privatni album
'VIŠE GLEDAM NFL NEGO NBA'

DINO RAĐA NA SUPER BOWLU 'Tom Brady je veći i od Michaela Jordana! To što radi s 40 godina je nevjerojatno, a i ne pada mu na pamet nosom parati nebo'

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 05. veljača 2018. 00:32

Dino Rađa u petak je odletio u Minneapolis, poprište 52. izdanja Super Bowla, okršaja dvije najbolje NFL momčadi ove sezone New England Patriotsa i Philadelphia Eaglesa. Nije to prvi put, a neće biti ni posljednji da se naš proslavljeni košarkaš odlučio na dalek put “preko bare” da bi u živo gledao ovaj dvoboj, jedan od najvećih sportskih događaja godine. Zapravo, najveći. Barem u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Ovo će mi biti četvrti put da ću biti na Super Bowlu, moj debi bio je 2013. kad sam gledao Baltimore i San Francisco. Prije tri godine i lani promatrao sam slavlje moga kluba New Englanda. Prvo protiv Seattlea, potom Atlante. Nadam se da će biti isti ishod, da će Patriotsi pobijediti. Prije tri godine bilo je vrlo uzbudljivo, tijesna pobjeda, a o onome lani neću ni govoriti. Najveći povratak u povijesti Super Bowla nakon što smo gubili 25 razlike i slavili u produžetku.

Kad kaže “moj klub”, Rađina je asocijacija vezana za Boston, u kojemu je proveo četiri godine igrajući za Celticse u NBA ligi. Doduše, New England nije baš iz Bostona, nego iz omanjeg Foxborougha.

- Otprilike kao da su iz Solina ili možda Dugopolja, ha, ha… Naravno da je to momčad iz Bostona.

Dok je bio u Celticsima, kad god bi mu košarkaške obaveze dopuštale, gledao bi Patriotse u živo, ali i ne samo njih. S hokejašima Bruinsa dijelili su dvoranu, tako da je i na tim utakmicama bio redovit, a znao bi otići i na baseball, na domaće susrete Red Soxa.

- Ja jednostavno volim sport, sve vrste sportova, a na NFL sam se navukao još dok sam bio u Europi. Sjećam se da sam prvi Super Bowl gledao 1991, igrali su Giantsi i Buffalo. Tako sam se “zakačio”. Nedjeljom ne propuštam utakmice na televiziji, od 19 sati na dalje. Nekada i do šest ujutro. Više gledam NFL nego NBA. Boston je sportski grad, svi su njihovi profesionalni klubovi vrlo uspješni i tamo sam se do kraja zaljubio u Patriotse.

Brady uopće nije ekstravagantan

U Minneapolis nije otišao sam, bit će s njim prijatelj iz Zagreba. Pripremljeni su na temperature opasno ispod ništice.

- Bit će između minus 18 i minus 22, ali nije me strah. Navikao sam jer sam svake godine na snijegu. Nije to tako strašno kako izgleda. Uostalom, US Bank stadion je zatvoren, ima fiksni krov i na tribinama će biti 70.000 ljudi. Zgrijat ćemo se.

Patriotsi su kao branitelji naslova opasno visjeli u finalu konferencije, Jacksonville je prijetio iznenađenjem, dok se Tom Brady nije razigrao i pokrenuo preokret.

- Ma, ne bih rekao da je to bilo nešto spektakularno. Pogotovo što im nije prvi put da se izvlače. Dovoljno se sjetiti onih minus 25 iz lanjskog Super Bowla. E, to je bio preokret za pamćenje. Ovo je Patriotsima kao nešto normalno, puno su oni takvih bitaka prošli. Zna se i zašto je tako. Imao sam prilike biti na nekim njihovim treninzima. Kad dođeš i vidiš, sve ti je jasno. Njima trening traje od osam ujutro do 16 sati sa svim pripremama i onim što ide. Kod njih se baš ništa ne prepušta slučaju.

Na kladionicama je New England favorit, ali Philadelphia žarko želi prekinuti vlastitu patnju. Eaglesi imaju vlastite argumente, granitnu obranu i dovoljno dobar napad, bez obzira na to što su ostali bez odličnog quarterbacka Carsona Wentza.

- Normalno je da se nadam da će Patriotsi pobijediti, ali prognoze tu ne igraju nikakvu ulogu. Jedna je utakmica, forma više nije važna, koliko neke druge stvari mogu utjecati na ishod. Patriotsi su dokazani pobjednici, Bill Belichick i Tom Brady su sagradili dinastiju i njih nije lako srušiti.

Rađa je imao povlasticu upoznati obojicu, trenera još prije nekoliko godina kad je bio u Hrvatskoj i tragao za obiteljskim korijenima. Sreli su se u Splitu. S Bradyjem je također nekoliko puta razgovarao.

- Nema u njegovu ponašanju ništa ekstravagantno, sasvim je normalan i izrazito komunikativan. Iako bi nosom mogao parati nebo, njemu to ne pada na pamet.

Nevjerojatno je što radi sa 40

Za mnoge je on najveći i najbolji igrač svih vremena. Najbolji quarterback. Paralela s jednim Rađinim suvremenikom je jednostavno neizbježna. Usporedba s Michaelom Jordanom.

- To je ta razina, oni su vrh vrhova. Možda bih malu prednost dao Bradyju jer je NFL puno brutalniji i u njemu je jako teško opstati. Njemu je 40 godina i ne vidim da se misli oprostiti. Eto, to mi je nevjerojatno.

Linker
21. travanj 2024 01:10