CROPIX
IZVANREDNI KONGRES

DONESENA NOVA REVOLUCIONARNA PRAVILA U VATERPOLU Izbornk Hrvatske najavljuje: 'Vaterpolo će definitivno dobiti na brzini i na atraktivnosti'

USVOJENA NOVA PRAVILA Izvanredni kongres Međunarodne organizacije vodenih sportova razriješio dvojbe po pitanju propozicija vaterpolske igre
Piše: Dean BauerObjavljeno: 11. prosinac 2018. 16:55

U kineskom gradu Hangzhou, na izvanrednom Kongresu FINA-e, Međunarodne organizacije vodenih sportova, u skladu s očekivanjima usvojene su izmjene pravila vaterpolske igre. Gotovo pa jednoglasno jer je za izmjenu pravila prikupljen 161 glas, uz 6 protiv i 2 suzdržana.

- Vjerujem da ćemo ovim izmjenama učiniti vaterpolo još atraktivnijim za djecu i mlade diljem svijeta koji se žele baviti ovim sportom. Također, nastojat ćemo ga učiniti i medijski zanimljivijim, kao i za sve oblike digitalnih medija i sve navijače koji na taj način prate vaterpolo, gledaju vaterpolske utakmice - rekao je poslije usvajanja izmjena pravila Julio Maglione, predsjednik FINA-e.

Popis najbitnijih izmjena pravila

> nakon kornera i isključenja igrača momčadi koja se brani, vrijeme novog napada (tzv. drugi napad) je smanjeno na 20 sekundi, a ne kao dosad 30 sekundi.

> unutar 6 metara od gola, svaki prekršaj s leđa nad napadačem koji ima loptu i kreće se prema suparničkom golu, te pokušava šutirati, bit će kažnjen petercem.

> slobodan udarac ili izvođenje lopte će se izvoditi s mjesta gdje je lopta, osim ukoliko je prekršaj napravljen unutar 2 metra udaljenosti od gola

> moguće je postizanje gola izravnim šutem iz slobodnog udarca izvan 6 metara.

> izvođač kornera može postići gol izravnim šutem iz kuta ili plivanjem iz kornera i šutom, dok je dosad loptu morao dodati suigraču.

> moguće su tzv. leteće zamjene igrače do linije sredine bazena, a dosad je to moguće samo iz tzv. kućice na gol-crti, u korneru.

> svaka momčad ima pravo na po 2 time-auta tijekom susreta, a momčadi odnosno klupe će biti opremljene tasterom kojim označuju zapisničkom stolu da žele minutu odmora.

> vratar može krenuti i u napad odnosno smije preplivati u drugi dio bazena.

> pauza između 2. i 3. četvrtine je skraćena sa 5 minuta na 3 minute

> suci će biti opremljeni audio-tehnologijom (slušalice i mikrofon) poradi međusobno olakšane komunikacije.

> uvodi se upotreba u vaterpolu VMS (Video Monitoring System - video motriteljski sustav) za utvrđivanje je li lopta prešla gol-crtu, te je počinjen izrazito grub prekršaj koji se sankcionira isključenjem bez prava zamjene.

Tematika izmjene određenih pravila vaterpola prisutna je najmanje minulih godinu dana. Obavljen je cijeli niz skupova, seminara, tzv. klinika, a odigrane su i neke utakmice odnosno turniri s primjenom predloženih, sada usvojenih pravila. Svoje su mišljenje po ovom pitanju dali jasno i sami treneri. Ivica Tucak, izbornik hrvatske izabrane vrste, ima pozitivno mišljenje o onomu što je usvojeno u Kini.

Velika Gorica, 290718. 
Zracna luka Franjo Tudjman.
Dolazak hrvatske vaterpolo reprezentacije u Zagreb.
Na fotografiji: Ivica Tucak.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Treba još dorada

- Osobno doista mislim da je to dobro za vaterpolo - veli Tucak uz dodatak.

- Jasno, postoje možda još neke sitnice koje bi se moralo doraditi, ali definitivno će vaterpolo dobiti na brzini, samim time i atraktivnosti. Promjena je inače jako velika i mi smo se suočili s njom igrajući u rujnu FINA kup u Berlinu. Najveća je promjena skraćivanje vremena za tzv. drugi napad u istoj akciji, sa 30 na 20 sekundi. To je ogromna promjena za koju se treba dobro pripremiti, jer ako se “zaigrate”, vrijeme curi, niste još stvorili poziciju za realizaciju i hvata vas panika. No, generalno sam izuzetno pozitivnog raspoloženja prema svemu što je napokon napravljeno.

To je onaj dio vezan uz sama pravila neke igre, u ovom slučaju vaterpola, ali da ima prostora za dodatni napredak u svim “popratnim” dijelovima, niti to izbornik Tucak ne skriva.

- To je već druga strana medalje. Ja sam za to da se vaterpolo igra na većim plivalištima odnosno većeg kapaciteta, da se turniri tipa Final Eight ne igraju brzopotezno u smislu tri dana - tri utakmice. To je suludo, to niti jedan sport ne radi. Protiv sam toga da se i na velikim natjecanjima tipa EP-a ili SP-a igraju utakmice prijepodne u 10 ili 11 sati. Mislim, u 11 sati nitko neće gledati utakmicu ni u jednom sportu itd. No, to nema veze s pravilima vaterpolske igre. Te izmjene podržavam - zaključio je Ivica Tucak.

Primjena izmijenjenih pravila vaterpolske igre počinje ovog ljeta, na završnom turniru ili Super Finalu Svjetske lige i jasno sljedećem Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, s jednom iznimkom. Završni turnir Europa kupa u travnju će se također igrati po novim pravilima. D. Bauer

Linker
24. travanj 2024 07:34