CROPIX
ZAGREBAČKA SIMULTANKA

FOTO: POGLEDAJTE TKO JE SVE POKUŠAO POBIJEDITI LEGENDU U SRCU ZAGREBA Gari Kasparov nanizao Ćiru, Franju i još 14 uglednih izazivača

Piše: Zlatko KarloObjavljeno: 30. prosinac 2018. 12:05

Novogodišnji blagdani u Zagrebu već se nekoliko godina obilježavaju prekrasnim Adventom, okićenim trgovima, što pridonosi turističkoj ponudi grada pa nije čudo da je već tri godine proglašen najboljim spektaklom u Europi. No kraj je godine isto tako obilježen i u šahovskom smislu jer jedan od najboljih šahista današnjice, Gari Kasparov, na kraju godine u Zagrebu igra simultanku koja je iz godine u godinu sve zanimljivija i sve posjećenija.

Sve je to u sklopu njegove fondacije Kasparov Chess Foundation Adriatic. Ove je godine u zagrebačkom hotelu Westin u glamuroznoj atmosferi ponovo održan turnir na kojem je - zar ste sumnjali - Kasparov izvojevao pobjedu protiv 16 izazivača. Nije ni čudo jer Gari od 2001. nije izgubio nijedan susret na stotinama simultanki koje je u tom periodu odigrao.

Izazivači su bili šaroliko društvo, bio je tu bivši ministar obrazovanja i sporta Dragan Primorac, pa košarkaški reprezentativac Franjo Arapović, trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević, ali i odbojkaški reprezentativac Mladosti Matija Sabljak.

Franjo vidno napreduje

Među izazivačima je bio i dr. Vlado Jukić, bio je tu i šahist Renato Vince, kolega novinar Ivan Dorijan Molnar te mlade snage Lovre Mahečić i Kristina Špilek.

Ne smijemo zaboraviti predsjednika Paraolimpijskog odbora Ratka Kovačića. Uz njih se među izazivačima našlo šestero djece u dobi između 9 i 10 godina, koja su to pravo stekla kao pobjednici turnira koji je od jutra trajao i na kojem je nastupilo 182 djece iz nekoliko zemalja.

Među prijavljenima je bio Mirko Filipović, no on je malo zakasnio pa se nije uključio u glavni turnir, već je po strani odigrao nekoliko partija s raznim izazivačima.

Mirko je veliki obožavatelj i poznavatelj šaha, koji, prema vlastitom priznanju, igra gotovo svakodnevno.

Prvi je odustao Franjo Arapović predavši meč:

- Prošle sam godine isto igrao i stao na 18. potezu, sada sam dogurao do 24. i mogu reći da sam zadovoljan. Očito napredujem. Uostalom, tko će igrati protiv Garija. U šali sam mu rekao, dođi ti meni na košarkaški teren pa da te vidim u reketu.

Odbojkaški reprezentativac Matija Sabljak, šahist treće kategorije, koji igra za ŠK Končar 4. ligu, dobro je krenuo, Kasparov je kod njega provodio dosta vremena, da bi se kasnije, kako je vrijeme prolazilo, sve kraće zadržavao.

- Loše sam odigrao - priznao je skrušeno Matija nakon što je predao partiju u 27. potezu.

- Ušao sam s prevelikim respektom prema njemu, bio sam impresioniran činjenicom da igram protiv svog idola. Dao sam sve od sebe, ali nije išlo.

Kako to da vas je svladala trema, koja kod vas sportaša ne bi trebala biti remeteći faktor jer ste na nju navikli?

- To je drugačije od igre na terenu, potpuno drugačija dimenzija. Kao igrač mogu izraziti svoje emocije, a ovo bih nekako više usporedio s trenerskim poslom. Naime, pokušavate sve ne bi li figure igrale onako kako želite, a one kao da vas u datom trenutku ne slušaju. Ali nema veze, ispunila mi se davna želja da odigram partiju protiv svog idola i ovo ću pamtiti dok sam živ. Fascinantan je način na koji Kasparov igra, pratim ga i analiziram njegove partije.

Ćiro je ostao nešto duže, ali smao zato što je - došao kasnije.

- To ti je dio taktike sine, malo smsa zakasnio, ali sam zato ostao među posljednjima na stolu. Igrao sam i lani, ali - tko će protiv Garija - kazat će Ćiro koji jedin inije zapisivao svoje poteze.

Sine, sve je u glavi!

- Čemu sine, imam sve u glavi.

Gari Kasparov bio je zadovoljan nakon turnira, koji je, između ostalog, organiziran i u cilju popularizacije šaha među školskom djecom. Ono što je bilo primjetno, ponašao se prema svakom izazivaču isto, s istim poštovanjem, bez razlike koliko tk obio dobar šahist. Jedino se zapravo prema vremenu koje je trošio za pojedinog izazivača vidjelo ‘tko je kakav šahist’.

- Želimo poboljšati razvoj šaha u Hrvatskoj, raditi na popularizaciji kod školaraca jer to nije atomska znanost, već prekrasna igra - rekao je izmađu ostaloga Kasparov.

S tim se složio i Matija Sabljak, rekavši na kraju:

- Mislim da je sjajno da se šah uključi u školske aktivnosti jer on jako dobro utječe na dječji razvoj, povećava kreativnost, memoriju, a u konačnici, uči i samom natjecanju. To je prekrasna igra, puna beskonačnih kombinacija.

Linker
26. travanj 2024 00:27