Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
UOČI ZLATNE PIRUETE

17-GODIŠNJA HANA CVIJANOVIĆ PREDVODNICA NOVE SKUPINE PERSPEKTIVNIH HRVATSKIH JUNIORKI 'Nije mi teško ustajati u 5.30 jer vjerujem da ću doći do OI'

HANA CVIJANOVIĆ Mlada klizačica koja je prije nekoliko dana napunila 17 godina predvodnica je nove perspektivne skupine hrvatskih juniorki i nastupa na 52. Zlatnoj pirueti
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 04. prosinac 2019. 13:06

U skromnim uvjetima u kojima se radi nije hrvatskom klizanju lako držati korak s Europom i svijetom. Kad su klizačice u pitanju, već dugo nemamo nekoga tko bi se približio rezultatima Sande Dubravčić ili barem Idore Hegel, posljednje hrvatske pobjednice Zlatne piruete. Ove godine nemamo u Domu sportova predstavnicu u seniorskoj konkurenciji, ali zato imamo perspektivnu skupinu juniorki, u kojoj je trenutačno prvo ime Hana Cvijanović, djevojka koja je u ponedjeljak napunila 17 godina.

Hana je u ožujku bila milimetar do plasmana u finale Svjetskog juniorskog prvenstva koje je održano u Zagrebu, ostala je kratka za samo 0,33 boda. Prije toga je debitirala i na Europskom seniorskom prvenstvu u Minsku i među “velikim curama” zauzela 34. mjesto u kratkom programu. Dobar nastup na Zlatnoj pirueti u rodnom gradu bio bi joj svakako veliki poticaj za nove izazove koji je čekaju u sljedećim mjesecima.

Budna do Šprajca

- Sretna sam, uzbuđena, malo i nervozna, kao i uvijek. Želim dati sve od sebe, predstaviti svoje programe najbolje što mogu i koncentrirati se da napravim sve kako treba - kaže Hana.

Stvaraju li joj nastupi pred domaćom publikom tremu ili izvlače najbolje iz nje?

- I jedno i drugo. Ma, zapravo mi ne stvaraju neku veću tremu, više je to impuls koji me podiže. Volim kad me dođu gledati i podržati svi koji me znaju. Tako će biti i sada, dolaze prijatelji i obitelj.

HKS

Dosad je svake godine radila korak naprijed, pretpostavljamo da je i ove sezone letvicu postavila još malo više?

- Ne volim gledati previše unaprijed, više volim ići korak po korak. Kad gledaš previše u budućnost, često to ne ispadne dobro. Sada me čeka Zlatna pirueta, odmah poslije toga Prvenstvo Hrvatske, pa kreće drugi dio sezone s nekoliko natjecanja i onda ide Europsko prvenstvo u Grazu. U planu je i Svjetsko juniorsko prvenstvo u Tallinnu, iako još nisam ove sezone skupila dovoljno bodova, nedostajalo mi je na natjecanju u Bugarskoj pola boda. Nadam se da ću ovdje uspjeti.

Ipak, ne krije što su joj najveće želje...

- Voljela bih nastupiti na Olimpijskim igrama i biti u finalima europskih i svjetskih prvenstava kroz nekoliko godina. Mislim da je s puno treninga i vjerom u sebe to realno.

Hana je od malih nogu pokazivala veliku posvećenost treninzima i radu. Tako je i danas.

- Ustajem u 5.30, oko 6.15 sam na klizalištu, a 15 minuta kasnije počinje trening. Do 7.30 sam na ledu, pa idem u školu do 14, a poslije nastave opet na trening od 16 do 19 sati.

I poslije Dnevnika na spavanje?

- A neeee. Budna sam svaki dan do Šprajca, ha-ha. Ako izdržim dotad, ako ne zaspim ranije pred televizorom.

Ima li uopće vremena za druge stvari osim škole i klizanja?

- Imam i nemam. Ali, volim klizanje pa mi ni ne treba vremena za druge stvari.

A kako joj ide u školi?

- Idem u Sportsku gimnaziju, treći sam razred i ide mi dobro. Posebno sada, kad nije bilo škole, ha-ha. Ide, ide, uspijevam sve uskladiti. Učim poslije treninga i između treninga i škole. Profesori mi izlaze u susret, ali mislim da sam i ja dobra i da im je lako sa mnom.

Klizanje joj je priuštilo da je već do 17. rođendana vidjela pola svijeta.

- Uvijek uspijem vidjeti nešto od grada. Evo, nedavno smo bili u Taipeiju i imali smo sreću da smo ostali još 3-4 dana i malo razgledavali. Bila sam dvaput u Chicagu, puno puta u Rusiji... Tamo su obično pripreme, pa kad si tamo tri tjedna, naravno da nađeš vremena i za šetnju. Najdraže mjesto? Paaa... Taipei, bilo mi je jako lijepo tamo.

Ima i jednu strast kad su putovanja u pitanju.

- Sa svakog si donesem magnet. Imam ih sad već jako puno, jedino što stoje na vešmašini, a ne u kuhinji, ha-ha.

Danas na Pirueti

15.00 Juniori, kratki program

16.30 Juniorski sportski parovi, kratki program

17.30 SVEČANO OTVARANJE

18.00 Juniorke, kratki program

21.00 Juniorski plesni parovi, ritam ples

Linker
18. travanj 2024 14:51