Sreenshot
'ČOVJEK KOJI SE NIKAD NE SMIJE'

BELICHICK POSTAO NAJVEĆI SVIH VREMENA Impresivna obiteljska povijest: Emigrirali iz Draganića prije više od stoljeća, danas o njemu bruji cijeli SAD

Piše: Hrvoje BulićObjavljeno: 07. veljača 2017. 13:27

Sad imaju i jedan za palac.

Tom Brady i Bill Belichick zlatnim su se slovima upisali u NFL povijest tako da su postali prvi quarterback, odnosno trener s pet prstena pobjednika Super Bowla, nakon što su njihovi New England Patriotsi na NRG stadionu u Houstonu čudesnim preokretom svladali Atlanta Falconse u 51. Super Bowlu, prvom u kojem je pobjednik odlučen u produžetku.

- Svaki naslov je poseban na svoj način. Imamo nevjerojatnu momčad i sretan sam što mogu biti njezin dio. Trebalo je puno mentalne snage da bi se vratili nakon zaostatka od 25 poena i zato ćemo ovu pobjedu pamtiti cijeli život - izjavio je MVP finala Brady, koji je postavio novi rekord sa 466 yarda dodavanjem.

Tih 25 razlike uvjerljivo je najveća preokrenuta prednost u povijesti Super Bowla. Dosad je najveći 'comeback' iznosio 10 poena, posljednji put ostvaren upravo od strane Patriotsa prije dvije godine protiv Seattlea.

Bil Belichik, pak, ušao je u povijest kao najtrofejniiji trener u NFL-u. Naše gore list postao je prvi koji je pet prstenova prvaka uzeo kao glavni trener, ali prije nego što je Patriotse sedam puta vodio do Super Bowla, na tri je otišao i kao pomoćnik Billu Parcellsu u New York Giantsima (oba osvojio - 1986. i 1190) i New Englandu (1996).

Kad se sve zbroji, Belichik ima sedam prstenova, a u Houstonu je nastupio u svom jubilarnom desetom Super Bowlu. Strogi odgoj i vojnički dril usvojio je od oca marinca, pa ga danas zovu i 'čovjekom koji se nikad ne smije'.

-------------------------------------------------------------

Smijemo li ga zvati Hrvatom? Ovo su zanimljive činjenice o obiteljskoj povijesti Belichicka i njegovom hrvatskom porijeklu.

- djed Ivan Beličić i baka Marija Barković emigrirali su iz Draganića (Karlovac) krajem 19. stoljeća

- otac Stjepan amerikanizirao je ime u Steve, a i sam je bio igrač američkog nogometa, a kasnije trener i skaut Američke mornarice

- “Ponosan sam na tradiciju i povijest moje obitelji i hrvatsko podrijetlo. Imao sam prilike nekoliko puta posjetiti tu predivnu zemlju”, rečenica je koju je prije nekoliko godina ponovio Bill

- upoznao se s Dinom Rađom dok je naš košarkaš igrao u “susjednim” Boston Celticsima, a prilikom dolaska u Hrvatsku, Rađa mu je bio “vodič” za obilazak najvažnijih destinacija

- Belichik je osigurao Rađi ulaznice za Super Bowl prije dvije godine, kao i za ovaj u Houstonu, na kojem je Rađa također bio

Obitelj Billa Belichika:

- Otac Steve, najmlađi od petero djece Marije Barković i Ivana Biličića (u SAD imigrirali 1897. iz Draganića), igrao je američki nogomet na sveučilištu, bio u Mornarici tijekom 2. svjetskog rata, a od 1956. do 1989. radio je kao skaut na Mornaričkoj akademiji (Navy)

- Steve Belichick i Jeannette Ruth Munn oženili su se 1951, a godinu kasnije dobili su jedinog sina Billa

- Bill Belichik je u braku s Debby Clarke (razveli se 2006) dobio troje djece

- Oba sina su u stožeru Patriotsa, stariji Stephen (29) kao trener za safetyje, a mlađi Brian (25) kao pomoćni skaut

- Kći Amanda (31) trenira lacrosse ekipu na sveučilištu Holy Cross

- Bill Belichick već 10 godina hoda s Lindom Holliday, koja je dva puta bila prva pratilja u izborima za “najljepšu gospođu Arkansasa”, a ima kćeri blizanke Ashley i Katie Hess (25)

Linker
20. travanj 2024 00:40