UKOR ZA ŠIMUNIĆA

HOO prolongirao odluku o Sportskoj televiziji: Olimpijci protiv Matešinog proračuna

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 18. prosinac 2013. 21:30

Nakon u srijedu održane skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora i dalje je velom neizvjesnosti zagrnuta sudbina posljednjih mjeseci ‘inkriminirane’ Sportske Televizije.

Bila je to samo jedna od točaka dnevnog reda s burnom raspravom skupštinara u kojoj su u kritikama predsjednika Mateše prednjačili ‘dečki’ koji su u Skupštini HOO-a delegirani iz Hrvatskog kluba olimpijaca Zoran Primorac, Tomislav Paškvalin, Samir Barač i Igor Boraska. Glavna su tema rasprave bili dugovi spomenute televizije kao i vizija daljnje opstojnosti iste. No, Primorac, Barač i Boraska bili su među onima rijetkima koji su ‘digli crvene kartone’ i glasovali protiv i prilikom su izglasavanja proračuna za 2014. i ostalih točaka o kojima su skupštinari glasovali.

- To je njihovo legitimno i demokratsko pravo, ne vidim u tome nikakav poseban problem, lakonski je nakon svega komentirao Mateša iako je i sam svjestan da u svojim redovima sada ima jasnu artikuliranu opoziciju.

Mateša je nakon svega ponovio zaključak skupštine koja je kratko prolongiranje odluke o gašenju ili nastavku rada SPTV-a:

- O tome se do 13. siječnja članovi skupštine imaju očitovati pismenim putem. Tada će se sve znati. Mi smo u međuvremenu našli strateškog partnera u Styriji i njihovoj televiziji. Potpisali smo dva (pred)ugovora, a treći ćemo ako skupština odluči da će televizija i dalje opstati.

Osim proračuna i SPTV-u skupštinari su izglasali kaznu za Josipa Šimunića. Etičko povjerenstvo dalo je prijedlog (na osnovu prijave ministra Jovanovića za poznati slučaj) i Šimunić je zaradio ukor. Jednaku kaznu kao svojedobno i Zdravko Mamić kojeg je HOO-u bio prijavio splitski ogranak kluba olimpijaca. Čini se da se Šimunićev krimen ne gleda istim očima u Fifi i HOO-u. Hoće li li istu ‘rigoroznu’ kaznu zaraditi i Antun Vrdoljak kad stigne prijava iz Kluba olimpijaca za vrijeđanje digniteta olimpijaca (iz poznatog slučaja sa Zoranom Primorcem i inima iz Vrdoljakove bliže i dalje prošlosti:

- Ne znam, prijavu još nismo dobili, zaključio je predsjednik Mateša...

Država za sport izdvaja samo 6 promila

Opravdanost opstojnosti SPTV-a pokušali su pred skupštinarima HOO braniti glavni urednik Ozmec i direktor Čavlović. Tu je tezu vidljivo zastupao ‘rodonačelnik’ ideje o osnivanju SPTV-a Zlatko Mateša. Nakon burne rasprave opći je dojam da će mali sportovi i dalje braniti postojanje te televizije - iako opterećene dugovima. Sve će ipak pokazati vrijeme. Mateša je i ovom prilikom istaknuo da ne postoji elektronski medij u Hrvatskoj, koji danas posluje s plusom. Opet se požalio da država za sport - u koji se kune - izdvaja samo mizernih šest promila iz proračuna.

Linker
19. travanj 2024 01:01