REUTERS
ODLAZAK OLIMPIJKE

ISPISALA POVIJEST HRVATSKOG SPORTA, A SADA ĆE BRANITI BOJE NIZOZEMSKE HOO tvrdi da je bio nemoćan: 'Nažalost, jaz je ipak bio nepremostiv'

Piše: HinaObjavljeno: 01. listopad 2018. 16:30

Najbolja hrvatska sanjkašica Daria Obratov osam mjeseci nakon što je branila hrvatske boje na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu napušta domovinu i karijeru nastavlja u Nizozemskoj.

Obratov je prva Hrvatica u povijesti koja je u sanjkanju nastupila na zimskim olimpijskim igrama osvojivši u Pjongčangu 27. mjesto. Međutim, osam mjeseci kasnije karijeru će nastaviti u Nizozemskoj. Kao razlog takvoj odluci navodi "nedostatak komunikacije i suradnje s čelnim ljudima saveza."

"Život piše nevjerojatne priče. Prije osam mjeseci ponosno sam po prvi put u povijesti branila boje svoje domovine na Olimpijskim igrama. Nažalost, usred nedostatka komunikacije i suradnje s čelnim ljudima saveza i njihovog viđenja da više ne vide budućnost u meni odlučila sam prihvatiti jednu od ponuda da nastupam za drugu državu," napisala je Obratov na svom facebook profilu.

Zagreb, 300118.
Hotel Westin.
Ispracaj olimpijaca na Zimske OI U Pjongcang.
Na fotografiji:  Daria Obratov,   Vedrana Malec. 
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX

Obratov je naglasila kako problem nisu bile financije, već poruka čelnika saveza koji su smatrali kako nije dovoljno dovoljno za budućnost.

"Iako odluka nije bila laka, velika mi je čast objaviti da ću braniti boje Nizozemske. Htjela bih se ovim putem zahvaliti svim ljudima koji su mi bili potpora na mom sportskom putu. Ujedno jedno veliko HVALA Nizozemskoj federaciji što su prepoznali moj rad i želju za novim još većim uspjesima," poručila je 28-godišnja Splićanka.

Oglasio se i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) koji je objavio kako je ostao nemoćan u internom sukobu Darije Obratov s Hrvatskim sanjkaškim savezom.

"Iznimno cijenimo činjenicu da je Daria Obratov bila prva hrvatska olimpijka u sanjkanju, to je ono što će ostati za sva vremena. Istodobno, žao nam je što je došlo do ove situacije, a posebno zato što smo svjesni da je to posljedica razmimoilaženja između Darije i njezina matičnog Saveza. Hrvatski olimpijski odbor pokušao je izgladiti narušene odnose, organizirajući sastanak svih strana netom poslije Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu. Očekivali smo da će nesuglasje biti prevladano, nažalost, sadašnja Darijina odluka ukazuje na to da je jaz ipak bio nepremostiv," poručili su iz HOO-a.

Zagreb, 300118.
Hotel Westin.
Ispracaj olimpijaca na Zimske OI U Pjongcang.
Na fotografiji:  Daria Obratov.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

"HOO se ne smije miješati u strateška pitanja nacionalnih sportskih saveza, još manje narušavati njihovu autonomnost u odlučivanju. Ono što je bilo u našoj moći uspješno samo odradili za Dariju. Kandidirali smo je za fair play nagradu Europskog fair play pokreta i ona je dobitnica europskog priznanja "Spirit of Fair Play" koje će joj biti uručeno krajem godine," rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Iz HOO-a su poručili da što se tiče obećane potpore Dariji Obratov za nastavak karijere, to je i dalje bilo ostvarivo, ali uglavnom u okvirima Hrvatskog sanjkaškog saveza, s kojim je, nažalost, sanjkaška olimpijka u višemjesečnom internom sukobu.

Prilikom posjeta Darije Obratov HOO-u i sastanka s predsjednikom Zlatkom Matešom i glavnim tajnikom Josipom Čopom sredinom ožujka ove godine, obećano joj je posredništvo u zahtjevima za možebitnu suradnju s tvrtkom Rimac i Institutom Ruđer Bošković za izradu natjecateljskih sanjki. Međutim, od relevantnih osoba iz oba konzultirana potencijalna partnera stigao je odgovor da nisu u stanju udovoljiti takvom zahtjevu. Daria je iskazala želju i za statusom ugovorne pričuvnice u Oružanim snagama RH, ali ni to nije bilo moguće realizirati.

Prema riječima Nevena Šavore, ravnatelja Odjela za istraživanje i unaprjeđenje razvojnih programa HOO-a, za ulazak u taj program HOO-a i MORH-a nužan je status vrhunskog sportaša ili sportašice, a sukladno tome, među aktualnim korisnicima programa gotovo sve odreda su osvajači olimpijskih, svjetskih i europskih medalja (braća Sinković, Damir Martin, Šime Fantela, Giovanni Cernogoraz, Snježana Pejčić…). I skupina sportaša koja konkurira za skorašnji ulazak u taj program također pripada u kategoriju medaljaša s velikih natjecanja (predvodi ih svjetski gimnastički prvak Tin Srbić). Sam nastup na ZOI-ju ili nekom drugom velikom natjecanju trenutačno je daleko od potrebnih kriterija…

"HOO žali za svakim našim sportašem ili sportašicom koji se odluče promijeniti zastavu pod kojom će ubuduće nastupati i u okviru svojih mogućnosti uvijek će se zauzimati da se to ne dogodi," poručili su iz krovne kuće hrvatskog sporta.

Linker
18. travanj 2024 21:03