Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media
ŠTO SE DOGODILO?

HRVATSKI BICIKLIST PROŽIVLJAVA NAJTEŽE DANE U KARIJERI '24 sata nisam spavao ni jeo... Slomljen sam, ne znam otkud to u mome tijelu! Što je to uopće?'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 05. srpanj 2017. 14:38

Kad se javio, a bilo je to u utorak kasno popodne, iza Matije Kvasine bila su najteža 24 sata u životu. Ni noć mu nije donijela mir; otkako je primio vijest da je kod njega pronađen doping između 26. i 28. svibnja, dok je osvajao Fleche du Sud vozeći za austrijski Felbermayr, Matija Kvasina živi dramu.

Ipak, smogao je snage ispričati dio svoje priče, iako je svjestan da je tu obrana hendikepirana, da je svako povezivanje s dopingom poraz sam po sebi, unaprijed ispisana optužnica, što je i spomenuo tijekom razgovara.

Nisam jeo, spavao..

Upravo se vratio iz Austrije, gdje je suspendiran s Toura of Austria, ali i iz Felbermayra, čim je osvanula vijest o dopingu. Ovaj je ponedjeljak bio u sedlu, vozio je prvu etapu Toura of Austria, parkirao se na 40. mjestu u toj etapi između Graza i Beča te nije imao pojma što ga čeka u nastavku tog dana.

- Šokiran sam, što da kažem. Vladimir Miholjević dao mi je motiv da se javim, na neki način, moja je i dužnost da se obratim javnosti. Evo, 24 sata nisam ni spavao ni jeo, zatečen sam, šokiran i iznenađen.

I sam sebi ne prestaje postavljati pitanja.

- Puno je tu pitanja, a volio bih imati pravi odgovor. Ali nemam ga. Bilo kakav bih odgovor volio imati na pitanje što je to i odakle to u meni. Kad sam vidio nalaz, prvi sam put čuo za to ime.

Riječ je o molidustatu.

- Ne znam kako je, otkuda je to u meni. Što je to uopće? Moja je trenutno najveća želja pronaći objašnjenje koje bi maknulo ljagu s mene, s ovoga sporta, sa svega lošega što se već dosad dogodilo. Kažem, volio bih da imam objašnjenje, ali ne postoji ni objašnjenje ni odgovor. Treba sada vidjeti koje su mi pravne opcije, znam da imam pravo na B uzorak, treba vidjeti što s tim mogu, kakve procedure postoje.

Međutim, u toj pravnoj borbi Kvasina je sam. Odvjetnici koštaju, a on nije sportaš koji pliva u novcu. Nije da se Kvasina ne bi upustio u pravnu borbu i branio se na sudu od optužbi, ali nije pun ko’ brod, on je samo biciklist. Plaćati dugotrajni sudski postupak bilo bi preskupo.

- Vozim bicikl da bih zaradio za jednu mjesečnu plaću koju potrošim svaki mjesec na hranu i treninge. Od biciklizma, osim neke životne zadovoljštine, nemam nekakve lude i astronomske prihode na razini na kojoj jesam. Apsurdno je u svemu to što je ovo bila moja zadnja sezona, nakon nje sam se želio posvetiti radu s djecom i širiti mladim generacijama svoje znanje o treniranju i općenito biciklizmu. Već sam počeo raditi s rekreativcima, drugi je korak trebao biti rad s mladima. Sad ne znam što će od svega biti, ovo je šok...

Matija će ići na otvaranje B nalaza, ali mala je vjerojatnost, gotovo nikakva da će ti nalazi biti različiti od prvotnih. Oba uzorka, A i B, uzimaju se, naime, u isto vrijeme, a Kvasina je dva puta “pao”, između 26. i 28. svibnja

Unaprijed sam osuđen

- Ići ću na B uzorak, to moram ići, a onda trebam vidjeti što me sve čeka. Moram pogledati i dokumentaciju, vidjeti koja su moja prava, neka prava, valjda, imam. Najgore mi je od svega što sam u ovome odmah osuđen, ali to je tako...

Glas mu je bio težak...

- Nije mi se bilo lako javiti, ali sam skupio hrabrosti i snage. Sada ću se odjaviti na neko vrijeme...

I pokušati si pomoći najbolje što može. Bio je to Matija Kvasina. Nakon najgora 24 sata u karijeri. Karijeri koja se ionako bližila kraju, a koja je svoj vrhunac imala lani, kad je bio i ukupni pobjednik drugog izdanja Tour of Croatia.

Iako je biciklizam sport koji bismo među prvima povezali s dopingom, barem ako govorimo o svjetskim prilikama, premda se stvari smiruju posljednjih godina, Hrvati s dopingom u ovom sportu nisu imali problema do kraja svibnja.

Ukupno gledano, Kvasina nije ni prvi, nažalost, ni posljednji hrvatski sportaš koji se povezuje s dopingom. Imali smo mi i većih, najvećih imena hrvatskog sporta koji su “ulovljeni”, imali smo i one koji nisu u elitnoj kategoriji, poput Matije Kvasine, pa čak i neke za koje nitko nije ni čuo dok nisu povezani s dopingom. Jer varaju i naši sportaši. Zar ne...

ŠTO JE MOLIDUSTAT?

Molidustat je tvar koja povećava proizvodnju eritropoetina (EPO) u tijelu. Oponaša stanje hipoksije, odnosno smanjene raspoloživosti kisika, što se događa prilikom boravka na većim nadmorskim visinama, a manjak kisika stimulira tijelo na produkciju vlastitog EPO-a, koji pak poboljšava proizvodnju crvenih krvnih stanica te sposobnost dotoka kisika do mišića radi njihove brže regeneracije i odgađa umor. Ukratko, molidustat “zavarava” tijelo da se i na nižim nadmorskim visinama ponaša kao da je u, primjerice, planinama.

Po mehanizmu djelovanja spada u kategoriju S2.2 Popisa zabranjenih sredstava, pod nazivom stabilizatori hipoksijom inducibilnih čimbenika. Molidustat je, inače, namijenjen liječenju anemija u bolesnika s kroničnom bubrežnom bolešću, odnosno kod bolesnika čiji bubrezi ne proizvode dovoljno EPO-a da ostanu zdravi.

U biciklizmu ovaj doping nije čest slučaj, pa se govori i o eksperimentalnom dopingu, iako je WADA s njim upoznata iz nekih drugih sportova.

Linker
23. travanj 2024 02:27