CROPIX
ATLETSKO EP

Andrea Ivančević sedma

Od osamostaljenja Hrvatske nitko drugi nije trčao u finalu dvoranskog prvenstva
Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 06. ožujak 2015. 22:50

Andrea Ivančević odlično je trčala prvog 'službenog' dana Europskog dvoranskog prvenstva i Hrvatskoj donijela prvo trkačko finale (7. mjesto) nakon Branka Zorka 2002. godine te premijerno na preponama. Sedmo mjesto zauzeo je i Stipe Žunić koji u finalu nije bacao kao večer ranije u kvalifikacijama i ostao daleko od najavljenog boja za odličja.

Ivančević je u Pragu demonstrirala kako se nastupa na velikim natjecanjima. U tri utrke na 60 prepone ostvarila je tri najbolja vremena u karijeri. Najbrža je bila u polufinalu, prvi put se jedna Hrvatica spustila ispod granice od osam sekundi (7.97). U kvalifikacijama i finalu trčala je 8.02, ujutro je to bio novi hrvatski rekord koji je živio nešto manje od šest sati.

- Priželjkivala sam rezultat ispod osam sekundi, ali nisam ga htjela unaprijed najaviti nego na stazi pokazati koliko vrijedim. Presretna sam, ali mi je žao što sam u finalu napravila nekoliko pogreškica, izjavila je Ivančević koja se tijekom petka nije prestajala smijati.

Tri utrke u rasponu od osam i pol sati bile su veliki izazov.

- Najteže mi je bilo psihički se „resetirati“, zaboraviti na prethodnu utrku i spriječiti emotivno pražnjenje. U svaku utrku sam išla maksimalno pa sam u finalu osjetila nedostatak svježine, umor me svladao, iskreno je priznala 30-godišnja Zagrepčanka.

Da je Stipe Žunić u finalu bacio koliko i u kvalifikacijama u Zadar, točnije Floridu jer se već u nedjelju vraća u SAD, vratio bi se s medaljom. U finalu bacanja kugle nije mogao pronaći ritam i s 20,28 zauzeo je sedmo mjesto. Imao je još samo jedan ispravan hitac (19,58)…

- Razočaran sam jer sam mogao više. Nisam imao ravnoteže u sredini kruga. Sila me vukla na sve strane umjesto da je bila usmjerena. Kada tehnički nisam dobar onda to ovako izgleda, rekao je 24-godišnjak pred kojim je lijepa budućnost jer je novi u ovoj disciplini.

- Za razliku od kvalifikacija dan ranije, ovaj put nisam uspio prevariti tijelo. Uhvatila me vremenska razlika, probudio sam se u tri u noći.

Žunić je u Češku doputovao u srijedu izravno iz SAD-a.

Petak je mogao donijeti i prvi svjetski rekord. Višebojka iz Liverpoola, Katarina Johnson-Thompson, ostala je kratka za 13 bodova. Jednodnevni nastup u pet disciplina završila je s okruglih 5000 bodova. U posljednjem boju, utrci na 800 metara, trebalo joj je 2:11.86 za novi svjetski rekord. Šesto metara držala je rekordni ritam, ali joj je u posljednjem krugu snaga prebrzo kopnila te je u cilj ušla u vremenu 2:12.78. Zanimljivo je da je u visu preskočila 195, u dalju skočila 6,89 što bi joj na niz prvenstava prethodnih godina donijelo medalje u tim disciplinama.

Linker
24. travanj 2024 15:00