Željko Puhovski / CROPIX
REZIME VESLAČKE GODINE

'NEKI JEDNOSTAVNO NISU BILI BRZI' Izbornik o sezoni na čijem se početku pričalo o napadu na pet olimpijskih normi, a na kraju su izborene samo dvije

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 11. rujan 2019. 13:26

Za kraj su stigla dva srebra, dva srebra koja su malo popravila sliku hrvatske veslačke sezone. Zastor je spušten u Grčkoj, na Europskom prvenstvu mlađih seniora (U-23) gdje su do postolja stigla naša dva četverca bez kormilara, muški s braćom Patrikom i Antonom Lončarićem, Ivanom Antom Grgićem i Fabijem Ipsom, te ženski sa sestrama Ivanom i Josipom Jurković, Brunom Milinović i Izabelom Krakić. Naravno, prije toga su Martin i Valent Sinković još jednom pokorili i europsku i svjetsku konkurenciju u dvojcu bez kormilara, a Damir Martin je osmim mjestom na svijetu izborio nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Kad se sve tako stavi na hrpu, ne izgleda loše, ali ambicije su na početku sezone ipak bile puno veće. Tamo u veljači govorilo se o napadu na čak pet olimpijskih normi - uz “sigurne” Sinkoviće i Martina, u lov su trebali krenuti muški i ženski četverac ‘bez’ i dvojac na pariće. Od dubla se brzo odustalo jer nije pronađena prava kombinacija, muški četverac (braća Lončarić, T. Šain, Piton) je rasformiran nakon prve regate Svjetskog kupa, a ženski je, uz minimalnu promjenu (Milošević umjesto Krakić), “preživio” do kraja sezone, ali je ostao daleko od olimpijske norme.

Opet kroz ‘male’

- Na početku sezone smo razgovarali s mlađim veslačima i rekli smo im da, ako se poprave, možda imaju šanse boriti se za olimpijsku normu za Tokio. Nešto smo i probali, s muškim četvercem je to išlo do polovice svibnja, pa više nije, a cure su lošije startale, pa je bilo nešto bolje, bile su osme na EP-u i mislili smo da će se to možda isplatiti. Na kraju ni to nije bilo dovoljno dobro, stalno smo kaskali za pet, šest do deset sekundi. Na žalost, to je surova istina - ističe izbornik Darko Mikšić i dodaje:

- Gledajte, nije to ništa neobično, Sinkovići i Damir Martin u prvim seniorskim godinama nisu ni probali ići u A konkurenciju, odmah su išli u B program (U-23). Ispostavilo se da su nam i muški i ženski četverac konkurentni među mlađim seniorima, s time da smo se u taj B program vratili tek na samom kraju sezone, prije toga smo se nadali da će se ubrzati i biti uspješni u A programu.

Martin za medalju mora još malo pojačati treninge

Braća Sinković i Damir Martin potvrdili su i ove sezone da su svjetski vrh. Posebno je važan povratak Martina koji je lani imao puno problema s ozljedama.

- Sezona se odvijala prema planovima, za Sinkoviće je bilo i očekivano da će opet biti prvi, a Damir si je zacrtao da bude među prvih devet i uzme olimpijsku normu. Nadam se da će sada bez straha moći pojačati treninge, pa da bude konkurentan i za medalju ili barem A finale. S obzirom na njegovu prijašnju sezonu, u kojoj se nije usudio trenirati velikim intenzitetom zbog silnih ozljeda, ova mu je ispala dobra. Trenirao je puno više nego godinu ranije, ali za bolji rezultat treba opet malo pojačati, a tu uvijek plešete po rubu. No, sad kad ima normu, sve će mu biti lakše - kaže Mikšić.

Što dalje? Na regati u Luzernu sljedeće godine dijelit će se još dvije ulaznice za Tokio, s kakvim ćemo ih posadama pokušati uhvatiti?

- Princip je isti kao i ove sezone kada smo krenuli kroz male čamce. Napravili smo po tri dvojca ‘bez’, muška i ženska. Na žalost, svi su bili podjednaki, nitko nije bio nešto posebno brz. Onda smo ipak dva najbrža stavili u četverac, ali nije to bilo dovoljno dobro ni u dvojcima, pa onda ni u četvercima. Sad ćemo opet kroz male discipline vidjeti je li se netko individualno popravio, a mora se popraviti i fizički i na svaki drugi način, tek onda će postojati barem neke šanse za utrkivanje.

Od jeseni će krenuti testiranja kroz daljinske regate i ergometar, tražit će se najbrži dvojci.

- Imamo normu za OI u muškom dvojcu ‘bez’, pa tu više ne možemo tražiti prolaz. Nemamo puno opcija, kod muških je to četverac ‘bez’, a kod cura ćemo vidjeti hoće li to biti dubl ili dvojac ‘bez’. Sestre Jurković su veslale dubl, kad se odmore, razgovarat ćemo s njima i probati odlučiti je li bolje da se vrate na skul ili da ostanu u rimenu, pa probaju u dvojcu ‘bez’. Kod žena je ipak malo lakše doći do kvote i mislim da one imaju šanse, a kod muških će biti teže.

Ipsa i Grgić preslabi

Dakle, odustaje se od ženskog četverca koji je bio 14. na SP-u u Linzu?

- Ženski četverac više nije realna opcija, jedino ako se ispostavi da imamo dva jako brza dvojca, onda ima nade. Ali, s obzirom da to nije ispalo dobro ove godine, sumnjam da će se znatno popraviti.

Izabela Krakić odlazi na studij u Ameriku?

- Vjerojatno, iako to još nije definitivno. Mi joj savjetujemo da ne ide jer nije to baš neki svijetli primjer. I sestra Žana joj je bila u Americi i završila četverogodišnji studij, koji joj sada tu ne vrijedi puno, pa mora raditi druge poslove da bi preživjela.

Koliki su izgledi da muški četverac koji je osvojio srebro u Grčkoj nastavi zajedno?

- Ipsa i Grgić bi trebali poboljšati svoje fizičke predispozicije jer su trenutno slabiji od Lončarića, a po toj logici su slabiji i na vodi. Nadam se da ćemo imati osam dobrih B seniora i malo više mogućnosti da slažemo dvojac ili četverac. Ali, sve to ovisi o puno stvari, nadate se nečemu, a onda dođu prve kontrolne regate i ispostavi se da baš i nismo brzi kao što smo mislili.

Bolje nego prije?

Ima li među starijim veslačima netko tko bi mogao konkurirati za četverac?

- Godine su prolazile, a nitko se nije uzdigao za oktavu više. Na nekakvoj su srednjoj razini, a kod starijih je puno jača konkurencija. Vjerojatno ćemo složiti dvojac ‘bez’ u kojem će biti Karlo Udovičić i Matej Matković, a zajedno će u čamcu vjerojatno ostati i Tomislav Šain i Ivan Piton. Vidjet ćemo kako će krenuti, hoće li napraviti pomak. Sve to ponekad izgleda lagano, neki od njih treniraju i sa Sinkovićima, ali zbog bolesti ili nečega drugoga, nikako ne mogu premostiti tu graničnu liniju između dobroga i prosječnoga.

Kakva je dugoročna perspektiva nakon Igara u Tokiju?

- Nadam se da svakako i sestre Jurković i braća Lončarić imaju realne šanse za plasman na OI 2024. Čvrsto su odlučili posvetiti se veslanju, sve će podrediti tome, tako da imaju izglede i nadam se da će se nadovezati na Sinkoviće koji su izrazili želju da im pomognu možda kroz neki četverac. Imamo bolju perspektivu nego prije kada smo ovisili samo o Damiru Martinu i Sinkovićima, sad se nazire da bismo mogli imati četiri do šest veslača u prvoj ligi.

Linker
20. travanj 2024 08:15