CROPIX
MEDALJE SU TU

FOTO: POVRATAK ISTINSKIH HEROJA Hrvatski paraolimpijci se vratili u Zagreb sa zlatom i broncom, pogledajte emotivni doček na Plesu!

Piše: HinaObjavljeno: 20. ožujak 2018. 17:01

Nakon više od 30 sati puta hrvatska paraolimpijska reprezentacija predvođena osvajačima medalja 'zlatnim' Dinom Sokolovićem i 'brončanim' Brunom Bošnjakom vratila se u Hrvatsku sa XII. Zimskih paraolimpijskih igara koje su održane u Pjongčangu.

Svečani doček je održan u hotelu Antunović uz tamburaše i veliku tortu. Okupila se rodbina, prijatelji, ali i brojne kolege sportaši.

Hrvatska je u Koreji osvojila svoje prve medalje na zimskim paraolimpijskim igrama. Dino Sokolović je osvojio zlato u slalomu u konkurenciji sjedećih skijaša, dok je Bruno Bošnjak bio treći u snowboardu u banked slalomu.

"Ponosan sam na ovu medalju," kazao je Sokolović koji je i prije četiri godine u Sočiju bio korak do odličja. Bio je u vodstvu nakon prve vožnje slaloma, no u drugom nastupu je pao i ostao je bez plasmana. "Nakon nesretnog Sočija ovoga puta su se kockice drugačije posložile," dodao je 29-godišnji Zagrepčanin pohvalivši domaćine za odličnu organizaciju. "Staza je bila vrhunski pripremljena i svi natjecatelji su imali odlične uvjete."

Dino se zahvalio Hrvatskom paraolimpijskom odboru (HPO) što ga kvalitetno prati u njegovim treninzima, a posebno se zahvalio svom treneru Luki Dobriniću.

"Naporno je radio kako bi došli do ovoga. Dok smo na treninzima i natjecanjima u isto vrijeme radi i četiri posla, a hvala mu što me trpi, što ponekad nije lako," kazao je Sokolović dodavši kako hrvatsko skijanje osoba s invaliditetom ne treba brinuti za budućnost jer imamo mlade i kvalitetne nade.

Osmijeh s lica nije silazio niti Bruni Bošnjaku, koji se upisao knjige kao prvi hrvatski sportaš koji je na zimskim POI osvojio medalju.

"Prvi sam osvojio medalju jer sam nastupio dan prije Sokolovića," kazao je sa smiješkom dodavši: "Presretan sam što sam se upisao u povijest hrvatskih nastupa na Zimskim paraolimpijskim igrama osvajanjem prvog odličja za svoju domovinu. Ovaj uspjeh posvećujem prije svega svojim roditeljima, trenerima i svim onima koji su vjerovali u mene," kazao je 35-godišnji Zagrepčanin koji već godinama živi u Austriji.

Bošnjak je prije 12 godina bio na korak do plasmana na zimske olimpijske igre u Torinu, ali mu je teška nesreća iz temelja promijenila život. Naime, u jednoj od kvalifikacijskih utrka u ovom atraktivnom, ali i opasnom sportu, Bošnjak je pri padu slomio vratnu kralježnicu i ostao paraliziran. Po završetku četverogodišnjeg oporavka uspio je prohodati. Tada doživljava još jednu tešku nesreću kada su mu nakon pada s bicikla stradala dva kralješka. Unatoč svemu, Brunina želja za natjecanjem u snowboardu je bila jača.

"Da mi je netko rekao da ću osvojiti broncu na Igrama ne bi mu vjerovao, ali ovo je očito bilo suđeno," dodao je.

S jednom zlatnom i jednom brončanom medaljom Hrvatska je zauzela ukupno 19 mjesto na ljestvici osvajača medalja.

"Nadali smo se prvoj medalji. U Koreju smo išli puni nade i želje, a vraćamo se s dvije medalje. U Pjongčangu se svirala hrvatska himna i bio je to trenutak koji ćemo svi posebno pamtiti," kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Najuspješnija hrvatska olimpijka, a danas državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić čestitala je paraolimpijcima na zalaganju i trudu naglasivši kako su oni 'inspiracija svima nama'.

"Vi ste inspiracija ne samo sportašima s invaliditetom, već svim nama," poručila je Janica Kostelić dodavši: "Vjerujem kako je svima vama nastup na zimskim paraolimpijskim igrama bilo jedno prekrasno iskustvo koje će vam pomoći u budućem radu."

Linker
19. travanj 2024 06:21