Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
'NE RAZBACUJEMO SE NOVCEM'

DIREKTOR MLADOSTI NAKON DVIJE DVOSTRUKE KRUNE 'Znamo da već sada puno naših igračica i igrača ima dobrih inozemnih ponuda'

DARKO ANTUNOVIĆ Direktor Hrvatskog akademskog odbojkaškog kluba Mladost koji se ove sezone nakon dugo vremena može pohvaliti s dvije dvostruke krune - i odbojkaši i odbojkašice sa Save najbolji su u državi
Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 29. travanj 2019. 10:26

On je uvijek negdje po strani, proživljava duboko svaki poen, svaku situaciju na terenu, no izvana odaje dojam mirnoće i hladnokrvnosti. Darko Antunović, nekad sjajan odbojkaš Mladosti, koji je stigao iz "riječkog odbojkaškog inkubatora" još kao klinac u Dom odbojke, da bi se potom zaputio u inozemstvo i napravio vrhunsku karijeru. Skrasio se nakon karijere u Beču, kao sportski direktor, a onda, prije četiri godine, prihvatio poziv iz Doma odbojke da ovdje napravi reda.

Izgleda da je uspio, Mladost je nakon dugo vremena osvojila dvostruku krunu u muškoj i ženskoj konkurenciji, Prvenstvo i Kup. Zapravo, nikad nemojmo zaboraviti da je HAOK Mladost zapravo pogon s dva jednakopravna kluba, to doista nije jedan pogon, nego dva, sa svim onim mlađim kategorijama koje idu uz to.

- Pa je, dvostruka muška i ženska kruna, to odavno nije bilo. I nije bilo tako lako kako se odmah čini, stoga se zahvaljujem i našim suparnicima, Kaštelanima i Kaštelankama, Riječankama, koji su nas učinili boljima.

Sezona je gotova, podvlači se crta.

- Polako, nije još gotova, pred nama su još kadetska i juniorska prvenstva Hrvatske, tek onda možemo reći da je gotovo. U mlađekadetskoj konkurenciji su naše djevojke također prve, dok kod smo dečki došli baš s mladom momčadi tako da i nismo puno očekivali. Bilo je to tek toliko, da dečki vide kakva je konkurencija.

Zagreb, 051018. 
Dom Odbojke Jarunska cesta 5.
Konferencija za medije HAOK Mladost prije pocetka domace lige i kvalifikacija za Europsku Ligu prvaka.
Na fotografiji: Darko Antunovic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Ali sigurno već slažete seniorske ekipe za iduću sezonu?

- Naravno da nam je to u fokusu, no i sami znate koliko je tu još problema i nepoznanica sa sljedećom sezonom. Sigurno nije isto ako ćemo igrati Srednjoeuropsku ligu, ili nećemo, a baš se ovih dana najavljuju neki sastanci po tom pitanju. Ne bi htio ništa prejudicirati sada, no o tome nam jako ovisi kako će nam izgledati ekipe.

A što se europskih kupova tiče, jeste li tu razlučili gdje biste se uključili? Lani ste se, nakon šest sušnih godina i ponovnog osvajanja naslova prvaka Hrvatske, uključili u kvalifikacije za Ligu prvaka. Hoćete li i ove godine pokušati?

- Nismo još o tome razgovarali u klubu, jer nam je Srednjoeuropska liga prioritet, pa nas zanima kako će to izgledati. Lani je bilo logično da pokušamo s Ligom prvaka, da vidimo gdje smo u Europi, i nije to izgledalo loše, no nama je Liga prvaka prvenstveno nadogradnja na Srednjoeuropsku ligu. Jer, ako ćemo graditi momčad samo za Ligu prvaka, a to nije jeftino, i ispadnemo u prvom kolu, onda nismo ništa napravili. Uglavnom, igrat ćemo sigurno neki europski kup, s obje ekipe, naravno.

U tom slaganju ekipa za narednu sezonu vi imate i velikih probleme, jer svaki iole bolji igrač ili igračica teži odlasku u inozemstvo, da se izgradi još više u odbojkaškom smislu, ali i da, budimo realni, nešto i zaradi. Kako se uspijevate, i uspijevate li uopće, othrvati ponudama menadžera i inozemnih klubova?

- Nema tu skrivanja niti tajni, znamo da dosta naših igrača i igračica već ima ponude u džepu. Mi to ovako gledamo - i nama je cilj da oni odu van, u dobre klubove i da nešto zarade. Ali, pod uvjetom da igraju, a ne da sjede na klupi. Dakle, mi nikoga nismo i nećemo sprječavati u tome, zajednički ćemo odlučiti prvenstveno u interesu naših igrača i igračica. Samo ne treba žuriti u svemu tome.

Treneri ostaju?

- Mislim da nakon ovih uspjeha nema razloga da išta mijenjamo u tom smislu. Pred nama je još dva mjeseca treniranja, individualnog rada, nije još sezona gotova.

Do prošle sezone smo često spominjali dugove iz prošlosti, sada je čini se deplasirano govoriti o tome jer je klub već duže "u pozitivi". No, vi ste puno toga napravili i po pitanju klupske infrastrukture, o čemu se možda ne zna toliko.

- U tome najveću zaslugu ima predsjednik kluba Miro Pavlović, i njegova uprava koju je on oformio. Otkupili smo prostor ispod tribina gdje je bila teretana, sredili je vrhunski, napravili wellness centar, saunu, prostor kojeg se ne bi postidjeli mnogi veliki europski klubovi. Uređena je i medicinska soba sa svim potrebnim aparatima, doktor i doktorica Žukovski imaju sada odlične uvjete za rad. Godinu prije sredili smo vanjske terene, s umjetnim travom, koji nam služe za ljetne mjesece, za treniranje. A sve je zapravo krenulo s uređenjem dvorane za studentske igre prije nekoliko godina. Uglavnom, svake sezone pokušavamo napraviti neku veću, značajniju investiciju za klub. A o spravama za trenažni proces da i ne govorim. E da, kupili smo prije godinu dana i dva kombija, koji nam jako puno olakšavaju prijevoze na utakmice, i to za sve kategorije. Ali, megalomani nećemo biti.

Nameće se kako vama zapravo nije lako. Naime, drugi se klubovi u Hrvatskoj imaju u koga ugledati, u Mladost, a u koga se vi ugledate, tko je vaša nit vodilja?

- Gledajte, Mladost nije mali klub, Mladost je institucija. Neki dan sam pokušao zbrojiti sve trofeje koje smo osvojili, i brojka već premašuje 100. Dakle, nama je jasno da je to naša karma. Mladost je uvijek bila veliki klub, i nama je misao vodilja da je ponovno vratimo na te grane gdje je nekada bila u europskom smislu. Zato se ne zadovoljavamo samo domaćim trofejima i uspjesima, nego težimo puno višem. I čini mi se da idemo dobrim smjerom.

To ipak ne možete sami. Kakvu potporu imate u svojoj sredini, od Grada Zagreba, Hrvatskog odbojkaškog saveza...?

- Što se Grada tiče, jako smo zadovoljni, Zagreb i inače ulaže velika sredstva u sport i to treba javno reći. Mislim da bi trebalo popraviti stanje po tom pitanju na državnoj razini. Nedavno sam u Mađarskoj na nekim sastancima čuo da njihova odbojka ima 25 milijuna eura na godišnjoj bazi od države. To su fantastična sredstva koja mogu nešto i garantirati, uz pravilan rad. Mislim da bismo i mi trebali u Hrvatskoj krenuti tim putem, ne govorim sada o ciframa, nego o sustavu.

Kakav odnos imate s HOS-om, svojevremeno je bilo disonantnih tonova, no sada je izgleda i tu situacija mirnija, pogotovo otkako je dopredsjednik HOS-a predsjednik Mladosti Miro Pavlović?

- Nemamo nikakvih problema sa Savezom, suradnja je najnormalnija.

Imate li utjecaja po pitanju nekih odluka Saveza, recimo kod odabira izbornika, s obzirom na to da dajete najveći broj reprezentativaca?

- Ne, nikakvih, niti bismo željeli imati. Ako treneri žele neku informaciju o igračima, mogu je uvijek dobiti od nas, jer ti igrači su ionako 12 mjeseci kod nas pa ih mi i najbolje poznajemo. Primjerice, ženski izbornik Santarelli znao nas je kontaktirati oko nekih igračica i imamo odličnu suradnju s njim, a tako će vjerujem biti i sa Zaninijem, kojeg uostalom i osobno poznajem iz vremena dok smo obojica radili u Austriji.

Ne razbacujemo se novcem

Mladost je veliki pogon, rekli smo, dva kluba u jednom. Koliko je to u brojkama?

- Imamo 310 registriranih mladih igračica i igrača, plus seniorske ekipe, a kada pridodamo i one najmanje, koji nisu registrirani, brojka je oko 400 članova. To je veliki pogon, pogotovo što radimo samo u jednoj dvorani, u Domu odbojke. A tu su još i treneri, liječnici, vozači, doista veliki pogon, koji opslužuje nas troje u uredu. Ne razbacujemo se novcem, pokušavamo sve racionalizirati, i to nam za sada uspijeva.

Proširena Superliga će još više razvodniti kvalitetu kod nas

Često je kvaliteta hrvatske Superlige na udaru kritika, a sada se s 8 klubova liga proširuje na 12. Kakav je stav Mladosti po tom pitanju?

- Ha, nama je veliki problem ove sezone bio ogroman broj nemotivirajućih utakmica s osjetno slabijim suparnicima. I to je nešto što ne šteti samo nama kao klubu, već u konačnici i reprezentaciji. Jer, naši reprezentativci se bez jakih utakmica neće moći razviti kako treba, bojim se da će se i do sada upitna kvaliteta Superlige još više razvodniti. Zato mi se čini da je ta jaka Srednjoeuropska liga idealno rješenje za nas, ali i za klubove poput Kaštela, u obje konkurencije, te Rijeke.

Linker
17. travanj 2024 12:10