Nico Martinez
ADRIS 44CUP

FOTO U Rovinj nakon punih sedam godina ponovno dolazi prestižno svjetsko jedriličarsko natjecanje

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. svibanj 2019. 19:43

Nakon punih sedam godina Rovinj će ponovno biti domaćin Adris 44Cupa, jednog od najekskluzivnijih svjetskih jedriličarskih natjecanja. 44Cup je turneja od pet regata koje se održavaju na različitim lokacijama u svijetu, a u Rovinj dolazi uz sponzorstvo Adris Grupe, odmah nakon otvorenja novog Grand Park Hotela Rovinj i najluksuznije marine u sustavu ACI-ja koja ima pet sidara.

Regata će se održati od 29. svibnja do 2. lipnja, a natjecati će se ukupno devet timova. Svi timovi jedre na identičnim jedrilicama koje je dizajnirao Russell Coutts, peterostruki pobjednik America’s Cupa, a u čijim su izradama korištene iste tehnologije koje se koriste za proizvodnju šasija bolida Formule 1.

Tim Aleph Racing predvodi francuski investicijski bankar Hugues Lepic koji je 22 godine proveo u investicijskoj banci Goldman Sachs, a 2013. je osnovao fond Aleph Capital Partners. Tim Artemis Racing nazvan prema grčkoj božici Mjeseca, zvijeri i lova (Artemida o.p.a) predvodit će Torbjörn Törnqvist, vlasnik Gunvora, i strastveni jedriličar koji je s Artemisom odradio i kampanje u America’s Cupu.

Martinez Studio

Na čelu tima Charisma nalazi se Nico Poons iz Delta Marine Industriesa, tvrtke koja je globalni lider na području managementa brodova, dok će tim kompanije Peninsula Petroleum, koja organizira kontejnerski prijevoz brodovima po cijelom svijetu, voditi njezin vlasnik John. A. Bassadone. Iza tima Bronenosec je ruski Gazprom, a tim Aqua predvodi Chris Blake, Novozelanđanin i uspješni trgovac naftom. Team Ceeref predvodi slovenski poslovnjak Igor Lah, dok tim Nika predvodi ruski poduzetnik Vladimir Prošikin.

Kako među samim jedrilicama nema nikakve razlike, ishod regate ovisi isključivo o vještini posade. Svaki tim sastoji se od vlasnika jedrilice, tri profesionalna jedriličara i taktičara, četiri amatera, a među članovima posada koji će se natjecati u Rovinju bit će i neki od najistaknutijih jedriličara današnjice.

Taktičar na jedrilici Peninsula Petroleum tako će biti Ed Baird, član američke jedriličarske kuće slavnih, pobjednik America’s Cupa 2007. godine te trostruki svjetski prvak. Baird je, inače, 2012. godine kada je Adris 44Cup posljednji put održan u Rovinju, bio član pobjedničkog tima kao kormilar jedrilice Synergy.

- Pamtim te regate u Hrvatskoj po prekrasnim vizurama gradova ispred kojih smo jedrili i napetim borbama na moru. Vjetar je znao biti poprilično svojeglav, ali to je samo pojačalo draž jedrenja jer smo se morali svaki dan prilagođavati na različite uvjete. Rovinj pamtim kao sjajno organiziranu regatu koja je imala bogat socijalni život i puno druženja na kopnu nakon jedrenja, kazao je u jednom intervjuu Ed Baird.

Nico Martinez

Osim Bairda, na Adris 44Cupu, kao taktičar na jedrilici Nika, jedrit će i legenda sporta Tom Slingsby, čija biografija uključuje osvajanje naslova olimpijskog pobjednika, pet titula svjetskog prvaka i osvajanje najvećeg jedriličarskog natjecanja, America’s Cupa.

- Riječ je o klasi koja je u samom vrhu jedrenja zbog napredne tehnologije broda i sjajnih posada koje čine mnogi jedriličarski znalci. A i veseli me imati malo buke na brodu jer je RC44 klasa u kojoj zajedno jedre profesionalci i amateri. Kada jedrim u profesionalnim momčadima tiho je kao u crkvi jer je tim dečkima jedrenje rutina, dok je u ovakvim miješanim posadama življa komunikacija. Što se tiče Rovinja, iz priča sam čuo da je riječ o gradu s velikom jedriličarskom tradicijom, a slike novog hotela i marine izgledaju mi spektakularno. Bit će to sjajna regata, kazao je Tom Slingsby kojem su zbog mnogobrojnih uspjeha nadjenuli nadimak "šaptač vjetru".

Pedro Martinez / Martinez Studio

U ovogodišnjem izdanju natjecanja do sada je održana jedna regata, ona u Crnoj Gori, a u ukupnom poretku vodi tim Ceeref. Rovinjska regata druga je po redu na turneji, a održat će se od 29. svibnja do 2. lipnja u organizaciji Sail La Vie i JK Maestral te pod pokroviteljstvom Adris Grupe te uz partnerstvo ACI-ja. A o pobjedniku će, ako je vjerovati iskusnima, odlučivati stav.

- Stav uvijek pobjeđuje. Vještine se mogu naučiti, ali kako pristupiti rješavanju problema i konkurentnim situacijama dolazi iz vašeg karaktera. Ako imate pozitivan stav i želju za poboljšanjem, bit ćete dobar timski igrač, tvrdi Ed Baird.

Linker
19. travanj 2024 18:04