CEV
KVALIFIKACIJSKI TURNIR

HRVATSKE ODBOJKAŠICE DEFINITIVNO OSTALE BEZ PLASMANA NA OLIMPIJSKE IGRE Nakon drugog poraza u isto toliko utakmica sve šanse su izgubljene

Piše: HinaObjavljeno: 09. siječanj 2020. 16:21

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija neće nastupiti na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju (24. srpnja - 9. kolovoza), one su 1-3 (25-20, 26-28, 16-25, 22-25) porazom od Belgije u susretu 2. kola skupine B kvalifikacijskog turnira u nizozemskom Apeldoornu izgubile sve izglede za osvajanje jednog od prva dva mjesta u skupini koja vode u polufinale.

Hrvatska je dvoboj protiv Belgije u četvrtak izgubila na sličan način kao i onaj protiv Turske dan ranije. Naše odbojkašice ponovno su osvojile prvi set samo da bi izgubile sljedeća tri.

Nakon nešto slabijeg ulaska u dvoboj, Belgija je povela sa 6-3, Hrvatska je ostvarila seriju 11-3 kojom je stigla do vodstva 14-9 i kontrole rezultata u prvom setu. Prednost Hrvatske rasla je sve do 24-16, da bi Belgija s četiri uzastopna poena smanjila na 24-20, ali Hrvatska je tada realizirala svoju petu od ukupno osam set-lopti.

Drugi je set protekao u izjednačenoj igri, Hrvatska je imala i dvije set-lopte kod 25-24 i 26-25, no na kraju je Belgija bila spretnija, osvojila posljednja tri poena i poravnala rezultat.

Dramatičan poraz u drugom setu utjecao je na igru Hrvatske i u trećem, Belgija se odvojila na 14-7 i mirno zadržala tu prednost do kraja te dionice igre.

Hrvatska je imala prednost u prvoj polovici četvrtog seta, vodila je sa 14-12, ali tada je uslijedila belgijska serija od 4-0 kojom su naše suparnice preuzele kontrolu rezultata. U završnici su Belgijanke uspjele sačuvati tu malu prednost i riješiti set u svoju korist sa 25-22.

S dva poraza u prva dva nastupa Hrvatska je posljednja u skupini i nema više izgleda za prolazak u polufinale. Ostaje joj još samo susret 3. kola protiv Njemačke u petak od 13.30 sati. Nakon dva kola vodeća je Njemačka s omjerom 2-0 te je osigurala polufinale, slijede Turska i Belgija sa po pobjedom i porazom te će te dvije ekipe u međusobnom dvoboju u 3. kolu odlučivati od drugom polufinalistu iz ove skupine.

Hrvatska je dvoboj protiv Belgije u četvrtak izgubila na sličan način kao i onaj protiv Turske dan ranije. Naše odbojkašice ponovno su osvojile prvi set samo da bi izgubile sljedeća tri.

''Mislim da smo igrali sjajan prvi set, bez greške. A onda se nešto promijenilo, ostale smo igrali vrlo loše. Za neke igračice nivo igre na ovom natjecanju je možda previsok, ali ovo je iskustvo za nas. Borit ćemo se do kraja, iduća je Njemačka. Vrlo su jaka ekipa, ali naš prvi set mora nam biti primjer kako igrati cijelu utakmicu", izjavio je nakon utakmice izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije Daniele Santarelli.

Hrvatska je bolje otvorila susret, već idući Belgijanke uzimaju nakon napete borbe dok je u trećem i četvrtom Belgija dominirala. Najučinkovitija hrvatska reprezentativka bila je Samanta Fabris s 20 poena.

''Počele smo dobro, borile smo se i igrale poen za poen. Bilo je napeto, bez obzira što smo većinu susreta imali utakmicu u svojim rukama, na kraju smo se raspali i izgubili. Sutra nas čeka Njemačka, ovo danas treba što prije zaboraviti i igrati što bolje',izjavila je nakon utakmice hrvatska reprezentativka Nikolina Božičević.

Na turniru u Apeldoornu sudjeluju još Nizozemska, Poljska, Bugarska i Azerbajdžan, a plasman u Tokio izborit će samo pobjednik turnira.

Linker
24. travanj 2024 04:41