Justin Tipurić (drugi slijeva)
 Screenshot: Facebook
MOŽEMO BITI PONOSNI ŠTO JE NAŠ

ČUDESNA PRIČA HRVATSKOG DIVA ČIJA JE OBITELJ DAVNO NAPUSTILA DOMOVINU, A DANAS PREDVODI PONOS NACIJE 'Puno dobrih igrača došlo je otamo...'

Justin Tipurić Standardni reprezentativac Walesa koji se s lakoćom plasirao u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u ragbiju koje se igra u Japanu
Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 17. listopad 2019. 14:04

Objašnjenje je stiglo iz prve ruke...

- Svi govore Tipurik, a ja sam zapravo Tipurić.

Iako je on - Justin Tipuric, kapetan reprezentacije Walesa u utakmici protiv Urugvaja, posljednjoj prvog kruga Svjetskog prvenstva u ragbiju koje je stiglo do četvrtfinala.

- Sretan sam uopće što igram za reprezentaciju, a predvoditi momke poseban je osjećaj.

Nakon četiri pobjede s kojima je osigurano ionako neupitno četvrtfinale za Velšane, trener Warren Gatland je protiv Urugvaja promijenio 13 igrača koji su pobijedili Fidži, jedinu utakmicu koju Tipurić nije bio u prvoj postavi.

- Bio je razočaran što nije igrao protiv Fidžija, razgovarali smo o tome - objasnio je Gatland.

- Justin je pomalo kao vrhunsko vino, sve bolji s godinama. Sjajan je u odnosu sa suigračima, ne samo prvom postavom, nego s kompletnom momčadi, dugo je čekao status kakav ima danas.

Dan Mullan/Getty Images
Getty Images

SP iz trećeg pokušaja

Tek u trećem pokušaju je Justin Tipurić s Walesom stigao na SP. Makar je za reprezentaciju debitirao još 2011. godine, sve do 2016. je njegovu poziciju “sedmice” (krilo skupa) punio Sam Warburton, čovjek s najviše nastupa kao kapetan u povijesti reprezentacije koja postoji od 1881.

- Teško mu je bilo igrati iza Warburtona - prisjeća se trener Gatland tih dana.

Posljednje tri godine to više nije slučaj, Justin Tipurić neupitan je član najjače velške petnaestorice. A sad je još dočekao i staviti kapetansku vrpcu oko ruke.

- Kako vodim? Primjerom. Ne pričam puno. Kažem kad nešto treba reći, ali uvijek je najbolje voditi svojim djelima na terenu.

Ide mu to prilično dobro, kao i što Wales sjajno gura u Japanu te ima lakši (Novi Zeland je u drugom dijelu ždrijeba) put do finala. Francuska u četvrtfinalu pa pobjednik okršaja Japanaca i Južnoafrikanaca definitivno izgleda kao prolazan ždrijeb za drugu reprezentaciju sa svjetske ljestvice. S Hrvatom kao jednim od ključnih ljudi, Velšani će tražiti prvu medalju nakon bronce na inauguralnom SP-u 1987.

- Moj djed je iz Konjica (tamo je rođen i najpoznatiji Tipurić, negdašnji stoper Hajduka Jerko, poznat i pod nadimkom Sikirica), grada danas u Bosni i Hercegovini iz kojeg je rodbina preselila u Zagreb - objašnjava Justin svoje podrijetlo.

Djed je bio rudar

Djed Dragotin bio je njemački zarobljenik u II. svjetskom ratu, a nakon oslobađanja se doselio u Morriston, gradić u unutrašnjosti na sjeverozapadu Walesa.

- Nikad nije pričao o povijesti, ali govorio je nekoliko jezika, prije rata bio je prevoditelj.

Dragotin Tipurić se po dolasku zaposlio u rudniku, radio je kao miner, a zaradio je nadimak Ludi Mike.

- Bio je velik i snažan čovjek, puno veći i snažniji od mene - kaže 188 centimetara visok i 102 kilograma teški Justin.

O tome je za engleske medije pričao i Dragotinov sin, odnosno Justinov otac Andy...

- Nikad više u životu nisam sreo tako snažnog čovjeka. Radio je u rudniku sve dok se nije zatvorio, a bio je građen poput kuće od cigle.

David Rogers/Getty Images
Getty Images

Nebesko plava kapa

Tako se Justin Tipurić od malih nogu mogao tesati za ovo što je danas, vrhunski ragbijaš na svjetskoj razini.

- Osim što je učio hvatati loptu dok bi vozio role, Justin se često hrvao sa svojim djedom. On i brat bi se objesili na njega, ali nikad ga nisu mogli srušiti, čak i kad je ovaj imao preko 80 godina - prisjeća se otac Andy, po zanimanju krovopokrivač.

U međuvremenu je obitelj preselila na jug u selo Trebanos, gdje je Justin počeo igrati ragbi, a i danas kao kapetan Ospreysa, najjačeg velškog kluba, nosi zaštitnu kacigu nebesko plave boje, obilježje njegova rodnog kraja.

- Puno dobrih ragbijaša došlo je iz tog dijela zemlje, kažu da ima tamo nešto u vodi - nasmijao se Justin Tipurić.

Ima i u genima, onim hrvatskima s obzirom na to da naše podrijetlo vuku, recimo, legendarni novozelandski kapetan Sean Fitzpatrick ili Dan Luger, jedan od najboljih engleskih ragbijaša u drugoj polovici devedesetih. A ragbijaški treneri očito vole Hrvate...

- Tips ima fantastično razumijevanje igre, silnu odlučnost i sve potrebne vještine - niže komplimente Allen Clark, trener Ospreysa.

Onaj s kojim je pak surađivao u mlađim kategorijama - Jonathan Humphreys - otkriva i tajnu uspjeha:

- Justin je ponizan, naučio je to od Novozelanđanina Martyja Holaha koji je bio ispred njega kad je ušao u prvu momčad. Marty i Justin su uvijek dodatno trenirali zajedno, gajili su silno uzajamno poštovanje, a i sličnog su karaktera. Takvi se nikad ne postavljaju kao da su bolji od drugih. Čak i kad je svima jasno da su bolji od drugih.

Prevedeno, Justin Tipurić je vrhunski ragbijaš i takav čovjek. Možemo biti ponosni što je naš...

ČETVRTFINALE SP-a

Subota, 19. X.

OITA (9.15)

Engleska - Australija

TOKIO (12.15)

Novi Zeland - Irska

Nedjelja, 20. X.

OITA (9.15)

Wales - Francuska

TOKIO (12.15)

Japan - Južna Afrika

Linker
16. travanj 2024 15:21