što bi se reklo, tu negdje; samo još treba možda malo i te sportske sreće da bi prvo postolje došlo baš tamo gdje najviše vrijedi - na Igrama.

Zagreb, 010218.
Teretana na Velesajmu.
Filip Zubcic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

- Sreća je uvijek faktor koji igra dosta veliku ulogu. Stvarno dobro skijam i već sam na nekoliko utrka pokazao da se mogu boriti za postolje. Sigurno imam manji pritisak od nekoliko favorita, primjerice Hirschera, koji nikad nije uzeo olimpijsko zlato, a to mu je prioritet. Sve u svemu, neću se opterećivati, pripremam se i pripremit ću se najbolje što mogu i dati sve od sebe - pametno će i oprezno Zubčić.

Sigurno tri discipline

Ove je sezone, uz dva osma mjesta, Zubčić bodove osvajao još tri puta. Utrke u Val d’Isereu (29.) i u Alta Badiji (25.) nisu baš nešto čime se naš veleslalomaš ponosi, a sve je to zaokružio u posljednjoj utrci prije odlaska u Koreju 19. mjestom u njemačkom Garmisch-Partenkirchenu. S takvim, šarolikim ovosezonskim rezultatima glavno je pitanje koji mu je rezultat imperativ i što mu je, zapravo, cilj u veleslalomu.

- Otkako sam bio mali, otac i ja smo imali ideju da će upravo ove Igre biti te na koje ću ići kao pravi skijaš. Prije 10-15 godina rekli smo da će ovo biti natjecanje na kojem ćemo ići po rezultat. Bio bih zadovoljan Top 10 rezultatom, a i plasman u prvih 15 također je dobar jer dobivamo bodove za listu. Sve bi ispod 15. mjesta, naravno, bilo razočaranje. Svi očekuju medalje zbog Janice i Ivice, ali ne opterećujem se. To je individualan sport i kako se kome karte poslože, tako će biti - jasno će naša prva skija u Pjongčangu.

Zagreb, 050117.
Medvednica, Sljeme.
Utrka muskog slaloma Snow Queen Trophy 2017 u sklopu Audi FIS Ski World Cup koja se vozi na Crvenom spustu.
Na fotografiji: Filip Zubcic (CRO).
Foto: Damir Krajac  / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Međutim, veleslalom nije jedini fokus 25-godišnjeg člana Skijaškog kluba Končar. U Pjongčangu će voziti možda čak i sve discipline, ali uz veleslalom su sigurne dvije u kojima je također tijekom karijere osvajao bodove u Svjetskom kupu: kombinacija i slalom. Nastupi na brzim disciplina, kaže Zubo, ovisit će o nekim drugim faktorima.

- Veleslalom, kombinaciju i slalom sigurno ću skijati. Za superveleslalom i spust još nisam siguran, ali za kombinaciju moram odskijati sve spustaške treninge, tako da možda i odradim utrku spusta kao dodatni trening za kombinaciju jer u kombinaciji ipak imam više šanse od brzih disciplina odnosno utrka koje u sebi sadrže brzu disciplinu. Moguće je da ću skijati i superveleslalom jer sam na državnom prvenstvu bio dosta brz, a ako još postave zatvoreniju utrku, tu bih kao veleslalomaš mogao dobro proći. I Hirscher i Pinturault znali su pobjeđivati na zatvorenijim superveleslalomima, tako da i tu postoji neka šansa. Naravno, ne za medalju, ali barem za plasman u najboljih 30 - stavio je Zubo pod upitnik spust i super G, no zaista bi bila šteta da superveleslalomskog prvaka Hrvatske u toj disciplini ne vidimo u Koreji.

Slalomske je bodove osvojio samo jednom u karijeri, i to na domaćem Sljemenu, dok je u kombinaciji bodove upisivao tri puta. U slalomu ostaje žal za onih osam stotinki koje su mu nedostajale u Leviju za ulazak u drugu slalomsku vožnju jer bi u tom slučaju startni broj sigurno drastično spustio s broja 76, koji je imao u finskom skijalištu, te bi za našeg Zubu sezona tekla u potpuno drukčijem smjeru.

Zagreb, 240316. 
Sljeme.
Na crvenom spustu odrzana je slalomska utrka zagrebacke zupanije koja se boduje za FIS bodove. 
Na fotografiji: Filip Zubcic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

- U slalomu je možda realnije očekivati dobar rezultat jer ću imati dobar startni broj zbog toga što nastupaju po samo četiri skijaša iz svake zemlje. Umjesto dosadašnjeg broja, većeg od 60, nekad čak i od 70, startat ću oko broja 50, što je već puno bolje i konkurentnije, ali izgledalo bi to puno drukčije da nije nedostajalo onih par stotinki u Leviju s početka sezone. Isto tako, svašta se može dogoditi i u kombinaciji. Uđeš u prvoj vožnji među 30 i ako je poslije spusta mekan slalom, svi znamo što se u tom slučaju može dogoditi. Pravi je primjer Luca Aerni, koji je osvojio svjetsko zlato s 30. mjesta nakon spusta, isto su tako u Wengenu Trikičev i Muffat-Jeandet praktički ni krivi ni dužni došli do postolja. Kombinacija je lutrija, zato je i vozim.

Navijajte za nas

Filip je ove godine, kao i nekoliko prethodnih, zaista mukotrpno radio za svoje plasmane na svjetskoj razini. Rezultat na ZOI bit će pokazatelj njegova rada, ali možda i faktora sreće, dana, vremenskih uvjeta i slično. Nemamo selekciju punu favorita, zapravo, nemamo u selekciji nijednog favorita, ali zato imamo Zubu, koji može odvoziti i spojiti dvije dobre vožnje i donijeti nam primjerice Top 10 rezultat, na što svi možemo biti i više nego ponosni, no do tog cilja Zubi treba još nešto: vaša podrška.

- Navijajte za nas, gdje god bili. Možda nismo toliko zanimljivi kao Ljetne igre, ali uvijek možemo prirediti neka iznenađenja. Mislim da mi skijaši imamo najviše šanse za dobar rezultat zato što nas i ima najviše. Kako sam navijač Dinama i općenito volim navijanje, to mi daje dodatnu podršku i motivaciju. Podrška publike nama skijašima pomaže da budemo brži i bolji.

Linker
25. travanj 2024 02:43