Privatna arhiva
U POTPUNOJ IZOLACIJI

'HRVAT' U GRADU DUHOVA Igrao je za nekoliko hrvatskih klubova, a danas živi u gradu koji je centar epidemije koja prijeti svijetu

KORONAVIRUS Kineski stolnotenisač Zeng Jia, koji je registriran za varaždinski klub Starr, živi u gradu koji je centar epidemije opasnog virusa koji prijeti svijetu
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 09. veljača 2020. 22:19

Hrvatskih sportaša, koliko je zasad poznato, nema u kineskom gradu Wuhanu, koji je već neko vrijeme u žarištu svjetskih zbivanja s obzirom na to da je centar epidemije koronavirusa. No, u Wuhanu živi Zeng Jia, koji je dulje vrijeme vezan uz našu zemlju.

Taj 36-godišnji stolnotenisač proteklih je desetak godina igrao za nekoliko hrvatskih klubova, prvi angažman bio je mu u STK Zadar, kasnije je prešao u Dr. Časl, a posljednje četiri godine registriran je za STK Starr, s kojim je osvojio i naslov prvaka 2018. Kako se nosi s ovom situacijom, prepričao nam je Ronald Ređep, predsjednik Starra, koji se sa Zengom dosad čuo nekoliko puta.

- Dobro se drži, kod kuće je i nigdje ne izlazi. Nitko od njegove obitelji i prijatelja nije zaražen - istaknuo je Ređep.

- Već je deset dana u karanteni, a bit će još neko vrijeme. Kupio je namirnica za mjesec dana, preporuka je vlasti da se ne izlazi, ali ako mu nešto bude trebalo, može otići do trgovine. Jedan član obitelji može otići po namirnice, ali na vlastitu odgovornost i pritom je maska za lice obavezna.

Privatna arhiva
Zeng i Ređep

Ulice su puste, Wuhan je trenutno grad duhova, ali to je očekivano s obzirom na strah među ljudima.

- Nitko ne izlazi ako nije baš nužnost, a iz grada se ne može izaći. Njega nije strah, ali, logično, nije mu ni svejedno. Inače, supruga mu je liječnica, ali je trudna, pa je i ona doma. U razgovoru smo čak više razgovarali o stolnom tenisu i ostalim stvarima nego o samoj epidemiji, no bez obzira na to koliko je situacija teška, duh ga nije napustio.

Privatna arhiva
Wuhan je grad duhova

Zeng Jia za varaždinski klub, koji je već dvije godine prvak Hrvatske, nije igrao posljednje dvije sezone, ali je i dalje registriran kao njegov igrač.

- Prvo nije igrao zbog zdravstvenih problema, a kasnije zbog posla. U Kini ima nekoliko dvorana u kojima organizira treninge i slično. Pričao je da bi se opet igrački aktivirao, nedostaje mu taj naboj, a dogovorili smo se da ćemo ga registrirati i za sljedeću sezonu. Normalno, pratimo razvoj situacije. Riječ je o odličnom dečku, profesionalcu u kojeg se uvijek možeš pouzdati. Uvijek će pomoći u radu s drugima, otvoren je i komunikativan - dodao je Ređep.

- Zeng je igrajući za STK Starr ostvario vrhunske sportske rezultate te mom prijatelju želim sve najbolje u ovim teškim vremenima. U moje i ime kluba dajem podršku stanovnicima Wuhana i Kine te se nadam da će se situacija što prije popraviti - zaključio je Ređep.

Koronavirus zasad odnio više od 600 žrtava

Prema posljednjim informacijama u Kini je koronavirusom (2019-nCoV) zaraženo oko 28 tisuća ljudi, a bolest je dosad odnijela više od 600 žrtava.

Otkazani brojni turniri, nema zabrane za kineske sportaše

S obzirom na epidemiju u Kini brojna sportska natjecanja su otkazana ili prebačena na neki drugi termin. Prema trenutnim brojkama epidemija koronavirusa je otkazala 15 međunarodnih turnira u raznim sportovima, a kineske vlasti su otkazale sve nogometne utakmice te je početak Kineske Superlige prebačen za 22. veljače. Također, za sad nema nikakvih restrikcija nastupa kineskih sportaša u međunarodnoj konkurenciji, iako su brojne federacije poslale uputstva organizatorima o nužnosti povećanog opreza te što sve moraju imati pripremljeno.

Linker
24. travanj 2024 20:25