Zagreb, 250619.
Muzej Mimara.
Otvorenje medjunarodnog sahovskog turnira Croatian Grand Chess Tour na kojemu sudjeluje 12 najboljih svjetskih sahista predvodjenim svjetskim prvakom Norvezaninom Magnusom Carlsenom.
Na fotografiji: Magnus Carlsen i Andrej Plenkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

ŠAH

FOTO: ŠAHOVSKA ELITA U GLAVNOM GRADU HRVATSKE U Zagrebu otvoren Croatia Grand Chess Tour, najjače ovogodišnje šahovsko natjecanje u svijetu

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 25.06.2019. u 18:41

 • U zagrebačkome Muzeju Mimara u utorak je svečano otvoren Croatia Grand Chess Tour, najjače ovogodišnje pojedinačno šahovsko natjecanje u svijetu.

  Turnir će se će od 26. lipnja do 8. srpnja igrati u prostorijama Novinarskog doma, a na njemu će sudjelovati 12 ponajboljih svjetskih šahista. To će biti jedan od najjačih turnira u povijesti šaha, a prvi puta u našoj zemlji nastupit će jedan aktualni svjetski prvak, Norvežanin Magnus Carlsen.

  U Zagrebu će se natjecati i bivši svjetski prvak Indijac Viswanathan Anand (9. na FIDE listi), koji je bio apsolutni svjetski prvak od 2007. do 2013. godine, a naslov je izgubio od Carlsena. Treba istaknuti i Amerikanca Fabiana Caruanu (2. na FIDE listi), koji je lani bio izazivač Carlsenu, ali je izgubio meč za naslov prvaka u dodatnim partijama ubrzanim tempom.

  Pokrovitelj turnira je Vlada RH, a predsjednik Vlade Andrej Plenković je u svom govoru na otvaranju turnira istaknuo: "Zagreb će sljedećih dana biti svjetska prijestolnica šaha. Nadam se da će ovaj turnir imati pozitivne efekte na mlade i zahvaljujem se Gariju Kasparovu što je pridonio da turnir bude u Zagrebu".

  Na kraju je svečanost otvaranja turnira obilježena simboličnim povlačenjem prvog poteza od strane Andreja Plenkovića i Magnusa Carlsena. 

     

   

  Na svečanosti otvaranja bio je i Gari Kasparov, jedan od najboljih šahista svih vremena i svjetski prvak od 1985. do  2000. godine, a koji od 2014. ima i hrvatsko državljanstvo.

  Također, na otvaranju turnira bili su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar turizma Gari Cappelli.

  Listu sudionika turnira čini 12 ponajboljih igrača na svijetu - Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana i Wesley So iz Sjedinjenih Američkih Država, Maxime Vachier-Lagrave iz Francuske, Magnus Carlsen iz Norveške, Šahrijar Mamaderov iz Azerbejdžana. Uz njih su i Liren Ding iz Kine, Levon Aronian iz Armenije, Anish Giri iz Nizozemske i Viswanathan Anand iz Indije, dok iz Rusije dolaze Sergej Karjakin i Jan Nepomniači.

  Tagovi
  Iz drugih medija