NAPOKON JE ČLAN ELITE

FILIP ZUBČIĆ U JEDNOM DANU ZARADIO VIŠE NEGO CIJELE SEZONE! Evo za koliko je od danas bogatiji najbolji hrvatski skijaš

SKIJANJE Pobjednik iz Naebe ušao u Top 15 po listi zarada: Zubčić ove sezone zaradio 85.400 CHF
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 24. veljača 2020. 14:57

Sada kad je pobjedom u Naebi probio najvažniju barijeru u Svjetskom kupu, horizonti će za Filipa Zubčića izgledati bitno drugačije, ne samo u veleslalomu nego u svim disciplinama.

Do prije desetak dana, Zubčić nije razmišljao da već iduće sezone proširi repertoar, ozbiljnije zagrize u brze discipline i istakne kandidaturu za Veliki globus, no kako je njegov bodovni ulov sve ozbiljniji, tako će se i povećanje broja utrka naći na dnevnom redu. Iako plan za sezonu 2020./21. još nije u izradi, Zubčić je već razmišljao o tome da će voziti sve superveleslalome, dok spustovi (zasad) još nisu u igri.

No prvo slijedi uzbudljiva završnica u kojoj će „Zubo“ pokušati ostvariti podvig koji se do prije nekoliko mjeseci činio nezamislivim: osvojiti Mali globus u veleslalomu. Do kraja su preostala još tri veleslaloma, u Hinterstoderu (nedjelja), Kranjskoj Gori (14. ožujka) te finale u Cortini d'Ampezzo (21. ožujka) - ako potonje FIS zbog epidemije koronavirusa ne preseli negdje drugdje.

Tu su još i dva slaloma te kombinacija koja će se u Hinterstoderu voziti već u petak, a u kojoj Zubčić, s obzirom na formu, definitivno ima dobre izglede podebljati bodovni saldo. I usput se dodatno etablirati kao jedan od skijaša koji su ove sezone ostvarili najveći napredak.

Osim u bodovima, vidljivo je to i u zaradi na utrkama, premda se skijanje ni približno ne može mjeriti s tenisom, gdje ulaskom među najboljih 100 na svijetu, odnosno plasmanom na bilo koji Grand Slam, automatski možete računati na najmanje 50-ak tisuća eura.

Zubčić je za taj iznos morao „rintati“ otprilike dvije trećine sezone, pa je njegova trenutna zarada 85.392 švicarskih franaka, odnosno 80 tisuća eura. To ga smješta među 15 skijaša s najvećom zaradom u Svjetskom kupu, što je malo bolje od njegove pozicije prema bodovima (17.). Više od polovice spomenutog iznosa donijela mu je pobjeda u Naebi (45.000), prije toga je 10.000 zaradio trećim mjestom u Adelbodenu, a još 7.000 četvrtim mjestom u Garmisch-Partenkirchenu.

Ljestvicu zarada predvodi Norvežanin Kristoffersen (281.397 CHF), ispred Mayera i Pinturaulta, a zanimljivo je da je vodeći u Svjetskom kupu Aleksander Aamodt Kilde po zaradama tek na sedmom mjestu, i to sa 80.000 franaka manje od Kristoffersena.

Linker
12. travanj 2024 03:45