NAJVEĆI OD NAJVEĆIH

ANKETA SN-A: GLASAJTE ZA NAJVEĆEG HRVATSKOG TRENERA SVIH VREMENA Oni su bili i uvijek će biti drugo ime za hrvatski sport, izaberite svog favorita!

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 25. siječanj 2019. 20:37

Hrvatska je kroz svoju povijest ostvarila zapanjujuć broj zavidinih sportskih rezultata, a svoje prste u slavnoj priči o 'sportskoj naciji' imao je čitav niz fenomenalnih trenera i stručnjaka.

Nogomet, tenis, košarka, atletika, rukomet, vaterpolo... samo su neki od sportova u kojima je Hrvatska u samome svjetskom vrhu, a osim sportaša, najveća međunarodna priznanja tijekom godina dobivali su i naši treneri.

Mi vam ovdje donosimo izbor najistaknutijih, globalnih divova hrvatskog sporta po kojima je Hrvatska poznata u cijelome svijetu, a na vama je da između 11 veličanstvenih izaberete svog favorita.

Glasujte u velikoj anketi Sportskih novosti i odlučite sami - tko je za vas najveći među najvećima.

Ante Kostelić

Trenersku je karijeru počeo u rukometu koji je i igrao. Od 1975. do 1990. je trenirao 9 klubova, između ostalih i RK Zagreb, a najveći je uspjeh ostvario s rukometašicama Osijeka koje je uveo u Prvu ligu i s kojima je osvojio Kup tadašnje države. Razočaran u rukomet, godine 1990. odlazi u skijanje, prvo kao kondicijski trener. Svjetsku je slavu stekao rezultatima svoje djece Janice i Ivice Kostelić koji su kombinirano Hrvatskoj donijeli 10 olimpijskih medalja - 4 zlata i 6 srebrnih kolajni

Ivan Ivančić

Ivan Ivančić bio je sinonim za uspjeh kad su u pitanju bacačke discipline kraljice sportova. I sam nekadašnji atletičar, sjajan bacač kugle s dvije europske dvoranske bronce, postao je još bolji trener. Otkrio je i trenirao mnoge velike hrvatske bacače, a najveće je uspjehe postigao sa Sandrom Perković koju je učinio najboljom svjetskom bacačicom diska, dovevši je do olimpijskog zlata, dva europska naslova i ukupne pobjede u Dijamantnoj ligi. Treniranje Sandre nakon toga je jednako uspješno nastavio Edis Elkasević, još jedan bivši Ivančićev učenik, od kojeg je popularni Trendžo stvorio svjetskog juniorskog prvaka i rekordera. Trenirao je Ivančić i Ivanu Brkljačić i Martina Markovića, također nekadašnje svjetske juniorske prvake, kao i Darka Kralja, paraolimpijskog pobjednika u bacanju kugle.

Lino Červar

Hrvatska rukometna vrsta je s njim ostvarila najveće uspjehe u povijesti. Červar je na klupi Hrvatske osvojio zlato na OI u Ateni 2004, na SP-ima je osvojio zlato u Portugalu 2003, srebro u Tunisu 2005. i u Hrvatskoj 2009., dok s europskih prvenstava ima dvije srebrne medalje, iz Norveške 2006. i Austrije 2010.

Osim hrvatske reprezentacije, vodio je i Italiju u drugoj polovici '90-tih godina prošlog stoljeća kada je ondje i napisao knjigu o rukometu. S Italijom je ostvario njihove prve nastupe uopće na EP i SP, a 1997. je osvojio čak i srebro na Mediteranskim igrama. Bio je trenerom niza klubova, a najveće uspjehe je ostvario s RK Zagreb i skopskim Metalurgom.

Ratko Rudić

Najtrofejniji vaterpolski trener svih vremena, ali i drugi najtrofejniji izbornik na svijetu svih vremena, u svim loptačkim, momčadskim sportovima. Ima 38 medalja osvojenih na klupama svih 5 reprezentacija koje je vodio (SFRJ, Italija, SAD, Hrvatska i Brazil). U ovoj je kategoriji vodeći brazilski odbojkaški trener Rezende. Vlasnik četiri olimpijska zlata i jedne bronce i to s tri različite reprezentacije. S Jugoslavijom je osvojio zlatne medalje 1984. i 1988., s Italijom zlato i broncu 1992. i 1996., te s Hrvatskom zlato 2012. Triput je bio svjetski prvak, također s tri različite reprezentacije, isto toliko puta i europski prvak, osvajao je i Svjetski kup, Svjetsku ligu, Mediteranske igre... Član Kuće slavnih u Fort Lauderdaleu (SAD).

Nikola Bralić

Jedan od najuspješnijih veslačkih stručnjaka na svijetu. Osvojio je olimpijsko zlato i srebro, na svjetskim prvenstvima za seniore pet zlatnih, dvije srebrne i tri brončane medalje, a na europskim prventsvima tri zlata, jedno srebro i dvije bronce. Osvajao je medalje s dvojcem bez kormilara (Saraga, Martinov), potom s osmercem i četvercem na pariće, a danas je trener braće Sinković s kojima je najprije pokorio svijet u dvojcu na pariće, a nakon toga i u dvojcu bez kormilara. Godine 2015. je proglašen najboljim veslačkim trenerom svijeta.

Miroslav Ćiro Blažević

Bio je prvak Švicarske, Jugoslavije i Hrvatske, ukupno ima četiri titule, u istim državama osvojio je kup, u Švicarskoj i Hrvatskoj Superkup. Bio je izbornik Švicarske, Hrvatske, Irana, BiH i olimpijske reprezentacije Kine. No, najveći rezultat napravio je s hrvatskom reprezentacijom 1998. godine, broncom na Svjetskom prvenstvu, iako se proslavio daleko ranije, 1982. s Dinamovom titulom prvaka Jugoslavije, čuvenim "dinamovim proljećem" i bijelom šalom. U to doba bio je najpopularniji čovjek u Hrvatskoj.

Joško Vlašić

Nekadašnji mediteranski prvak u desetoboju je kao trener odevo svoju kćer Blanku do svjetskog vrha u skoku u vis. Blanka je pod njegovim vodstvom osvojila olimpijsko srebro i broncu, po dva svjetska zlata i srebra na otvorenom, te dva zlata, srebro i broncu u dvorani. Bila je europska prvakinja 2010. kada je proglašena i najboljom svjetskom atletičarkom.

Tomislav Ivić

Tvorac velikog Hajduka s kojim je u sedamdesetim godinama osvojio tri naslova prvaka Jugoslavije i četiri kupa. No, titulom prvaka okitio se u čak pet europskih liga. Nakon Jugoslavije napravio je to u Nizozemskoj s Ajaxom, u Belgiji s Anderlechtom, u Portugalu s Portom te na kraju u Francuskoj s Marseilleom gdje je početni dio sezone bio trener, kasnije savjetnik, no mnogi mu i tu titulu broje. S Portom je bio i pobjednik Interkontinentalnog kupa, tada neslužbeni prvaka svijeta te osvajač portugalskog kupa i europskog Superkupa. U Španjolskoj je s Atleticom uzeo Kup kralja. S reprezentacijom UAE je osvojio srebro na Azijskom kupu, a s klubom Al Ittihad saudijski kup. Talijanska La Gazzetta dello Sport ga je 2007. proglasila, uz Giovannija Trapattonija, do tog časa, najuspješnijim trenerom u povijesti.

Ivica Tucak

Nastavio je raditi dobar posao na kormilu hrvatske vaterpolske reprezentacije nakon odlaska Ratka Rudića. Aktualni je svjetski prvak, a ima i po jedno svjetsko srebro i broncu, te olimpijsko srebro i europsku broncu. S ukupno do ovog trenutka 10 osvojenih medalja s Hrvatskom, već se uspio izjednačiti s Ratkom Rudićem na klupi Barakuda.

Nikola Pilić

S onim što je Nikoli Piliću pošlo za rukom može se pohvaliti malo koji teniski stručnjak. Pilić je uspio osvojiti Davis Cup s tri različite reprezentacije - s Njemačkom, sa Hrvatskom i sa Srbijom. Kao trener njemačkih tenisača s Borisom Beckerom i Michaelom Stichom to je napravio čak tri puta - 1988., 1989. i 1993. godine. Bio je izbornik i u najvećem uspjehu hrvatske teniske reprezentacije 2005., koja je te godine postala tek 12. reprezentacija u povijesti i prvi ne-nositelj koji je osvojio Davis Cup. Finalni susret igrao se u Bratislavi gdje je Hrvatska u sastavu Mario Ančić, Goran Ivanišević, Ivo Karlović, Ivan Ljubičić pobijedila Slovačku. 2010. godine je pod njegovim rukovodstvom Davis Cup osvojila i reprezentacija Srbije.

Zlatko Dalić

U rubrici trofeja Dalić, koji je još relativno mlad trener, ima naslov prvaka Ujedinjenih Arapskih Emirata, tamošnji President’s kup I Superkup, te prije toga kup u Saudijskoj Arabiji i Superkup u Albaniji. No, njegovi najveći dometi ovog su časa srebra: doveo je hrvatsku reprezentaciju do finala Svjetskog prvenstva u Rusiji. Izabran je za najboljeg trenera Europe u strukovnoj organizaciji (AEFCA) te za trećeg na svijetu u anketu FIFA-e. Što je najveći uspjeh našeg nogometa i najbolji plasman hrvatskih trenera. Prije toga bio je s Al Ainom u finalu Azijske lige prvaka.

Mirko Novosel

Novosel je najtrofejniji hrvatski košarkaški trener. Bio je trenerom dva kluba (Cibona i Napulj), a izbornikom reprezentacije četiri puta (Jugoslavija, Hrvatska, Belgija, te izbornikom momčadi Europe). Novosel je s Cibonom 3 puta bio prvak Jugoslavije, 7 puta prvak Kupa Jugoslavije, 2 puta pobjednik europskog Kupa kupova i osvajač Kupa prvaka Europe, 1985. kada je 1985. proglašen najboljim europskim košarkaškim trenerom. Kao izbornik ostvario je rekordni omjer 99 - 11 (od 1971. do 1993.). S reprezentacijom je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskom igrama u Moskvi 1980. (pomoćni trener), srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. i brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. Također valja istaknuti kako je od 2007. član NBA košarkaške kuće slavnih.

Velimir Kljaić

Velimir Kljaić se kao izbornik hrvatske rukometne reprezentacije upisao u povijest kao osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine, i to prve olimpijske zlatne medalje za hrvatski sport. Kao rukometaš igrao je za RK Medveščak od 1963. do 1976. godine te za Klagenfurt od 1976. do 1980. Kao rukometni trener, osvojio je dva naslova prvaka Hrvatske i dva hrvatska kupa s RK Zagrebom. Bio je trener u Njemačkoj 15 godina te izbornik rukometnih reprezentacija Egipta i Kuvajta. S njemačkim klubom SG Wallau-Massenheim osvajio je njemački kup i prvenstvo 1992. godine, te primio nagradu za trenera godine.

Linker
24. travanj 2024 04:26