Davor Pongracic / CROPIX
CROPIX

SRETNO, NAŠI!

FOTO: PREDSTAVLJENA HRVATSKA PARAOLIMPIJSKA REPREZENTACIJA ZA PJONGČANG Na popisu i dva debitanta: 'Moj cilj su igre u Pekingu gdje idem po medalju!'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 01.03.2018. u 15:48

 • Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) predstavio je u četvrtak na novinarskoj konferenciji u hotelu Antunović hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na 12. zimskim paraolimpijskim igrama (ZPOI) koje će se od 9. do 18. ožujka održati u korejskom Pjongčangu.

  Hrvatske boje u Južnoj Koreji branit će rekordnih sedam sportaša u tri sporta, alpskom i nordijskom skijanju te u snowboardu. Na ZPOI će nastupiti alpinci Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Lovro Dokić i Eva Goluža, nordijci Josip Zima i Antun Bošnjaković, te u snowboardu Bruno Bošnjak.

  Hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju nosit će 17-godišnja slabovidna alpska skijašica Eva Goluža.

  "U Pjongčangu ćemo peti put nastupiti na zimskim paraolimpijskiom igrama. Debitirali smo u Salt Lake Cityju 2002. godine i do sada smo na zimskim igrama imali ukupno sedam sportaša i svih sedam su bili skijaši. Međutim, reprezentacija koja putuje u Koreju ima sedam članova u tri sporta, što je veliko korak naprijed," kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

   

  Kovačić, koji je proteklog vikenda izabran za novog/starog predsjednika HPO-a, naglasio je kako će ovu reprezentaciju predvoditi skijaš Dino Sokolović kojem će ovo biti treći nastup na ZPOI. Mizdraku će ovo biti druge zimske paraolimpijske igre, a svi ostali će debitirati na najvećem natjecanju za sportaše s invaliditetom.

  "Želim da naši sportaši budu odlučni i hrabri, jer sreća prati hrabre," dodao je predsjednik HPO.-a.

  Najviše se očekuje od Dine Sokolovića koji je prije četiri godine u Sočiju bio korak do medalje u konkurenciji sjedećih skijaša. Sokolović je nakon prve vožnje slaloma uvjerljivo vodio, no u drugoj vožnji je pogriješio i izletio sa staze.

  "Nadam se da se neće ponoviti Soči. Idem u Koreju bez pritiska i nadam se dobrom plasmanu. Daj bože da se vratim s kojom medaljom," kazao je Sokolović dodavši: "U Koreji nas očekuju bolji vremenski uvjeti nego što je to bilo u Sočiju. I staza će biti daleko bolja što je odlična vijest."

  Za Damira Mizdraka će Pjongčang biti druge paraolimpijske igre. U Sočiju je u konkurenciji slijepih i slabovidnih sportaša osvojio 12. mjesto u slalomu.

  "Velika je čast što ću imati priliku branit boje svoje zemlje. U Sočiju sam bio autsajder i tamo sam stjecao iskustvo. Sada se nadam da ću odvoziti svoje najbolje vožnje," kazao je Mizdrak koji će nastupiti s vodičem Lukom Debeljakom.

  Po prvi put na zimskim POI Hrvatska će imati predstavnike u skijaškom trčanju i snowboardu. Josip Zima nastupit će u disciplinama sjedećih nordijaca u cross country - 15 km te cross country – sprintu, dok će Antun Bošnjaković nastupit u disciplini skijaško trčanje – sprint za stojeće nordijce. Snowboardaš Bruno Bošnjak nadmetat će se u banked slalomu i snowboard crossu.

  "Maštao sam da ću jednog dana nastupiti na olimpijskim igram, a moj san je pokvarila nesreća. Sve je propalo, no sada se vratilo i nastupit ću na paraolimpijskim igrama," kazao je Bošnjak koji je bio i korak do plasmana na olimpijske igre u Torinu. Međutim, na jednoj od kvalifikacijskih utrka se teško ozlijedio slomivši vratnu kralježnicu te je ostao paraliziran. Po završetku četverogodišnjeg oporavka uspio je prohodati. No, Bošnjak se još jednom teško ozljeđuje prilikom pada s bicikla, kada su mu stradala dva kralješka. Unatoč svemu, Brunina želja za natjecanjem u snowboardu je bila jača.

  Premijeru na ZPOI imat će i Antun Bošnjaković i Josip Zima.

  "U reprezentaciji je sjajna atmosfera i svi jedva čekamo polazak. Ne očekujem previše od nastupa u Koreji jer će to biti moje prvo veliko natjecanje i idem po iskustvo. Moj cilj su iduće zimske paraolimpijsjke igre u Pekingu gdje želim osvojiti medalju," najavio je samouvjereni Toni.

  Hrvatska paraolimpijska reprezentacija otputovat će u Pjongčang 2. ožujka, a svečana ceremonija otvaranja Igara održat će se 9. ožujka na Olympic stadionu na kojem je bilo otvaranje i zatvaranje zimskih OI.

  HRVATSKI PARAOLIMPIJCI

   

  SKIJANJE (4)

  Dino Sokolović, Damir Mizdrak, Lovro Dokić, Eva Goluža

   

  SKIJAŠKO TRČANJE (2)

  Josip Zima, Antun Bošnjaković

   

  SNOWBOARD (1)

  Bruno Bošnjak

   

  Iz drugih medija