Ranko Šuvar/Cropix
DRUGI PORAZ NA EP-U

NIJE TO BILA TA UTAKMICA HRVATSKIH ODBOJKAŠICA Poraz uz Dunav bez ispaljenog metka

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 26. kolovoz 2019. 23:02

Ne, to nije bila ta utakmica, u kojoj će Hrvatska iznenaditi jaku Nizozemsku. Možda nekom drugom prilikom, kada djevojke budu imale više samopouzdanja.

Jedno je hrabriti se riječima, a nešto sasvim drugo kada se izađe na teren. Iako nije bila nabrijana atmosfera, iako je dvorana bila polupuna, iako nizozemski navijači koji redovito prate svoje ljubimice nisu baš zagrijali dvoranu. Jednostavno, od početka je to nekako bila jednostrana utakmica u kojoj izabranice Danielea Santarellija nisu puno pokazale. Zapravo, ostale su svima nama poprilično dužne...

Ispod naše razine

Santarelli je ovaj put na teren poslao postavu: Samanta Fabris korektorica, na dijagonali organizatorica igre Bernarda Brčić, pucačko-primački par Karla Klarić i Lucija Mlinar, srednje blokerice Martina Šamadan i Beta Dumančić, uz libera Rene Sain.

Do 5:6 nekako, kasnije nikako. Odlaze suparnice na 8:5, doduše sustižu Hrvatice na 9:10, ali već na 12:17 Santarelli uzima prvu minutu odmora, na 14:21 drugu. Što se u međuvremenu događalo? Teško je objasniti, Nizozemska ima konstantu, malo griješe, dvije pogreške po setu, prvom i drugom, recimo, naše tu jako osciliraju. U prvom setu četiri pogreške, u drugom osam, s time da se nikako ne uspijeva napasti suparnice jakim servisom.

Tek po jedan blok u prvom i drugom setu, puno premalo, uz dosta sterilan napad koji su Nizozemke dosta dobro neutralizirale blokom, u prva dva seta ukupno 7 (3+4). Uglavnom, bolje su u svim segmentnim odbojkaške igre, a nekako se stječe dojam da su naše igračice, barem u prva dva seta, bile prilično indisponirane. Tek je iskusna Sanja Popović-Gamma s klupe pokušavala podići atmosferu u ekipi, ali i donosila dobar vjetar malobrojnim ulascima u teren prilikom Santarellijeve standardne izmjene dijagonala, Fabris i Brčić za Popović i Deak.

"Danas smo loše odigrale, ispod one razine za koju mislimo da možemo odigrati", iskreno je rekla kasnije Bernarda Brčić, koje je, za razliku od nekih njezinih suigračica, bila barem raspoložena za izjavu.

"Podbacile smo, čini mi se, najviše u obrani. Nismo se držale dogovora prije utakmice. Patimo od oscilacija i ako želimo nešto napraviti na ovom natjecanju, to pod hitno moramo popraviti. U najpresudnijim trenucima napravimo pogrešku, i to nas košta, a to se u odbojci na ovoj razini ne bi smjelo događati."

Preveliki respekt

Dakle, prvi i drugi set jako slični, možda kraj drugog nešto bolji, no tek se u trećem nešto rasplamsala borba, pa bilježimo 3:3, 10:10, 15:16, kada nizozemski izbornik uzima minutu odmora, nakon koje njegove pulenke iskusno rade dva poena, za mirnijih 18:15. Ipak, Hrvatska je vidjela tu svoju priliku, konačno su naše djevojke povezale redove i neke poene, pa je već 19:20 nakon bloka Klarić, 20:21 nakon smeča Mlinar. Ali, ne ide dalje, pa se onda i jedna nizozemska lopta milimetrom prihvati za liniju i već je 23:20 za njih.

Šteta što nisu naše igračice od početka tako igrale i pritiskale Nizozemsku, jer i kod njih ima pukotina u igri koje su se i te kako mogle iskoristiti. Šteta.

"Počele smo se dizati tek sredinom drugog seta, kao da smo se tek tada probudile. I ne, nismo ih se prepale, nije bilo straha, nego prevelikog respekta", na kraju će libero Rene Sain.

Linker
27. travanj 2024 05:24