ODBOJKA

EUROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE Rusija i Poljska glavni favoriti, Slovenija i Francuska prijete

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 12. rujan 2019. 13:04

Kao i u ženskoj konkurenciji, ovo Europsko prvenstvo za odbojkaše odigrat će se u četiri skupine sa po šest reprezentacija, u četiri različite države, od 12. do 29. rujna. Prve četiri reprezentacije idu u drugi krug natjecanja, sustavom A1-C4, A2-C3, i tako dalje, redom, najprije osmina finala, pa četvrtfinale, polufinale u Sloveniji i Francuskoj, te borba za medalje u Parizu.

Činjenica da su se naši susjedi Slovenci odlučili za organizaciju skupine C, te da se četvrtfinale i polufinale igra u Stožicama, dovoljno govori o tome koliko su uvjereni da mogu ponovno do medalje. Naime, prije četiri godine, na EP u Bugarskoj i Italiji 2015. godine, Slovenija je napravila senzaciju osvajanjem srebra, kada su izgubili u finalu od Francuza 0:3. Dvije godine kasnije, u Poljskoj 2017. bili su osmi, sada ponovno žele na podij, i otvoreno prizivaju - zlato.

Rusi opet melju

No, ždrijeb im je već u skupini dodijelio aktualne prvake Ruse, koji su sa 3:2 u finalu savladali Njemačku. Uzgred, u borbi za broncu na posljednjem EP-u Srbija je sa 3:2 nadigrala Belgiju. I kada već spominjemo susjede, recimo i da su se na ovo EP, prvo sa 24 momčadi, plasirali i Makedonci i Crnogorci, dakle zemlje nastale raspadom bivše Jugoslavije. Nas nažalost nema, u kvalifikacijama su nas nadigrali Austrijanci. Uostalom, Hrvatska je do sada samo tri puta nastupila na kontinentalnoj smotri najboljih nacionalnih vrsta, 2005. kada su bili osmi, 2007. 14. i 2015. jedno mjesto ispod, tu su dečki u daleko nepovoljnijem položaju od djevojaka koje su do sada propustile samo dva EP-a.

Mnogi se stručnjaci slažu da je Rusija najveći favorit za zlato na ovom EP, točnije, obranu naslova prvaka, pogotovo otkako ih je preuzeo finski stručnjak Tuomas Sammelvuo. Rusi su ponovno postali stroj koji melje sve pred sobom, i samo su im Poljaci, aktualni svjetski prvaci, ravni. Rusi su osvojili Ligu naroda u srpnju ove godine pobjedom nad SAD od 3:1, kvalificirali se na OI u Tokio i sada žele europskim zlatom završiti godinu. Poljaci su pak u susretu za broncu sa 3:0 pomeli Brazil no nažalost na EP dolaze bez još neoporavljenog MVP-a lanjskog SP-a Bartosza Kureka.

Slovenci ponovno s Talijanom na izborničkoj funkciji, Albertom Giulianijem, već računaju da bi do polufinala dva puta morali igrati s Rusima, ukoliko se ne dogodi nešto nepredviđeno pa te dvije selekcije ne zauzmu vodeće pozicije u skupini.

No, tu iz prikrajka vrebaju Srbi, s novim izbornikom Slobodanom Kovačem, četvrti sa lanjskog SP-a, peti Talijani, koji su ih nedavno dobili u kvalifikacijama za OI zbog čega je i došlo do smjene izbornika, Francuzi koji će morati prvi dio igrati bez najboljeg igrača Earvina Ngapetha koji je još na rehabilitaciji, pa Nizozemci, Belgijanci...

Linker
19. travanj 2024 05:48